Chudinka žirafka: Zemřela jí mamka | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Chudinka žirafka: Zemřela jí mamka

Osiřelá Gitina dcera Hedvika. Ujala se jí žirafí teta Eliška.
Osiřelá Gitina dcera Hedvika. Ujala se jí žirafí teta Eliška. (pro Aha!: Zoo Praha)

PRAHA – Žirafí mládě Hedvika, které se narodilo v pražské zoo vloni v srpnu, osiřelo. Jeho máma Gita (12) umřela. „V posledních dnech měla zažívací a vyměšovací potíže, trpěla zácpou. Nepomohly ani medikamenty, proto jsme na tuto středu naplánovali její uspání a operaci trávicího traktu.

Žirafí mládě Hedvika, které se narodilo v pražské zoo vloni v srpnu, osiřelo. Jeho máma Gita (12) umřela. „V posledních dnech měla zažívací a vyměšovací potíže, trpěla zácpou. Nepomohly ani medikamenty, proto jsme na tuto středu naplánovali její uspání a operaci trávicího traktu. V průběhu anestezie, těsně před vlastním výkonem, ale žirafa bohužel uhynula,“ řekl včera mluvčí zoo Vít Kahle.

Při pitvě veterinář zjistil, že Gita měla neprůchodnost tlustého střeva, způsobenou zátkou z trusu. Ta zapříčinila obrovský tlak v břiše a hrudníku žirafy.
Gita byla matkou dvou mláďat, Barbory a Hedviky. Mladší Hedvika ještě stále pije mateřské mléko. Naštěstí se jí ujaly ostatní samice ve stádě. Nejčastěji ale chodí pít ke své vlastní tetě Elišce.

O dalším osudu Gity není dosud podle mluvčího zoo rozhodnuto. Pokud hrozí, že by se mohla rozšířit nějaká choroba, zvířata obvykle putují do kafilérie. To však není případ Gity. Její ostatky tak možná obohatí depozitář Národního muzea v Praze. „Muzeu jsme je nabídli k vědeckému bádání. Zda o ně bude mít zájem, zatím nevíme,“ dodal Kahle.

Zajímavosti o žirafách

Žirafa je nejvyšší savec, přesto má pouze 7 krčních obratlů jako většina ostatních druhů savců, včetně člověka. Pohybuje se vždy oběma nohama na jedné straně těla současně. Proti nepřátelům se však žirafa velice účinně brání kopáním zadníma nohama. Žirafy spí málo, během 24 hodin jen asi 20 minut, jinak odpočívají vestoje.


Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.