OHNIVÉ PEKLO V LONDÝNĚ: Uprostřed noci začalo hořet 27 pater věžáku! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

OHNIVÉ PEKLO V LONDÝNĚ: Uprostřed noci začalo hořet 27 pater věžáku!

Masivní požár obytného domu v Londýně.
Masivní požár obytného domu v Londýně. (ČTK)

Zoufalé volání o pomoc, obří plameny a panika. Výškový bytový dům Grenfell Tower v londýnské čtvrti White City v noci na včerejšek zachvátil zničující požár. Plameny si vyžádaly mnoho životů, konečný počet mrtvých bude násobkem zatím potvrzených šesti obětí. Panují navíc velké obavy, že se budova zřítí, což by pátrání po mrtvých ještě víc ztížilo.

Záchranáři do boje s plameny povolali 200 hasičů a 40 hasičských vozů. Zasahovalo 20 zdravotnických týmů. „Jsem sto metrů od budovy a jsem zcela pokrytý popelem. Je to zničující. Zahlédl jsem, jak shora někdo signalizuje světly, protože se nemůže dostat ven,“ popsal rozsah pohromy jeden z prvních reportérů na místě neštěstí.

Někteří obyvatelé se snažili z bytů dostat s pomocí improvizovaných lan spletených z prostěradel. Podle Scotland Yardu nikdo bydlící v nejvyšších třech patrech budovy nepřežil. Oficiálně bylo potvrzeno 6 mrtvých, ze 70 evakuovaných bylo ovšem po nemocnicích hned 20 lidí v kritickém stavu a vůbec nikdo netušil, kolik lidí v ohnivém pekle zůstalo bez šance na únik.

Lidé v oknech
BBC hlásila, že z budovy odpadávají trosky, bylo slyšet výbuchy a zvuk tříštícího se skla. Oheň byl od desátého patra výš zcela mimo kontrolu. „Hoří od druhého až po nejvyšší 27. patro,“ uvedli hasiči. „V oknech jsou vidět lidé, včetně jednoho muže, který mává z okna dekou. Dole stojí lidé ze sousedních domů v pyžamech a volají na něj, ať vystrčí hlavu z okna nebo ať zakřičí číslo svého bytu, aby mohli navigovat hasiče,“ citoval The Guardian svoji reportérku.

Příběh tohoto asi 50letého Asiata měl ale - na rozdíl od jiných - štastný konec. Muže se hasičům podařilo zachránit ještě nějakých 12 hodin po propuknutí požáru se zhruba padesátiletého muže podařilo zachránit.

Zkrat ledničky?
Příčina ohně stále není známá. Spekulovalo se o zkratu a následném požáru ledničky v jednom bytě. Budova byla podle stížností nájemníků špatně zabezpečena. „Naše varování nebyla vyslyšena. Předpovídali jsme, že katastrofa jako takto je jenom otázkou času. Nebyly tam žádné požární detektory, ani hydranty,“ prohlásila skupina Grenfell Action Group. Před nebezpečím přitom varovala již v listopadu 2016.

Blízko Notting Hillu a Kensingtonu
Požár propukl hodinu po půlnoci ve čtvrtém poschodí budovy na Latimer Road nedaleko čtvrti Notting Hill a královského sídla Kensington. Během 15 minut se rozšířil do ostatních částí objektu.V budově o 27 patrech se nacházelo 120 bytů. Žilo v ní 600 především sociálně slabších občanů. Okolí budovy policie uzavřela a obyvatele okolních domů vyzvala k evakuaci.

Vyhodila dítě na ulici
„Paní asi tak v osmém patře křičela z okna: »Moje dítě! Zachraňte moje dítě! « Pak vzala asi pětiletého chlapce a vyhodila ho na ulici. Pán, co stál kousek ode mě, se rozběhl a chytil ho. Dítě odvezla sanitka, myslím, že utrpělo nějaké zlomeniny, hrozně brečelo,“ líčila čitá svědkyně požáru Samira Lamrani.

Filmový hit Skleněné peklo?
Podobnost čistě náhodná!
Běsnící londýnský požár určitě každému připomene americký katastrofický film Skleněné peklo z roku 1974 v hlavních rolích se Stevem McQueenem (†50) a Paulem Newmanem (†83). Několik rozdílů by se ale samozřejmě našlo:

Film                                                                             Realita
Místo San Francisco                                       Londýn
Dům Nejvyšší mrakodrap světa                        Běžný věžák
Počet pater 135                                            27
Záchrana lidí použití i helikoptéry                     helikoptéry jen monitorovala situaci

Odpovědnost za požár škudliví architekti             ???
Začátek požáru elektrický zkrat zapálí sklad povlečení       zřejmě vadná lednička
Konec požáru odpálení rezervoáru vody na střeše klasické    hašení z hadic

Aha! Víte, že...
Budova Grenfell Tower postavená v roce 1974 nedávno prošla rozsáhlou rekonstrukcí za 300 milionů korun.



Přečtěte si
-bello-
18. 6. 2017 • 00:16

gurke ovšemže ne .Byl vystaven kapitalistickou péčí madame Thatcherové a tak i zůstal.A to i přes obrovské dotace EU do tehdy chudé Anglie

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.