Pavel spořádá za den i 20 tabulek: Čokoláda jako chleba!

Když ho člověk potká, má vždy v ruce čokoládu a slastně z ní ukusuje. Pavel Šuba (38) z Frenštátu tuto sladkost potřebuje k životu stejně jako ostatní chleba.
Čokoládu miluje odmalička. Ale pozor, chutná mu jen mléčná. „Dopřávám si ji ve větším až poté, aco jsem začal vydělávat. Ale musel jsem se krotit. Mamka mi to sice tolerovala, ale otec nadával,“ vzpomíná.
Vyučil se malířem pokojů, ale byl pomalý a v profesi neobstál. Už 19 let pracuje ve firmě Siemens. Rodiče nežijí, a tak se už neomezuje. Když našetří, nakoupí si čokolády, a pokud jsou v akci, třeba i za 30 tisíc. To jsou přesně tři nákupní vozíky! Zásadně bere jen jednu značku.
„Lidi nechtějí věřit, že to sním. Ale když dělám ve fabrice šestnáctku, spořádám i 20 tabulek, tedy dvě kila. Ale to je spíš výjimka. Denně si pochutnám na pěti, šesti tabulkách,“ prozrazuje. Stejně tak může zákusky. Dříve denně chodíval do cukrárny a jeho porce byla až 10 dortů.
Pavel nemá zatím žádné zdravotní problémy. Ani jeden kaz na zubech. Obává se ale cukrovky, kterou trpěla jeho maminka.
Odborník zírá
„S takovým případem jsem se za svou praxi nesetkal. Kdyby denně snědl šest tabulek, 600 gramů čokolády, je to 15 tisíc kilojoulů (kJ). Průměrný příjem energie u pracujícího muže by měl být 10 až 14 tisíc kJ. Navíc nejde jen o cukr, polovinu tvoří tuk. Jestliže má dispozice k cukrovce po rodičích, téměř s jistotou se u něj toto onemocnění projeví,“ domnívá se uznávaný diabetolog Robin Urbánek (52) ze Zlína.