Chodec Juraj Puci: Za 24 hodin ujde 120 km! Ovšem ulicemi Prahy! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 7. května 2024

Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství

Chodec Juraj Puci: Za 24 hodin ujde 120 km! Ovšem ulicemi Prahy!

Ve slavném roce 1968 šel 10 tisíc kilometrů pro Mladý svět. Trasu zahájil na Jungmannově náměstí…
Ve slavném roce 1968 šel 10 tisíc kilometrů pro Mladý svět. Trasu zahájil na Jungmannově náměstí… (Aha!: Petr Novotný)

PRAHA – Vystudovaný novinář Juraj Puci (78) měl původně zálibu v chození jako »doplněk« ke kariéře reportéra. Denně ujde dvacet kilometrů a má za sebou spoustu unikátních pochodů.

Vystudovaný novinář Juraj Puci (78) měl původně zálibu v chození jako »doplněk« ke kariéře reportéra. Denně ujde dvacet kilometrů a má za sebou spoustu unikátních pochodů. Nyní se chystá na 24hodinový pochod Prahou. Za tu dobu chce ujít celkem 120 km.

Jako trasu si zvolil nejrůznější cesty, které křižují metropoli z Karlova náměstí až do Hloubětína nebo Chuchle. I když má slovenské jméno, celý život žije Puci v Praze. Auto a další dopravní prostředky k životu nepotřebuje. Jeho denní »dávkou« je minimálně dvacet kilometrů. Rekordní je počet kilometrů, které ušel během jediného roku. „K sedmdesátým narozeninám jsem si dal dárek. Ušel jsem 13 150 kilometrů,“ pochlubil se Juraj Puci.

Po pětileté přestávce, kdy se snažil zbavit problémů s žaludkem, se vrací zpět na chodeckou »scénu«. Za necelé tři týdny chce za jediný den po Praze ujít více než stovku kilometrů. „Nebude to můj první 24hodinový pochod. Už jsem šel asi čtyři. Třikrát jsem během pochodu dlouhého 24 hodin pil jen pivo a jednou pouze víno s vodou,“ vzpomínal Juraj Puci, který za jednu chodeckou sezonu prošlape pět párů bot.

Na »pražský« pochod si přichystal boty se vzduchovým polštářkem v podrážce. A čeho se nejvíce bojí? „Krize, která většinou přichází okolo čtvrté hodiny ranní, když ustupuje noc a probouzí se den. To svaly tuhnou a tělu se jít nechce,“ řekl Juraj Puci, který má pro tento případ domluvenou záchranu. Pokud budou svaly odporovat, namasíruje je fyzioterapeutka.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.