Podvyživená Anička (13) utekla z Klokánku! Nikdo netuší, kdo dívka je! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Podvyživená Anička (13) utekla z Klokánku! Nikdo netuší, kdo dívka je!

Dívka utekla z brněnského zařízení Klokánek.
Dívka utekla z brněnského zařízení Klokánek.  (pro Aha!: Igor Zehl)

BRNO – Anička (13), kterou společně s brášky, krutě týraným Ondráškem (8) a Kubou, odebrali sociální pracovníci krkavčí mámě Kláře Mauerové (31), utekla v noci na sobotu z Klokánku, zařízení Fondu ohrožených dětí.

Anička (13), kterou společně s brášky, krutě týraným Ondráškem (8) a Kubou, odebrali sociální pracovníci krkavčí mámě Kláře Mauerové (31), utekla v noci na sobotu z Klokánku, zařízení Fondu ohrožených dětí. Nikdo neví, kde dívka je a navíc úřady ani netuší, o koho vlastně jde!

„V Brně a okolí pátrá stovka policistů a vrtulník s termovizí,“ uvedla brněnská policejní mluvčí s tím, že policie hledá i v Kuřimi, kde děti s matkou bydlely. Bližší informace ale poskytnout odmítla.
Třináctileté slečně ve špatném psychickém stavu, která vzhledem k těžké podvýživě vypadá tak na devět let, může jít i o život. Pracovníci Klokánku totiž nevyloučili možnost, že jí ze zařízení pomohl někdo z venku.

„Ve stavu, ve kterém byla, by naše zařízení sama nejspíš neopustila,“ tvrdí Ditta Pokorná z Klokánku. Anička se musela protáhnout úzkou ventilačkou někdy mezi půlnocí a druhou hodinou, okna se totiž v Klokánku otevírat nedají.
„Je to pro ni celé zátěžová situace a není vyloučeno, že se chtěla sama někde schovat,“ soudí o útěku zase Marie Vodičková z Fondu ohrožených dětí. Největší záhadou však je, kdo vlastně Anička ve skutečnosti je? Úřady o ní totiž nic nevědí. A slova Kláry Mauerové, že holčičku chtěla adoptovat, popírá Ministerstvo práce a sociálních věcí, kde všechny adopce musí být hlášené. Je tak možné, že jde třeba o pohřešovanou dívku. V Česku se pohřešuje spousta dětí.

V Klokánku se Anička chovala chvíli úplně normálně, ale za několik okamžiků byla jako batole. Nic za dva dny nezjistili ani psychologové a sociální pracovníci. Podle nich však nevyrůstala v normálních podmínkách. Nedokázala třeba navázat oční kontakt.
Podle tvrzení Kláry Mauerové a její rodiny se o Aničku starala do roku 2004 dívčina babička. Rodiče Aničku u ní nechávali na hlídání a postupem času prý o ni ztratili úplně zájem. Když babička v roce 2004 zemřela, ujala se jí rodina Mauerové. Klára Mauerová známým tvrdila, že se Aničku chystá adoptovat. Nedávno prý měla požádat o její opatrovnictví.

Podle jiné verze je Anička obětí mafiánského prodeje dětí. Další tvrdí, že se narodila ženě, která se k tomu nechtěla přiznat a Mauerové za péči o ni platí skuteční rodiče nájem v kuřimském domě.

Ondřeje odvezli do nemocnice!

Týraný Ondřej (8) i Jakub (10) si v brněnském Klokánku konečně hráli jako bráchové. Chvílemi se chovali jako zdraví kluci, do kterých by nikdo neřekl, že prožili takové peklo. Krize přišla včera odpoledne. U malého Ondry se projvila tzv. posttraumatická stresová porucha. „Byl úzkostný a měl nepřiměřené reakce. Předali jsme ho do péče lékařů,“ sdělila Ditta Pokorná z Klokánku důvod chlapcovy hospitalizace v brněnské fakultní nemocnici. Starší z bratrů je podle slov sociální pracovnice v pořádku.

Takhle se to přihodilo!

ÚNOR 2006. Ondřej byl u zápisu do první třídy. Nemá žádné potíže se sluchem.
LÉTO 2006. Mauerová se rozvádí. Každého z chlapců přehlašuje na jinou školu.
ZÁŘÍ 2006. Kvůli sluchové vadě získala povolení úřadů vzdělávat Ondru doma.
PODZIM 2006. Kluci byli naposledy u dětské lékařky, ta nepozoruje stopy týrání.
PROSINEC 2006. Maurová se s dětmi stěhuje do domu v Kuřimi, kde je kobka, kam Ondru zavírala. Už ho možná týrá!
7. KVĚTNA. Soused Maurové si pořídil videochůvičku a při ladění kanálů zjišťuje, že je Ondra zavřený nahý a svázaný v komoře pod schody, a volá policii. Matka totiž používala stejné zařízení, na které se muž napojil. Policie Mauerovou zadržela.
8. KVĚTNA. Soud svěřil bratry Ondru, Jakuba a dívku Aničku, které Mauerová vychovávala, do péče Klokánku, zařízení Fondu ohrožených dětí.
9. KVĚTNA. Do Klokánku sociální pracovnice přivezly nejprve bratry, večer i Aničku.
11. KVĚTNA. Soudce na Mauerovou uvalil vazbu.
12. KVĚTNA. Mezi půlnocí a druhou hodinou ranní utekla Anička z Klokánku. Policie po ní bezúspěšně pátrá.

Děsivé mučení Ondry (8): Byla to pomsta manželovi!

Hnusná pomsta zhrzené manželky na synovi, který ji připomínal bývalého muže! Takový byl zřejmě jeden z důvodů, proč Klára Mauerová (31) z Kuřimi, prodavačka elektrozboží a zároveň studentka speciální pedagogiky, krutě týrala své nejmladší dítě, Ondráška (8).

Svazovala ho izolepou a na dlouhé hodiny zavírala nahého do komory v rodinném domku v Dušínově ulici. Malý Ondra živořil v kobce o velikosti dva metry čtvereční, kam mu krkavčí máma házela jídlo na zem, zřejmě už od prosince loňského roku. Tehdy se totiž Mauerová do Kuřimi po rozvodu s dětmi přestěhovala.

Staršího syna Jakuba (10) nechala po odchodu od manžela přejmenovat podle svého dívčího jména, ale Ondřejovi nechala jméno po otci.
Zároveň se snažila, aby spolu bráškové byli co nejméně. Nejdříve Ondru přihlásila do první třídy ve škole, kam už dva roky chodil i Kuba, pak si ale všechno rozmyslela. Ondřeje zapsala do školy v Brně-Kohoutovicích a Jakuba do šestnáct kilometrů vzdálené základky v Brně-Lesné. Ve škole navíc dala přísný zákaz komukoli říci, do jaké školy bráchové začali chodit!
Nakonec Mauerová požádala o výjimku, aby prvňáčka Ondru mohla vyučovat doma. Jako důvod uvedla problémy se sluchem, ty ale chlapec u zápisu do školy neměl.

Psycholožka Janina Krocková říká, že vylévání si zlosti na dítěti, které mělo blíže k tátovi, je možné. „Je pravděpodobné, že chlapec mohl být více fixovaný na otce, byl mu více podobný nebo na něj častěji vzpomínal a stýskal si po něm. Žena, která není vyrovnaná s odchodem partnera, má další problémy, a zároveň trpí nějakou poruchou osobnosti, se může takto projevit.“

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.