Čeká nás nejteplejší léto historie? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Čeká nás nejteplejší léto historie?

 (profimedia.cz)

PRAHA – Letošní rok je opravdu rekordní! Tedy alespoň co se teplot týče. Takhle teplou zimu jsme už léta nezažili. Teploty v lednu byly dokonce nejvyšší od doby, kdy se poprvé začaly měřit. A zdá se, že si milovníci tepla přijdou na své i v následujících měsících.

Je půlka března a na teploměru 20 stupňů Celsia!

Jaké bude letošní léto, zatím ještě nelze přesně předpovědět. Podle všeho se ale můžeme těšit na krásné počasí a dny zalité sluncem. V souvislosti s extrémně teplým počasím nás mohou napadnout různé otázky. Tak třeba…

  • Zvedne nám sluníčko náladu?
    Světlo opravdu pozitivně ovlivňuje naši duši. Jsme šťastnější a aktivnější, máme více síly. Slunce navíc aktivuje produkci vitaminu D v našem těle, a to má dobrý vliv na stavbu kostí.
  • Co bude s alergiky?
    Pyly se budou ve vzduchu vyskytovat dříve než loni. Alergiky bohužel ohrožují i dny, kdy se maximální teploty pohybují kolem deseti stupňů a kdy kvetou břízy, olše a lísky.
  • Jak nebezpečné je slunce pro kůži?
    V tomto období ještě sluneční paprsky nejsou nebezpečné. Na hory a k vodě ale určitě použijte krém s ochranným faktorem.
  • S čím teď začít na zahrádce?
    Je nejvyšší čas na jarní úklid. Začněte okopávat záhonky, hnojit. S výsadbou ale ještě počkejte.
  • Musí se teď posekat tráva?
    Můžete chvilku počkat, než tráva ještě povyroste. Ale pokud ji posečete už nyní, neprohloupíte. Půdu pak můžete trochu nakypřit, aby se do ní lépe dostal kyslík.
  • Hrozí nám útok neobvyklých škůdců?
    Plži, klíšťata, komáři a mšice, ti se budou rojit nejvíc. Kvůli mírné zimě bohužel ve svých řadách žádné ztráty neutrpěli.
  • Je počasí příznivé pro vinaře?
    Pupeny rozkvétají o tři týdny dříve, než je běžné. To vínu prospívá. Už by však neměly přijít žádné silné mrazy. Ty by úrodu zničily.
  • Budou zemědělci dříve sklízet?
    Nejspíš nás čeká rekordní úroda, třeba pokud jde o pšenici nebo brambory. Zima nenapáchala žádné škody. Všechny plodiny rostou rychleji. Například chřest můžeme začít sklízet už v dubnu.
  • Stoupá v horkém létě chuť na sex?
    Samozřejmě! Ale souvisí to spíše se skutečností, že ženy chodí méně oblečené! Chuť na sex totiž u homo sapiens přímo neovlivňuje aktuální roční období.
  • Může slunce nějak ublížit očím?
    Jistě, slunce zdaleka nepředstavuje nebezpečí jen v situaci, kdy bychom chtěli bez ochranných prostředků pozorovat jeho zatmění. Ohroženi jsou všichni, kdo si důsledně nechrání oči také za jasného počasí v létě, ale i třeba v zimě, při lyžování. Nezapomínejme, že voda a sníh slunce odrážejí a jeho účinek se tak násobí. Lékaři se setkávají i s případy rakoviny sítnice, kde je stejná tkáň jako na kůži.

Vedro začne už v květnu!

PRAHA – Pořizovat si nové jarní oblečení se letos asi nevyplatí. Léto tady totiž bude coby dup! Podle prognóz meteorologů začne už v květnu a krásné a teplé počasí vydrží až do podzimu. I když meteorolog Stanislav Racko připomíná: „Dlouhodobé předpovědi na měsíc dopředu mají jen šedesátiprocentní pravděpodobnost, že se vyplní.“

Březen
Do konce tohoto týdne by se teploty měly pohybovat mezi 12 až 15 ºC. Na začátku příštího týdne přijde mírné ochlazení, ale rtuť teploměru by neměla klesnout pod 10 ºC. Bude zataženo, občas přeháňky. Na konci měsíce se dočkáme mírného oteplení s teplotami až 18 ºC.

Duben
Teploty se budou pohybovat mezi 11 až 15 ºC. Ke konci dubna se pak bude teplota pomalu zvyšovat až na 19 ºC.

Květen
Začátek května bude slunečný, teploty neklesnou pod 18 ºC. Na konci května se dočkáme již skutečného léta a teplot až 25 ºC.

Červen
Na začátku června už budeme prožívat skutečné léto. Již v půlce měsíce by měly být teploty 25 ºC– 30 ºC. Častější budou bouřky s kroupami.

Červenec
Červenec by měl být nejteplejší za desítky let, teploty se budou pohybovat nad 30 ºC, až na konci července by měly klesat.

Srpen
Čekají nás teploty až 35 °C! Konec srpna se ale nepovede, zasáhnou nás přívalové deště a chladný vzduch.

Září
Teplota neklesne pod 20 ºC. Také září by se mohlo zapsat do meteorologických map jako nejteplejší za desítky let.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.