Záhady a tajemné úkazy v lomech Amerika: Bloudění fantoma Hagena... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Záhady a tajemné úkazy v lomech Amerika: Bloudění fantoma Hagena...

Amerika má svá tajemství a pověsti, také tam zemřela řada lidí. Ale je nádherná a láká nové a nové objevitele.
Amerika má svá tajemství a pověsti, také tam zemřela řada lidí. Ale je nádherná a láká nové a nové objevitele. (Foto Aha! – Martin Pekárek, profimedia.cz, lomy-amerika.cz)

Nedaleko majestátního hradu Otce vlasti Karla IV. najdete rozsáhlé pozůstatky bývalé vápencové těžby, od lomů s jezírky, až po důlní šachty. Štolami opuštěných lomů mezi Karlštejnem a Mořinou, známých jako Velká a Malá Amerika, prý bloudí fantom nazývaný Hans Hagen. Trampům se tu ztrácely záhadně potraviny a věci, čundráci slýchali kroky a smích. Vídali postavu v místech, na která se normální smrtelník nedostane.

ŠLI DO STUDÁNKY PRO VODU

Hagen má být přízrak německého vojáka, který jako jediný přežil z jednotky, kterou tady v květnu 1945 rozprášili partyzáni. V chodbách lomů, kde hledal úkryt, zabloudil a zahynul. A jeho duše nenalezla klid. Záhadný jev popsala skupinka trampů. Dva z nich, jeden už předem vystrašený tradovanými historkami, druhý odvážnější, se do jedné ze štol vydali pro vodu.

Nad kaňonem se už rozprostřela tma. Pomocí lana se oba vyšplhali do dvacetimetrové výšky, kde byla rozlehlá galerie a vedly z ní různé otvory. Vydali se dál s pochodní v ruce do temné široké chodby. Silný průvan jim hučel v uších, až se jim zdálo, že slyší vzdálené dunění. Pak odbočili do užší štoly, kde měla být studánka.

KDO UDEŘÍ DO ZVONU, PŘIVOLÁ DÉMONA

Stěna u studánky vypadala, jako by ronila slzy, jiskřivé krůpěje z ní tiše skapávaly. Nad studánkou visel kus rezavé kolejnice a vedle ní železná tyč. Vyděšenému trampíkovi bylo hned jasné, oč jde. „To je ten zvon, o kterém v hospodě říkali, že kdo do něj udeří, přivolá démona,“ špitl. Statečnější a možná méně pověrčivý kamarád nelenil a tyčí udeřil do zrezivělého gongu. Vydal hluboký tón, za kterým následovala série ozvěn, až zvuk zmizel v útrobách podzemí.

OZÝVALY SE SPĚŠNÉ KROKY

Sotva tón dozněl, ozvaly se zvuky mnohem děsivější – odněkud z chodeb se blížily kroky. Naprosto zřetelně bylo slyšet čvachtání bláta, skřípění kamenů, jako by někdo pospíchal. Hochy napadlo, že si z nich dělají přátelé, kteří zůstali venku, legraci. Přesto se rychle vydali na zpáteční cestu. Kamarádi nechápali, co se děje. Od táboráku se nikdo z nich nehnul na krok, a tak verze »černého« vtípku padla.

HAGENŮV TAJEMNÝ POZDRAV

Snad je tam někdo cizí, napadlo je a všichni se šli podívat, zda jejich územím nebloudí vetřelec. Cestou až ke studánce se nic nedělo. Najednou uslyšeli, jak k nim ozvěna přináší škodolibý smích. Když studánku míjeli, ozval se zas. Pak chodba skončila. Nikdo tam nebyl. Nikde ani žádná odbočka do další chodby či šachty. Pusto, prázdno. Když znovu míjeli studánku, na zemi se cosi zablesklo. V blátě ležel německý bajonet z druhé světové války. Na čepeli měl švabachem vyryto jediné slovo: HAGEN. Voda studánky byla rudě zbarvená.

Jak si to vysvětlují
Racionálněji zaměření trampové si tajemné jevy, a hlavně mizení potravin a věcí v lomu Amerika vysvětlují tím, že kdosi tradované historky zneužívá k tomu, aby se na jejich účet najedl a zásobil.

Trpěli tam trestanci
Během války byly lomy prakticky vytěženy. A tak v roce 1944 byly, podobně jako mnohá jiná místa, lomy v oblasti Ameriky a Holého vrchu zvažovány pro případné umístění podzemní zbrojní výroby. Vzhledem k různým okolnostem se tyto plány nakonec nerealizovaly. Veškeré zkazky o podzemní výrobě v oblasti Ameriky patří do oblasti mýtů.

V tzv. Trestaneckém lomu Mexiko fungoval za druhé světové války pracovní tábor pro zločince a v letech 1945 – 1946 zde byli umístěni z různých důvodů uvěznění či v zajetí držení Němci. Za socialismu i po pádu režimu se sem sjížděli trampové a policisté na ně pořádali zátahy. Amerika se stala kultovním místem.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.