Pražské Příkopy: 18. nejdražší ulice světa | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Pražské Příkopy: 18. nejdražší ulice světa

Pražské Příkopy patří mezi nejdražší ulice světa.
Pražské Příkopy patří mezi nejdražší ulice světa. (Aha! – Josef Mašek)

PRAHA – Kdysi se v automatu Koruna dal koupit jahodový koktejl za 1,30 Kč. A nyní? Podle posledního průzkumu je pražská ulice Na Příkopě hned u Václavského náměstí jednou z nejdražších ulic na zeměkouli! Konkrétně jde o osmnáctou nejdražší ulici na světě! Nájemné obchodních prostor je tady 57 tisíc korun za metr čtvereční!

Praha si oproti loňskému roku pohoršila o jednu příčku. „Praha klesla kvůli tomu, že mírně vzrostlo nájemné ve vídeňské Kärtnerstrasse,“ uvedl Martin Žížala z pražské pobočky Cushman&Wakefield. Nájemné pro obchodníky v ulici Na Příkopě dosahuje více než padesát sedm tisíc korun za metr čtvereční za rok. Během letošního roku vzrostly nájmy maloobchodních prostor v ulici Na Příkopě zhruba o pět procent a za poslední čtyři roky dokonce o 23 procent. „Tato čísla ukazují trvalý nárůst poptávky mezinárodních i domácích značek po maloobchodních prostorách v centru Prahy,“ dodal Žížala.

»Příkopy« jsou sice drahou a luxusní adresou, kde se dají koupit šperky za statisíce korun, brýle a obleky za desítky tisíc korun nebo drahé kabelky a pánské aktovky, ale obyčejný chleba a máslo tu člověk nesežene. Po prodejně potravin nebo řeznictví tu totiž není ani památky, stejně jako si tu Pražané nekoupí šampon na vlasy nebo mýdlo. Rovněž tu není ani jedno knihkupectví a svou prodejnu tu doposud také neotevřel ani jeden z prodejců automobilů.

Nejdražší ulicí světa zůstala i letos newyorská Pátá Avenue, kde nájemce za metr čtvereční za rok zaplatí přes 320 tisíc korun za metr čtvereční.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.