Orkán pustošil Česko! Ženu (†71) zabil zlomený strom | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 7. května 2024

Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství

Orkán pustošil Česko! Ženu (†71) zabil zlomený strom

Tato olše v Sokolově přizabila chlapce.
Tato olše v Sokolově přizabila chlapce. (: ČTK, HZS Žatec)

ČR – Obrovský vichr, který podle meteorologů místy dosahoval rychlosti až 140 km v hodině, tedy síly orkánu, v Česku zabíjel. Zlomený strom v lese u Dvora Králové nad Labem usmrtil ženu (†71).

Obrovský vichr, který podle meteorologů místy dosahoval rychlosti až 140 km v hodině, tedy síly orkánu, v Česku zabíjel. Zlomený strom v lese u Dvora Králové nad Labem usmrtil ženu (†71), která sbírala klestí. „Přibližně po dvou hodinách ženu začali hledat příbuzní, kteří ji našli pod kmenem stromu mrtvou,“ uvedl policejní mluvčí.

Velmi těžký úraz utrpěl i student (16), na nějž spadla v parku v Sokolově vyvrácená vzrostlá olše. „Způsobila mu frakturu lebky, lokte a pohmoždění hrudníku. Musel být letecky transportován do Fakultní nemocnice v Plzni,“ uvedl mluvčí karlovarské záchranky Lukáš Hutta.

Chlapec procházel parkem u krytého bazénu zrovna ve chvíli, kdy se ulomily dvě olše a spadly na chodník. „Ozval se takový divný zvuk a strom najednou spadl. Pak bylo slyšet nějakou ženu, jak volá, že pod stromem někdo je. Vyběhl jsem a snažil se kluka zpod stromu dostat,“ popisoval muž, který pár desítek metrů od neštěstí pracoval na stavbě cyklostezky.

V západních Čechách vyjížděli lékaři i k dalšímu těžkému zranění. „U Podhradu na Chebsku spadl strom na cyklistku (37). Poranil jí genitálie, převezli jsme ji na gynekologické oddělení nemocnice,“ dodal Hutta.

Na severu Čech převrátil vichr na silnici dokonce dva kamiony. „V Kašperských Horách spadl strom na osobní automobil, řidička naštěstí nebyla zraněna,“ řekl Aha! mluvčí plzeňských hasičů František Vaško. Právě hasiči likvidovali nejvíce škod. Odstraňovali stromy popadané na silnice, elektrické vedení a připevňovali otrhané plechy ze střech.

V Jihlavě nadělal vítr starosti i desítkám prodejců na Májovém trhu, zboží jim během několika okamžiků rozmetal po dlažbě.

Příčinou silného vichru byla změna počasí. „Způsobila ho tlaková níže, která k nám postupovala od Dánska,“ vysvětlil meteorolog z Českého hydrometeorologického ústavu. Dnes by už fičet nemělo. „Bude polojasno, na severu s občasným deštěm. Nejvyšší teploty čekáme 18 až 22 °C. V neděli bude až 25 °C,“ dodal meteorolog.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.