Nejhlubší zatopená propast světa je v Česku: 404 m, a to ještě není dno! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Nejhlubší zatopená propast světa je v Česku: 404 m, a to ještě není dno!

Polský potápěč Krzystof Starnawski. Člověk, který se v Hranické propasti dostal nejhlouběji. Dál pokračoval jen robot.
Polský potápěč Krzystof Starnawski. Člověk, který se v Hranické propasti dostal nejhlouběji. Dál pokračoval jen robot. (Foto Facebook – Marcin Jamkowski (National Geografic), Krzystof Starnawski)

Do neuvěřitelné hloubky 404 metrů se v úterý dostala sonda speleologů v zatopené propasti u Hranic na Moravě. Hranická propast se tak oficiálně stala nejhlubší zatopenou propastí na světě. Celková hloubka přitom stále není známa, robot měl krátký kabel a dál už nemohl.

Speciální robotická sonda se dostala právě »pouze« do hloubky 404 metrů a dále nemohla pokračovat kvůli délce datového kabelu, kterým přenášela informace na hladinu speleologům a kterým byla ovládána.

Půjde to dál
„Víme, že se můžeme dostat ještě hloub, ale budeme potřebovat delší kabel,“ konstatoval s úsměvem člen výzkumného týmu a místopředseda speleologické organizace Hranický kras Miloslav Lukáš a dodal: „Ze záběrů, které robot pořídil, je vidět, že je tu ještě šance na další pokračování.“

Navázali na předloňský úspěch
Letošní průzkumná akce navázala na předloňský úspěch, kdy se hloubkovému potapěči Krzystofu Starnawskemu podařilo potopit do hloubky 214 m a odtud spustit sondu do 384 metrů. Potápěč letos natáhl vodicí lana, díky kterým pak bylo možné navést speciálního robota až do hlubin propasti.


Sto let výzkumu
Průzkum Hranické propasti probíhá od počátku dvacátého století. Potápěči s technikou se ale do jejích hlubin ponořili až v šedesátých letech. Největší úspěchy pak přinesly poslední roky. Výzkum, jehož cílem je zmapovat celou propast a dozvědět se co nejvíce o jejím složení a vzniku, bude nadále pokračovat.

Nejhlubší místa na světě

  • 10 994 m – absolutně nejhlubší místo, prohlubeň Challenger v Mariánském příkopu v Tichém oceánu.
  • 2197 m – nejhlubší nezatopená propast, Krubera-Voronja v Gruzii.
  • 404 m – nejhlubší zatopená propast u Hranic na Moravě (dosavadní rekord držela italská propast Pozzo del Merro s hloubkou 392 m).

Jak se tam dostal?
Potápěči nejprve doprovodili speciálního robota do hloubky 50 metrů, odkud už pokračoval pomocí naváděcích šňůr, které předem až do hloubky 200 metrů nainstaloval hloubkový potápěč Krzystof Starnawski. Podél dalších, které tam byly spuštěny už dříve, pokračoval robot až do hloubky 370 metrů, kde se odpoutal a poslední úsek ponoru absolvoval už jen podle »svého vidění«. Vybaven byl čtyřmi kamerami. Po celou dobu byl řízen a předával data na souš pomocí datového kabelu, jehož omezená délka ho přinutila v rekordních 404 metrech misi ukončit.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.