Takhle bude bydlet miliardář Koláček! Má vilu za 50 milionů! A je to buddhista! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Takhle bude bydlet miliardář Koláček! Má vilu za 50 milionů! A je to buddhista!

V Říčanech roste obří vila pro miliardáře Antonína Koláčka.
V Říčanech roste obří vila pro miliardáře Antonína Koláčka. (: Martin Pekárek)

ŘÍČANY – V Říčanech vyrůstá obří vila miliardáře Antonína Koláčka (47). Český uhlobaron, který sám sebe prezentuje jako velmi skromného člověka, na bydlení rozhodně nešetřil. Podle realitních makléřů má vila cenu asi padesát milionů korun. Jen pozemek podle místních cen stál dvanáct milionů korun.

Takhle bude bydlet miliardář Koláček

Koláček je dlouhá léta vyznavačem buddhismu, pravidelně navštěvuje Tibet, podniká výpravy k zamrzlým pramenům řeky Gangy, chystá se na dlouhou cestu do Indie a jednou by chtěl i naboso přejít po žhavém uhlí.

Buddhismus ovlivňuje i Koláčkovo podnikání. Kupříkladu pozemky v Říčanech vlastní společnost Ananda napsaná na Koláčkovu ženu Radku. Ánanda je jméno Buddhova bratrance a asistenta. Sto procent ve společnosti má pak Koláčkova firma Shambhala. Ta vydává knihy a časopis pro děti a učitele Studánka. „Shambhala je místo. Když zavřete oči a půjdete dovnitř, najdete tam místo svého klidu a harmonie. Tam je shambhala. Je to výraz popisující prostor, kde bytosti žijí v úplné harmonii,“ nechal se nedávno slyšet Koláček.

Netřeba dodávat, že v kanceláři firmy poblíž Prašné brány v Praze se nachází socha Buddhy v životní velikosti. Koláček má i vydavatelství Maitrea, které se soustředí na buddhistickou, filozofickou a vzdělávací literaturu. Má také nadační fond Milující oči, který se věnuje duchovnímu rozvoji lidí.

Koláček původně pracoval jako referent v továrně. Postupně se vypracoval do dozorčí rady Komerční banky, kde dostal na starost zastupování fondu KB v polostátním podniku Mostecká uhelná. V roce 1999 ovládl s partnery v rámci privatizace Mosteckou uhelnou. Neprůhledným převodem se zabývala policie. Bez výsledku.

Koláček naposledy investoval do největší sítě soukromých regionálních rádií v zemi, která patří společnosti Stamford Managing a Media Marketing Services. Ovládá tak 27 stanic (například Radio Olympic, Fajn Radio, síť Hitradií, rádio Most, rádio Dragon).

Známý miliardář, uhlobaron a finančník Antonín Koláček nyní vlastní v těžební firmě Mostecká uhelná dvacet procent, svůj podíl se však rozhodl prodat. S energetikou chce podle svých slov skončit a věnovat se buddhismu.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.