Krásná Sabina (7): Nikdy se nenaučí číst ani psát! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Krásná Sabina (7): Nikdy se nenaučí číst ani psát!

Nemoc na Sabince na první pohled vidět není.
Nemoc na Sabince na první pohled vidět není. ( Foto pro Aha!: Petr Podroužek)

Narodila se na Štědrý den jako nejkrásnější dárek svým rodičům pod stromeček. Zhruba v půlroce si u Sabinky (7) maminka začala všímat zvláštního koulení očima. Okamžitě s dcerou šla k lékaři a rozjel se kolotoč vyšetření. Výsledek rodinu šokoval. Děvčátku diagnostikovali dětskou mozkovou obrnu, epilepsii a hypotonii.

„Těhotenství i porod proběhl bez problémů,“ popisuje maminka Petra Grofová (36) a kromě koulení očí se lékařce přestalo líbit, že v půlroce ještě »nepase koníčky«. „Za pár měsíců dostala první epileptický záchvat. Moc si to ale nepamatuji, protože jsem z toho byla v šoku,“ přiznává Petra.

Sabinka sice roste, má krásné oči a blonďaté vlásky, ale sama se nenají, neobleče, příliš se u ní nerozvíjí ani řeč. Je opožděná o více než polovinu věku. A zdravotní stav se u ní často mění. „Sabinka je taková naše malá meteostanice, protože reaguje na změny tlaku. Když je venku zataženo, prší, je unavená a protivná. Ráda jí, hraje pexeso a miluje jakoukoliv hudbu. Moderní i dechovku. Nikdy se zřejmě nenaučí psát, číst ani počítat,“ popisuje názor odborníků Petra, která je s dcerou doma, do zaměstnání chodí pouze táta Martin.

První kroky
Pro zlepšení Sabinčina zdravotního stavu je nutná neurologická a logopedická péče, a zejména neustálá rehabilitace. Velký pokrok udělala po čtrnáctidenním léčebném pobytu ve slovenských Piešťanech. „Jenže základní léčba tam přijde na 80 tisíc korun za 14 dnů a každá další půlhodina na logopedii stojí 33 eur. V Klimkovicích se naučila chodit se čtyřbodovými berličkami, někdo ji ale musí přidržovat,“ poukazuje Petra, že rodina ani Sabinka se nevzdávají a bojují.

Jde do školy, ale...
 Po prázdninách začne v rámci povinné školní docházky navštěvovat první třídu. „Bude se třeba učit rozeznávat barvy, vybírat kostky podle velikosti. A co bude po její vychození? Tak daleko dopředu se nedívám,“ říká na závěr Petra Grofová.

Víte, že...
...Sabince můžete přispět na finančně náročné rehabilitace? Číslo účtu je: 2112237343/2700

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.