Těhotná Kamba: Sahají jí na prsa! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 30. dubna 2024

Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce

Těhotná Kamba: Sahají jí na prsa!

Kamba by mohla porodit už koncem ledna.
Kamba by mohla porodit už koncem ledna. (Aha! – Martin Pekárek)

PRAHA – Příchod dalšího gorilího mláděte očekávají ošetřovatelé goril v pražské zoo už každým dnem. Šťastnou matkou se má stát samice Kamba (34), která přišla za Richardem, otcem Moji, do Prahy ze Dvora Králové předloni na podzim. Pokročilé těhotenství je patrné na její postavě i psychice.

Vůči ošetřovatelům je Kamba stále vstřícná a k jejich radosti se nebrání fyzickému kontaktu. „Pokračujeme nadále v tréninku, aby na sebe nechala sahat. Na rozdíl od Kijivu a Shindy si nechá v pohodě sáhnout na bříško i na prsa,“ říká ošetřovatel Marek Ždánský.

Není to podle něj žádná ošetřovatelská úchylka, ale praktická věc. „Někdy se stane, že nezkušená gorilí matka mládě špatně drží, a to pak nemůže pít. Když se jí můžeme dotknout, dokážeme jí pomoct mládě k prsu přiložit,“ objasňuje Ždánský.

Na potomka Kamby čeká s velkými nadějemi nejen pražská zoo, která by tak po první v Česku odchované gorilce Moje, přivedla na svět druhé mládě, ale všichni chovatelé těchto vzácných lidoopů. Kamba je totiž jednou z posledních goril odchycených ve volné přírodě, a tak přinese do chovu v zajetí nesmírně cennou novou krev.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.