Oteplování mate i zvířata: Zabydlely se u nás tropické kudlanky! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Oteplování mate i zvířata: Zabydlely se u nás tropické kudlanky!

Kudlanka nábožná
Kudlanka nábožná

PRAHA – Chvíli vedro, chvíli zima. Počasí je dlouhodobě nevypočitatelné a v šoku jsou z toho i zvířata. Kupříkladu se u nás přemnožili mořští kormoráni a zabydlel se tu typický jihoevropský druh hmyzu – dravá kudlanka nábožná.

Chvíli vedro, chvíli zima. Počasí je dlouhodobě nevypočitatelné a v šoku jsou z toho i zvířata. Kupříkladu se u nás přemnožili mořští kormoráni a zabydlel se tu typický jihoevropský druh hmyzu – dravá kudlanka nábožná.

Možná i v souvislosti s přibýváním teplot se u nás objevují živočišné druhy, známé spíše z jižních částí Evropy. Vedle toho některé druhy dříve běžné už dnes zcela vymizely.

„Globální oteplování je určitě nutné brát vážně, ale určit přesnou příčinu všech »vymizení« je velice složité. Je to souhra řady faktorů dohromady a my nejsme schopni určit, který je ten hlavní,“ řekl Zdeněk Vermousek z Moravské ornitologické stanice. Výrazně se například snížila početnost vrabců, téměř vymizel drop velký nebo koliha velká...„Na druhou stranu je velmi zajímavý příklad kormoránů – kdysi u nás velmi vzácných ptáků,“ uvádí Zdeněk Vermousek. Vyskytovali se na mořském pobřeží a bylo vzácností pozorovat je na našem území. „Dnes rybáři pláčou nad škodami, které jim hejna kormoránů působí.“

Jiným u nás vzácným druhem bezobratlých byla na jižní Moravě kudlanka nábožná. „Jedná se o dravý hmyz pocházející z jihu Evropy. Nyní se na Olomoucku objevuje zcela běžně,“ řekl Jan Kašinský ze Stanice pro záchranu živočichů v Bartošovicích na Moravě.

Která zvířata jsou ohrožena i kvůli oteplování:

Celá ČR: vrabec
Šumava: rys ostrovid
Jižní Čechy: sysel obecný
Jeseníky: vlk
Jeseníky: medvěd hnědý

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.