Cikáni žádají: Zpět do Vsetína! Čunek vzkázal Romům: »Pro dobrotu na žebrotu« | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Cikáni žádají: Zpět do Vsetína! Čunek vzkázal Romům: »Pro dobrotu na žebrotu«

Romové se chtějí vrátit zpět do Vsetína.
Romové se chtějí vrátit zpět do Vsetína.

VSETÍN – Zpátky do Vsetína se chtějí vrátit Romové, které nechal loni vystěhovat do tří obcí tehdejší starosta, dnes vicepremiér Jiří Čunek (KDU-ČSL). Podle Šumperského deníku si romské rodiny stěžují, že je Čunek pod tlakem přinutil podepsat smlouvy na domy, které se podle nich rozpadají.

Zpátky do Vsetína se chtějí vrátit Romové, které nechal loni vystěhovat do tří obcí tehdejší starosta, dnes vicepremiér Jiří Čunek (KDU-ČSL). Podle Šumperského deníku si romské rodiny stěžují, že je Čunek pod tlakem přinutil podepsat smlouvy na domy, které se podle nich rozpadají. Čunek nátlak na Romy nijak nepopírá. „Ten tlak tam byl. Řekl jsem jim: Buď půjdete na ulici, nebo do domů, které vám nabízíme,“ řekl včera Nedělnímu Aha! Čunek.

„Chceme zpět. Vždyť mně se rozpadá rodina. Bylo nás tady dvanáct, ale zůstali jsme jen čtyři. Dcera s dětmi a syn odešli zpět do Vsetína k rodině,“ naříká Karol Kandráč, kterému Vsetín určil dům ve Vidnavě. I ostatní vystěhované romské rodiny to s návratem do Vsetína zřejmě myslí vážně a obrátily se proto prostřednictvím sdružení Roma Vidnava na společnost Vzájemné soužití. Jejich právníci se pokusí zpochybnit smlouvy mezi Romy a vsetínskou radnicí. To ale nebude jednoduché, protože Vsetín Romům domy jen zajistil a dal jim na ně půjčky. Smlouvy ale rodiny podepsaly s původními majiteli domů. A co na to tehdejší starosta Vsetína Jiří Čunek? „Na to vám můžu říct jediné: Pro dobrotu na žebrotu. Oni správně neměli dostat nic a měli být vystěhováni na ulici. Nakonec jim dala radnice ty nejlepší domy, co jsme za rozumnou cenu sehnali,“ řekl Nedělnímu Aha! Čunek.

Romové také odmítli veřejnou sbírku, která by pomohla s opravou jejich domů. „Proč by na nás měli sbírat nevinní lidé, když na vině je Vsetín a Čunek,“ prohlásil jeden z vystěhovaných Romů.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.