Proč pan Vu podkuřuje Babišovi? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Proč pan Vu podkuřuje Babišovi?

Šéf ANO a ministr financí Andrej Babiš.
Šéf ANO a ministr financí Andrej Babiš. (Foto Aha! – Daniel Černovský, Kateřina Moravcová, ara)

Je tohle jen náhoda? Po nepochopitelné »vzpouře« poslanců ANO, kteří nepodpořili vládní protikuřácký zákon, přistálo na kontě hnutí půl milionu od tabákové společnosti. Firma i hnutí souvislost s »potopením« zákona odmítají.

Pouhé dva dny po hlasování Sněmovny podle Novinky.cz přišlo na transparentní účet ANO půl milionu od společnosti Velta Plus EU. Firma se sídlem v Karlových Varech, jejímž jednatelem je Dang Khoa Vu, se podle obchodního rejstříku zabývá mimo jiné zpracováním tabáku a výrobou tabákových výrobků.

To byl jen dar

O podezření, že poslanci ANO podlehli tabákové lobby, přitom hovořil i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Firma tvrdí, že chtěla podpořit program ANO, který je podle ní nejlepší. Souvislost se zákonem odmítá.

„V minulosti i současnosti nás oslovilo více politických stran, některým z nich jsme již sponzorský dar poskytli. Nyní jsme se rozhodli sponzorovat politické hnutí ANO, a to z toho důvodu, že má z našeho hlediska ten nejlepší politický program. Náš dar vůbec nesouvisí se zamítnutím protikuřáckého zákona,“ řekla Aha! asistentka jednatele společnosti Jana Havlová.

Zde sídlí karlovarská firma Velta Plus EU.

Tabák není čaj

Šéf hnutí Andrej Babiš tvrdí, že firmu vůbec nezná a souvislost s protikuřáckým zákonem také odmítl.

„Nejdůležitější je to, že ten sponzorský dar byl udělený ve prospěch karlovarského regionu na jejich krajskou kampaň. Propojení na dění ve Sněmovně je úplně scestné,“ řekl šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek s tím, že firma se zabývá hlavně dovozem čaje.

3 roky nekouří?

Sama společnost, která v regionu sponzoruje hlavně sportovce, však na svých stránkách píše: Velta Plus EU s.r.o. působí na českém trhu jako jeden z nejvýznamnějších velkoobchodů s tabákovými produkty. Pro Aha! však asistentka jednatele společnosti Jana Havlová toto sdělení poopravila: „Naše společnost se zabývala prodejem cigaret do konce roku 2013. V současné době se zabýváme zejména prodejem jiného zboží a prodej tabákových výrobků je minimální.“

Jaroslav Faltýnek a Bohuslav Sobotka.

Přečtěte si
joudajoudovy
5. 6. 2016 • 06:59

smuclerovic drbny a co senator valenta? jako vyuceny kuchar a pozdeji majitel cistirny peri se rychle vysvihl na krale hazardu, majitele medii i fotbalku, pusobici v danovych rajich jako je kypr a monako. mimo jine je blokovanou osobou ve svazcich STB. proc asi? sam byl odsouzen za podplacen ve fotbalu - podminka na 4mesice, pokuta 350tis. + zakaz cinnosti na 2roky a pokuta 100tis. dale opakovane prispiva ODS, pred par dny jim opet daroval pres 2.miliony. bud jim splaci dluh, ze mu pomohli k blahobytu nebo si je uplaci, aby mocnym stale zustaval a nesel brucet do teplaku? ze by dalsi zbohatlicky vekslak, ktery chce uchopit politickou moc?

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.