Fenomenální sbírka na prodej: Za známku až 10 milionů korun! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Fenomenální sbírka na prodej: Za známku až 10 milionů korun!

Filatelista ukazuje na zvětšeninu své nejvzácnější československé známky, která se bude dražit příští rok za vyvolávací cenu pět milionů korun.
Filatelista ukazuje na zvětšeninu své nejvzácnější československé známky, která se bude dražit příští rok za vyvolávací cenu pět milionů korun. (Foto: Jitka Pecharová)

Před pár lety by nevěřil tomu, že to někdy vůbec může udělat! Až zdravotní potíže, vyčerpání a nezájem potomků o filatelii přiměly nejúspěšnějšího sběratele československých známek Ludvíka Pytlíčka (74) svou sbírku, celoživotní dílo, rozprodat.

„Mám po operaci srdce, jsem diabetik a už nechci tu sbírku někde venku vystavovat, protože je to pro mě po všech stránkách vyčerpávající. Já už jsem si s ní užil svoji slávu a žádné z mých pěti dětí o ni nemá zájem. A tak v tom chci nechat pokračovat jiné sběratele,“ shrnul své důvody Ludvík Pytlíček. Ten svou unikátní sbírku budoval přes půl století a díky svým úspěchům je členem elitního filatelistického klubu sběratelů rarit Club 100 de Monte Carlo.

Uvažoval měsíce
Prodej své ve světě největší sbírky 20 tisíc československých známek z let 1918 – 1938 zvažoval měsíce. Zabýval se i myšlenkou, že by ji kvůli zachování celistvosti daroval muzeu. Když ale zjistil, že tyto instituce často bojují o přežití, nápad zavrhl. „Musel bych se v hrobě obracet, kdybych věděl, že nějakou známku prodali, aby měli na chod muzea,“ přiznal filatelista.
V dražbě zatím prodal pětinu kolekce, tedy asi 4000 známek za více než 10 milionů korun. Další čtyři aukce budou probíhat postupně.

Kdo koupí skvost?
Svůj největší skvost, původně rakousko-uherskou známku z roku 1919 s obráceným přetiskem Pošta československá, nabídne Pytlíček na poslední dražbě při mezinárodní výstavě Praga 2018. „Kdysi jsem za ni zaplatil 2,5 milionu. Vydražována bude za 5 milionu, ale doufám, že cena půjde minimálně na 10 milionů,“ řekl filatelista. Vítal by, kdyby o ni projevil zájem český filatelista, který koupil vzácné známky mauritia. „Byl bych rád, kdyby byla v dobrých rukou a zůstala v naší zemi,“ dodal.

Unikát pro advokáta
V první dražbě, která proběhla před několika dny, našel mimo jiné svého nového majitele vzácný devítiblokový arch československých známek z roku 1919, který byl nabízený s vyvolávací cenou 1,5 milionu korun. Vydražil ho jeden český advokát. „Šel do dvou milionů, s čímž nejsem úplně spokojen. Čekal jsem, že cena půjde až ke třem, když já jsem za ni za komunistů dal jeden milion korun,“ řekl Pytlíček.

Miliony známek
Prodejem unikátní kolekce československých známek však zájem Pytlíčka o filatelii nekončí. Známky, kterých od svých 10 let nasbíral miliony kusů, bude shromažďovat dál. Zajímají ho i staroněmecké státy a novější české známky.

Touží po mercedesu
Co Pytlíček udělá s vydraženými penězi, zatím ještě konkrétně neví. „Něco samozřejmě rozdělím mezi děti. Jednu touhu ale mám. Doufám, že se ještě dožiju toho, že si koupím nový model mercedesu, který bude umět jezdit sám a já si u toho budu číst noviny,“ prozradil filatelista.

Rakousko-uherská známka
Původně rakousko-uherská zelená známka z roku 1919 s obráceným přetiskem Pošta československá je světová rarita na žilkovaném papíře. Filatelisté údajně vědí pouze o jejích osmi exemplářích.
+ detail známky

Mauricia vlastní Čech
Modrého i červeného mauritia nyní, poprvé v historii, vlastní český investor. Za nejcennější dvojici známek na světě zaplatil nedávno nejspíš v přepočtu kolem 100 milionů korun. Vlastník chce prozatím zůstat v anonymitě, má však v plánu známky za dva roky ukázat veřejnosti na filatelistické výstavě Praga 2018.



Přečtěte si
cardfalkenau
27. 3. 2017 • 21:05

Jsou známky pravé od tohoto filatelisty ?

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.