Nejzdravější sporty jsou téměř zadarmo! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Nejzdravější sporty jsou téměř zadarmo!

 (Shutterstock)

Pohyb je všelék! Takže pokud se ještě nehýbete, začněte! Žádné výmluvy, že nemáte čas nebo peníze. Stačí pár minut denně, které snad najdete. A že to něco stojí? Kromě vůle už skoro nic. Právě ty nejzdravější sporty vaši peněženku nezatíží téměř vůbec. Třeba na chůzi, která je obzvláště prospěšná, potřebujete jen boty. A ty snad doma máte.

Nemusíte navštěvovat posilovny, fitcentra, kurzy, nemusíte pořizovat nákladné vybavení, ten nejzdravější pohyb žádné velké investice nevyžaduje. Nejlevnější jsou procházky, na běh stačí pořídit dobrou obuv, a pokud už máte základy jógy a doma cvičební podložku, každodenní cvičení vás nic nestojí – nepotřebujete při něm ani ty boty. Na druhou stranu, za všechno si můžete připlatit: pořídit speciální úbory, profesionální obuv, cvičební pomůcky, hodiny tréningu, kurzy. Jen dejte pozor, abyste nenakoupili a všechny ty věci neskončily ve skříni.

ZAČÍNÁTE?

Pokud se sportem teprve začínáte, poraďte se, jak na to, i ve zdánlivě tak jednoduchých věcech, jako je třeba běhání, můžete dělat chybu. V případě jógy lze pak jen doporučit, abyste vyhledali kurz pro začátečníky, kde si osvojíte techniku cviků i dýchání. Ty jsou velmi důležité proto, aby na vaši mysl i tělo měla jóga opravdu tak zázračný vliv.

Chůze pro každého

Ta opravdu nestojí nic! Každodenní delší procházka je přitom navýsost skvělou formou pohybu i pro zaryté nesportovce. Svižná chůze na čerstvém vzduchu je dokonce jedním z nejzdravějších a nejprospěšnějších forem pohybu vůbec! Nepotřebujete k ní nic než běžný vycházkový oděv a pohodlnou obuv. Chodit můžete s kamarády, s dětmi, se psem, s kočárkem…

Chcete si připlatit?

Zamilovali jste se do chůze? Pak investujte. Kvalitní boty lépe zajistí pohodlí i na dlouhé túry, lze pořídit počítadla kroků, přehrávače pro procházení o samotě atd. Populární je pak nordic walking – chůze se speciálními hůlkami, díky nimž jsou do pohybu zapojeny ruce i nohy. Tímto koordinovaným pohybem se upraví rytmus dýchání a zpravidelní se tepová frekvence. Hůlky pořídíte v ceně už několika stokorun.

Běhání je fenomén

Jestli ještě neběháte, začněte třeba i jen proto, že je to moderní. Běhají miliony lidí po celém světě, běhají ráno, v poledne, večer, v parcích, městech, v lesích. Běh kromě jednorázové investice do pohodlných sportovních bot už nestojí nic. Není třeba kvůli němu nikam chodit, stačí ráno vyběhnout z domu na ulici či do blízkého parku. Běhat se dá na dovolené u moře i na horách. A dokonce na služební cestě.

Chcete si připlatit?

Díky tomu, že se z běhání stal tak velký fenomén, existuje obrovská škála vybavení, které si k botám můžete pořídit. Záleží jen na vás, jestli to považujete za důležité, pohyb díky tomu více prospěšný nebude, jde jen o váš pocit a pohodlí. Na běh si můžete přikoupit mnoho věcí: profesionální běžecké boty, pouzdro na mobilní telefon, hodinky, které sledují uběhnutou vzdálenost i váš srdeční rytmus, bezdrátová sluchátka, v nichž si při běhu můžete užít svou oblíbenou hudbu a tak dále.

Jóga pro tělo i duši

Nejen jóga, ale veškerá protahovací cvičení, k nimž v prostředí domácnosti postačí i měkčí koberec, nestojí nic. Potřebujete jen pohodlné (klidně domácí) oblečení a pak ovšem znalost cviků, sestav, která je důležitá pro správnou techniku, a pravidla dýchání. I tento druh pohybu je velmi populární. Zde je důvodem nejen prospěch pro fyzickou stránku organismu, ale především pro mysl. Například právě jóga je cvičením, které se stará o rozvoj lidského těla i ducha zároveň. A takových sportů je více, obvykle mají kořeny ve východních filozofiích.

Chcete si připlatit?

Pokud jde o jógu, obvykle se její příznivci nespokojí s kobercem, ale mají speciální podložku na cvičení. Nepřeberná je pak nabídka kurzů. Kromě klasické jógy se můžete zapotit při hot či bikram józe, můžete navštěvovat jógu pro těhotné, power jógu, dance jógu, ale třeba i kurz jógy „do kanceláře“. Zapsat se můžete také na kurz Pěti Tibeťanů, kde vás naučí sestavu pěti magických cviků, které mají téměř zázračné účinky.


Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.