JIŘÍ ČUNEK Proč nenávidí cikány? Přepadli jeho dceru! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

JIŘÍ ČUNEK Proč nenávidí cikány? Přepadli jeho dceru!

Předseda KDU-ČSL a vicepremiér Jiří Čunek s dcerami Veronikou (vlevo) a Hanou.
Předseda KDU-ČSL a vicepremiér Jiří Čunek s dcerami Veronikou (vlevo) a Hanou. (: Archiv, ČTK)

PRAHA – Dcera bývalého vsetínského starosty, vicepremiéra Jiřího Čunka (KDU-ČSL) Hanička (14) byla před čtyřmi roky napadena cikány! Čunkovi kamarádi ze Vsetína si myslí, že právě tato událost Čunka hluboce zasáhla a byla spouštěcím motorem pro to, aby se aktivně začal zajímat o romskou problematiku nejen ve svém městě a razantními způsoby ji řešil…

A při další rvačce skoro zmlátili i jeho

„Ano, napadli ji. Ale nebylo to nic vážného,“ potvrdil napadení deníku Aha! šéf lidovců Jiří Čunek. Lumpové jí tehdy sice nezpůsobili žádné vážnější zranění, na Haničce se ale napadení projevilo psychicky. „Měla poté určité obavy, strach,“ potvrdil její tatínek. O podrobnostech nepříjemné události nechtěla více prozradit ani maminka. „Napadení Haničky pro nás bylo hodně nepříjemné, s ohledem na Haničku už o tom nechceme příliš mluvit,“ řekla včera deníku Aha! manželka vicepremiéra Pavla Čunková.

Jak a co přesně se vlastně před lety odehrálo? 8. září 2003 se malá Hanička vracela domů od své kamarádky. „Kousek od našeho domu ji na zpáteční cestě v ulici Stará cesta obklopila skupinka šesti nebo osmi kouřících cikánů. Začali na ni pokřikovat „Daj! Daj!“ a šťouchat do ní, až upadla na zem. Poranila si koleno, vyrazila dech a domů přišla v šoku a vyděšená. Přestože měla na nohou kolečkové brusle, byli podle ní všichni o hlavu vyšší,“ vylíčila před lety napadení paní Pavla. Jiří Čunek byl v té době v zahraničí. Událost ho rozčílila. „I když na dceru dohromady nesáhli a šlo jim zřejmě jen o peníze, jejich drzost přesahuje v poslední době všechny rozumné meze. Jen mne to utvrdilo v tom, co na radnici řešíme již dva roky, tedy nutnost zabývat se romskou problematikou v našem městě ještě razantněji než dosud,“ řekl tehdy Čunek.

Někteří obyvatelé Vsetína, mezi kterými se jejich bývalý starosta těší stále velké oblibě a podpoře, se ale domnívají, že právě odtud může pocházet Čunkovo aktivní vystupování vůči cikánům. Sám ministr to ale odmítá. „Romskou otázkou se aktivně zabývám už od roku 2000, tedy dávno před touto nešťastnou událostí,“ ohradil se Jiří Čunek.

Vsetínští občané ovšem zmiňují ještě jednu událost. Na Nový rok v roce 2002 se Jiří Čunek údajně připletl ke rvačce cikánů a městských strážníků. „Hlídka dostala hlášení, že před radnicí někdo zbil dva chlapce. Když dorazili na místo, napadla je skupina Romů. Nedali si říct a došlo ke rvačce. Strážníci museli samozřejmě použít donucovací prostředky,“ řekl tehdy zástupce velitele vsetínské městské policie Miroslav Janík. Výsledkem bitky byly na obou stranách pohmožděniny a lehký otřes mozku. Padla dvě trestní oznámení. Jedno na jednoho z Romů, druhé na městskou policii. Úder pěstí dostal i tehdejší šéf technických služeb Lubomír Střelec a málem to schytal i přítomný Jiří Čunek, tehdejší starosta.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.