Maminka Janičky (5) je bez alimentů: Kvůli Klausovi! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Maminka Janičky (5) je bez alimentů: Kvůli Klausovi!

Poslední projev Václava Klause
Poslední projev Václava Klause (Aha! - Alexandr Malachovský)

Jako ve zlém snu si připadá Jana Vejvodová (34), maminka Janičky(5), které v květnu na Hradě předal ocenění za záchranu dědečka prezident Miloš Zeman (68). Malá hrdinka se totiž stala obětí lednové amnestie...


Šikovná dívenka stěží chápe, proč se už nemůže věnovat některým svým koníčkům, proč v létě nejede jako jiné děti na dovolenou. „Nemůžeme si to finančně dovolit. Devatenáct měsíců jsme nedostaly alimenty a nechodí stále,“ říká Janičky maminka.

Naději jim dal v prosinci trestní soud, který nezodpovědného otce odsoudil za neplacení výživného. „Dostal podmínku, nebo nějaké práce. To je mi jedno. Součástí trestu, ale byla povinnost zaplatit nám dlužnou částku za roku 2012 bezmála 28 tisíc. Dodnes nepřišla ani koruna a dluh narostl o dalších více než 16 tisíc korun,“ shrnuje matka.

Snažila se zjistit, co se s jejím případem děje a je v šoku. „Státní zástupce mi řekl, že s tím bohužel nic neudělám. Všechno se to prý amnestovalo. Údajně s tím musím začít znovu, jako kdybych podávala trestní oznámení poprvé,“ opakuje nevěřícně Jana Vejvodová právníkova slova.

Advokát jí ale uklidňuje s tím, že na výživné má právo. „Je to skutečně sporné. Můj právní názor ale je, že v těchto rozsudcích se amnestie vztahuje pouze na výrok o trestu, ale nikoliv na povinnost uhradit výživné. Pokud tedy bylo rozsudkem uloženo zaplatit výživné, lze ho vymáhat,“ řekl Aha! právník Jan Černý.

Amnestie neplatičů

Z celkově asi 6 400 lidí propuštěných z vězení na základě amnestie bylo 1004 odsouzených za neplacení alimentů. Zhruba stejný počet jich tam ale zůstal. Případ paní Vejvodové asi zažívá spousta dalších žen.

Aha! radí:

*Na lednovou amnestii se názory právníků různí. Nenechte se ale zmást tím, že jste přišli o všechna práva. Jednejte!

*Je možné na neplatiče podat občansko-právní žalobu. Podání nic nestojí, ale musíte počítat s honorářem pro advokáta za sepsání. Pomoc můžete hledat i u bezplatných právních poraden. Kontakty najdete na internetu

*Můžete se obrátit i na soudního exekutora. „Ten bez ohledu na rozpory právníků na amnestii bezplatně najde cestu, jak postupovat,“ řekla nám mluvčí Exekutorské komory ČR Petra Báčová s tím, že svého exekutora nalezne na www.ekcr.cz/seznam-exekutoru.

Máte podobnou zkušenost? Napište nám na adresu: aha@ahaonline.cz.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.