Ztracená Anička z Kuřimi: Hledá ji i termovize! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Ztracená Anička z Kuřimi: Hledá ji i termovize!

Po Aničce (na snímku s Klárou Mauerovou) pátrá sto policistů a dokonce i vrtulník.
Po Aničce (na snímku s Klárou Mauerovou) pátrá sto policistů a dokonce i vrtulník. (ČTK)

BRNO – Aničku (13) z Kuřimi, sestru týraného osmiletého Ondřeje, se do uzávěrky tohoto čísla stále nepodařilo najít. Od soboty, kdy utekla ze zařízení pro opuštěné děti Klokánek, po ní pátrá stovka policistů. Včera ji hledali policisté v civilu, odpoledne pak vrtulník s termovizí. Policisté totiž počítali i s možností, že dívka je ukrytá někde pod zemí nebo zahrabaná v lese.

Možná se skrývá pod zemí

Policie pátrá hlavně v okolí Kuřimi, kde dívka bydlela v rodině Kláry Mauerové, podezřelé z týrání syna Ondřeje. Dívka s těžkou sociální fobií mohla utéci sama, někdo jí mohl pomoci, a nebo se jednalo o únos.

Dívka utekla z brněnského Klokánku. Společně se dvěma syny Mauerové se do Klokánku dostala poté, co šla Mauerová (30) v pátek do vazby. Anička, která podle rodiny potřebuje stálý kontakt s blízkými, vydržela v cizím prostředí do páteční noci. Potom z domu utekla.

Kolem Aničky je však mnohem více otazníků. O Aničku se původně starala babička Mauerových. Dítě u ní nechali narkomani. Praví rodiče byli pravděpodobně drogově závislí a matka nejspíš porodila doma. Holčička tak nikdy neměla rodný list a nechodila do školy. Není třeba jasné, kdo je jejím otcem.

V Klokánku nyní zůstává pouze malý Jakub. Ondřej byl převezen kvůli psychickým problémům do nemocnice. Příbuzným se umístění dětí do Klokánku nelíbí, chtějí se o ně starat sami. To ale nedoporučili sociální pracovníci. Z výpovědi Ondřeje vyplynulo, že o jeho týrání mohla vědět i Mauerové sestra Kateřina. Ta sestru zřejmě kryla a na nevhodném chování k dítěti se podílela. Stojí to například v zápisu sociálního odboru šlapanického městského úřadu. Kateřina Mauerová však nařčení odmítá. „Zatím jsme ji neobvinili. Probíhá vyšetřování, na jehož základě bude možné dojít k nějakým závěrům,“ řekl mluvčí policie Brnovenkov Aleš Mergental.

Týrání osmiletého Ondřeje odhalil kuřimský soused rodiny, když ladil elektronickou chůvu a dostal se na frekvenci vedlejšího domu. Podobnou technikou totiž sledovala matka, co dělá její syn zamčený v komoře.

Co to je sociální fobie?

Lidé trpící sociální fobií cítí ve společnosti jiných lidí nervozitu a napětí. Nejčastěji jde o strach z odmítnutí, kritiky, posměchu nebo hodnocení. Člověk má chorobnou obavu z toho, co si o něm druzí myslí. Touží udělat dobrý dojem, je ale přesvědčen, že udělá dojem ten nejhorší. Proto se snaží vyhnout jakémukoliv kontaktu s cizími lidmi. Sociální fobií trpí někdy během života odhadem až 13 % populace. Soustavně pak až 3 % lidí.

Klára Mauerová (30) - Matka tyranka
Rozvedená matka Ondřeje a Jakuba. Za týrání Ondřeje je nyní ve vazbě, hrozí jí až osm let vězení. Syna izolovala od okolního světa a trestala ho tím, že byl nahý a svázaný zavírán do komory bez oken v jejich kuřimském domě.

Ondřej Coufal (8) - Syn
Hlavní oběť týrání! Měl potíže se sluchem, jako prvňáčka jej učila doma jeho teta Kateřina Mauerová. Byl nalezen ve čtvrtek zavřený a svázaný v komoře domu v Kuřimi. Nyní je v nemocnici.

Jakub Coufal (10) - Syn
Zůstává v Klokánku. „Přes noc u něj zůstal psycholog, dvakrát za noc byl chlapec velice neklidný. Nyní ho čekají nějaká odborná vyšetření,“ popsala vedoucí centra Ditta Pokorná.

Kateřina Mauerová (33) - Nejstarší sestra
Domácí učitelka Ondry i Anny. Ondřej řekl, že byl v komoře zavírán už dříve v brněnském bytě Mauerové a v Domě dětí a mládeže v Brně-Komárově, kde Kateřina Mauerová pracuje.

Anička Mauerová (13) - Klára ji chtěla adoptovat
Je na útěku. Aničku dostala do poručnické péče Klára Mauerová, která o ni pečovala poslední tři roky. Teprve v březnu dostala Anička jméno Mauerová a také datum narození. O holčičku se od jejích tří let starala babička Mauerových, u které Aničku odložili drogově závislí. Dívčino zmizení policie řeší jako únos.

Gabriela Pokorná (32) - Starší sestra
Starší sestra Mauerové. Vypověděla, že Anna trpí těžkou sociální fobií, která pravděpodobně vedla k jejímu útěku z Klokánku, neboť potřebuje být v kontaktu se svými blízkými. Gabriela Pokorná tvrdí, že se její sestra Klára snažila Aničku osvojit: „Absolvovala snad desítky konzultací.“

Radek Coufal (39) - Otec a bývalý manžel
Otec Ondřeje a Jakuba. Loni se s Klárou rozvedli, spolu už nežili čtyři roky. Coufal tvrdí, že se se syny pravidelně stýkal a ničeho si nevšiml. „Je to pro mě nepochopitelné. Neviděl jsem žádnou změnu v chování ani u Kláry, ani u kluků,“ řekl. Žádá o svěření obou chlapců do své péče.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.