ČSSD láká na 40 tisícovou mzdu, ekonomové se chytají za hlavu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

ČSSD láká na 40 tisícovou mzdu, ekonomové se chytají za hlavu!

Ilustrační foto
Ilustrační foto (Foto: ara)

Zatímco dosud průměrná mzda rostla ročně jen v řádech stovek korun, ČSSD slibuje nárůst minimálně o dvě tisícovky! Jak se ale ukazuje, sociálnědemokratičtí stratégové program stavěli na poněkud vratkých základech...

„Chceme docílit tak rychlého růstu mezd, aby v roce 2022 byla průměrná mzda přinejmenším 40 000 korun,“ stojí v programu Dobrá země pro život, který ČSSD odhalila v sobotu. Pokud tím slibem nechtěla jen potěšit voliče, musí počítat s několika háčky.


Jen pro vyvolené
Čtyřicetitisícový sen by se netýkal všech zaměstnanců! O průměrné mzdě, která je nyní necelých 28 tisíc korun, si totiž dvě třetiny Čechů mohou nechat jen zdát. Druhým zádrhelem je tempo růstu. Mzda by podle představ ČSSD totiž měla do pěti let narůst o 12 tisíc, což je pro ekonomiku tempo přímo vražedné. „To máme přes dva tisíce korun za rok, což je meziročně sedm, osm procent. Takové tempo si česká ekonomika nemůže dovolit,“ řekl Aha! šéfekonom Patria Finance Jan Bureš.


Odcházíme...
I kdyby hospodářství v příštích letech šlapalo jako hodinky a zaměstnavatelé »pustili chlup«, takový nárůst mezd by prý byl dlouhodobě neudržitelný. Navíc Bureš očekává v pětiletém horizontu propad ekonomiky do recese. Také Vít Jásek, výkonný šéf Unie zaměstnavatelských svazů považuje nápad ČSSD za typicky planý předvolební slib. „Všichni bychom chtěli přidat, ale je riziko, že firmy by musely výrobu přesunout za hranice, kde je práce levnější, nebo ji ukončit,“ řekl Jásek Aha!
Dopad na hypotéky?
Vedle růstu průměrných mezd ČSSD slibuje, že 98 procentům zaměstnanců sníží daň z příjmů. Naopak bohatým firmám z vybraných odvětví, jako jsou banky, či telekomunikace, daně zase zvýší. To podle hlavního ekonoma Cyrrus Lukáše Kovandy může vést k propouštění v těchto odvětvích. „Na druhou stranu banky mají velkou tržní moc a jsou schopny přenést břímě nové daně na klienty. Můžete se pak setkat s tím, že budete platit více za hypotéku nebo naopak budete mít nižší úročení u svého běžného účtu,“ upozornil Kovanda. Budeme brát 40 tisíc?

Lukáš Kovanda, hlavní ekonom Cyrrus:
Budeme na tom hůř
„Musely by se stát dvě věci. Buď by česká ekonomika musela růst třikrát rychleji, než v letech 2001 a 2016, anebo by musela 3x rychleji růst inflace. Docházelo by tak k třikrát rychlejšímu zdražování. Mzdy by rostly také, ale ceny v obchodech rychleji. Takže bychom na tom byli podobně jako dnes, ne-li hůře.“

Jan Bureš, hlavní ekonom Patria Finance:
Je to cesta do záhuby
„Myslím si, že čeští zaměstnanci nemají tak silné postavení, aby si dokázali vymoci takový růst mezd. I pokud by se jejich postavení v rámci vyjednávání změnilo, tak dlouhodobě takový nárůst udržitelný není. Bylo by to nebezpečné pro českou ekonomiku.“

Autor:  bel

Přečtěte si
jarypadlo
20. 6. 2017 • 10:16

Radši ať ekonomové pošlou dostatek Chocholoušků na hlavy ČSSD.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.