Tohle vám zubař neporadí aneb 5 tipů pro zdravé zuby! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Tohle vám zubař neporadí aneb 5 tipů pro zdravé zuby!

Péči o zuby nepodceňujte!
Péči o zuby nepodceňujte! (Profimedia.cz)

Zanedbáváte ústní hygienu? Nedbale si čistíte zuby? Pak byste si měli uvědomit, že bakterie a mizerně vyčištěný chrup mohou vést k zásadním zdravotním komplikacím!

TIP Č. 1

Používejte mezizubní kartáčky

Měly by se používat pravidelně. Mezizubní plochy totiž žádný kartáček ani pasta dostatečně nevyčistí. Mezizubní kartáčky mají různé velikosti a jeden člověk může vzhledem k různým velikostem mezizubních prostor používat třeba i tři mezizubní kartáčky různých velikostí. Jsou označeny barevně a s jejich velikostí nejlépe poradí zubní lékař nebo dentální hygienistka.

Doporučuje se i používání zubních nití tam, kam se nevejde ani nejužší mezizubní kartáček. Na špatně dostupná místa, zejména poslední stoličky zezadu, by se měl ještě používat tzv. jednosvazkový kartáček.

TIPY Č. 2

Jak na bílé zuby…

1. Často žvýkejte listy čerstvého špenátu.
2. Čistěte si zuby vnitřní (bílou) kůrou pomeranče, pomáhá to udržet zuby bílé.
3. Pro zesvětlení zubních skvrn a vybělení zubů rozmačkejte několik jahod a naneste na zuby. Poté opláchněte.

TIP Č. 3

Nejbohatší zdroje fluoru

■ mořští živočichové (korýši, ryby)

■ černý čaj a kakao

■ ořechy a obiloviny

■ pitná voda a kravské mléko

TIP Č. 4

Podle čeho vybírat zubní pastu

Zubní pasta by měla obsahovat fluoridy (pro dospělé v koncentraci 1450 ppm, pro děti do 6 let v koncentraci do 500 ppm), ostatní složky jsou jen pomocné. Důležitým údajem je také abrazivita zubní pasty, tedy jak moc brusný (čisticí) efekt má. Pokud nejste silný kuřák, používejte raději pasty s nižší abrazivitou (údaj RDS; pasty s vyšší abrazivitou by se neměly používat dlouhodobě).

TIP Č. 5

Vyplachujte ústní vodou

Po vyčištění zubů zubní pastou si většina lidí ústa vypláchne vodou, čímž ale podle studie švédského stomatologického ústavu Akademie Sahlgrenska snižuje účinek fluoridů obsažených v zubních pastách. Doporučuje se proto následné použití kvalitních ústních vod s optimální koncentrací 900 ppm fluoridů, které po vypláchnutí vodou opět doplní potřebné množství fluoridů. 

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.