Už je definitivně jasno: Praha bude kandidovat na OH 2016 | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Už je definitivně jasno: Praha bude kandidovat na OH 2016

Předseda Českého olympijského výboru Milan Jirásek a pražský primátor Pavel Bém (vpravo).
Předseda Českého olympijského výboru Milan Jirásek a pražský primátor Pavel Bém (vpravo).

PRAHA – Pražští radní včera definitivně schválili kandidaturu hlavního města na pořádání olympijských her v roce 2016. Celá akce by měla stát 135 miliard korun.

A bude to stát 135 miliard Kč!

„Existují minimálně tři zásadní důvody, proč pořádat olympijské hry,“ řekl primátor Prahy Pavel Bém. Podle něj jsou nejpádnějším argumentem pro organizování her peníze. Olympiáda totiž prý nemůže být prodělečná a vybudované stavby budou sloužit i po skončení akce. „Nechceme, aby zde vznikala nějaká monstra, která po skončení her nevyužijeme. Například olympijská vesnička může posléze sloužit jako vysokoškolské koleje,“ řekl Bém.

Olympiáda městu prý přinese i zlepšení městské infrastruktury. Odborníci ale tvrdí, že pořádání her nás bude stát 135 miliard korun. To ale nemusí být konečná částka. Například Londýn má s pořádáním her negativní zkušenost. Z původních v přepočtu 245 miliard korun totiž náklady vyrostly na 400 miliard!

Bém ale »český« odhad nepovažuje za podhodnocený. „Londýn do nákladů započítal i další položky, které s olympiádou nemají nic společného. To je, jako kdybychom se rozhodli postavit novou loděnici a řekli, že to započítáme do nákladů na pořádání olympiády,“ vysvětlil primátor.

Původní odhad ale město prý bude průběžně upravovat. „Může se stát, že pak zjistíme, že nás tyto hry vyjdou na daleko méně peněz, než se původně očekávalo. Záleží to na mnoha okolnostech,“ řekl Bém. „Peníze budeme čerpat kromě městského a státního rozpočtu také z evropských fondů a od soukromých investorů.“

Nadšený: Jan Železný, bývalý atlet

Patřil jsem mezi tvrdé kritiky tohoto nápadu a popravdě řečeno se mi ani příliš nezamlouval. Ale to, co primátor Pavel Bém předložil, mě přesvědčilo. Důležité je, že až olympijské hry skončí, nezůstane tady nějaký kolos, který bude chátrat, ale bude vše i nadále užíváno. Proto bych byl rád, kdyby si národ uvědomil, že toto není olympiáda, kterou pořádá jen Praha, ale pořádá ji celá Česká republika.

Pobouřený: Michael Hvížďala, bývalý zastupitel Prahy

Pořádání olympijských her v Praze je utopie. Představitelé města uvádějí přímé náklady na pořádání OH ve výši 135 miliard korun. Londýn, který je rozlohou i obyvateli nesrovnatelně větší než Praha, má většinu infrastruktury na pořádání OH 2012 už dávno vytvořenu, přesto počítá s náklady ve výši cca 400 miliard korun v přepočtu. Představitelé města připravují něco, co se stejně u nás nikdy neuskuteční.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.