Pat a Mat oslavili 40. let! Čím provokovali Rusáky? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Pat a Mat oslavili 40. let! Čím provokovali Rusáky?

Tihle dva jsou největší nešikové.
Tihle dva jsou největší nešikové. (Foto ara)

Projevují nelíčenou spokojenost nad dobře vykonaným dílem, radost ještě vždy podtrhnou potřesením rukou a typickým gestem za doprovodu foukací harmoniky. A je to! Přitom jsou oba hrdinové nešikovní až běda. Přesto letos slaví už 40 let od chvíle, co se poprvé ukázali na veřejnosti. A bez úhony, bez zranění. Televizní hrdinové, pajduláci Pat a Mat se původně jmenovali Kuťáci…

Autor Lubomír Beneš (†59) byl výtvarník Studia Jiřího Trnky. „V roce 1974 mě jako dramaturga oslovil s nápadem na loutkový film, a jestli bych mu prý pomohl se scénářem. Tak vznikl náš první společný film »Račte prominout« a po něm ještě Kouzelný dědeček,“ vzpomíná na kolegu a kamaráda Jiří Kubíček (72), který původně působil v Divadle Spejbla a Hurvínka jako dramaturg a režisér (1967–1973).

To on měl vizi dvou nešikovných naivních kumpánů a společně s Lubomírem Benešem tak začali pracovat na scénáři. „Přesvědčil jsem Luboše, že si někoho vezmeme k ruce. A shodli jsme se na Vláďovi Jiránkovi (†74), excelentním autorovi kresleného humoru, jenž si všechny své vtipy také vymýšlel.“ Triumvirát ihned zaznamenal úspěch prvním dílem seriálu. Epizoda se jmenovala Tapety.

Narodili se v kuchyni
Zrození obou figurek bylo jaksi přirozené pro tu dobu. Vznikly na koleně, díky šikovným rukám, fantazii, talentu a schopnosti improvizovat a kutit. „Když se obě animované hvězdy rodily u nás v kuchyni, bylo mi šestnáct. Viděl jsem třeba mého otce, když brousil sádrové odlitky do tvaru vajíčka. Jedno postavil na špičku, druhé položil vodorovně, přilepil uši a nosy a měl hlavičky loutek,“ vybavuje si Marek Beneš (56), syn Lubomíra. Bylo mu pětadvacet, když ho táta přizval k práci ve studiu. Jako syn autora má Pata a Mata nyní v péči.

Kuťáci vznikli v roce 1976 jako samostatný kratší snímek, který se promítal v kinech před hlavním celovečerním filmem. „My jsme tehdy vůbec netušili, že bychom mohli s těmito dvěma »blbouny« pokračovat. Zpočátku nám nedošlo, jaký mají seriálový potenciál,“ přiznává Jiří Kubíček, který je poslední žijící z původní pracovní skupiny, díky kterému začaly kreslené postavičky dělat okolí radost.  

Pat a Mat se v průběhu svého »života« několikrát měnili. Rádiovky vystřídaly kulichy, měnila se barva jejich triček. I tvarově se vyvíjeli. Rozhodující slovo o jejich podobě měli výtvarníci. „Kdo konkrétně vymyslel názvy postaviček Pat a Mat, si už nepamatuji. Ale byl to vynikající nápad. Ta jména fungují na celém světě,“ dodává Kubíček.

V každé zemi je plno kuťáků
V současné době existuje s Patem a Matem 90 epizod. „Já osobně mám rád ty s překvapivým koncem, například díl Vysavač. Sám si dokážu plno věcí vyrobit, přesto mě moje žena často varuje, aby to nedopadlo tak jako v těch mých filmech,“ usmívá se Marek Beneš. „Na svých cestách po světě jsem se mnohokrát přesvědčil, jak jsou postavičky populární. Chtěli nám je ukrást v Holandsku i Jižní Koreji. Je to tím, že v každé zemi určitě najdete spoustu kuťáků,“ dodává na závěr Jiří Kubíček.

To jste možná nevěděli…
Mat byl kvůli barvě svého trička označen za parodii SSSR, takže se musel hned v druhé epizodě převléknout do šedého. Ve spojení s ukrutným nešikou to bylo zesměšňující. Až po revoluci opět oblékl červený rolák.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.