Nejbrutálnější vrazi v Česku: Tady žijí! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Nejbrutálnější vrazi v Česku: Tady žijí!

V objektu valdické věznice odsouzení nejen »bydlí«, ale v několika výrobních halách i pracují. Doživotně odsouzení ale mohou pracovat pouze v celách.
V objektu valdické věznice odsouzení nejen »bydlí«, ale v několika výrobních halách i pracují. Doživotně odsouzení ale mohou pracovat pouze v celách. (pro Aha!: archiv Věznice Valdice)

VALDICE – Jiří Kajínek (45) odsouzený za dvojnásobnou vraždu. Osminásobný vrah Jaroslav Stodola (40). Vrah »zemědělec« Ivan Roubal (55), který svými oběťmi krmil prasata. »Lesní« vrah Viktor Kalivoda (28). Nebo pětinásobný »orlický« vrah Ludvík Černý

Jak to chodí ve Valdicích, nejpřísněji střeženém kriminálu u nás?

. To jsou nejznámější čeští zabijáci, kteří si odpykávají doživotní tresty v našem nejtěžším a nejstřeženějším kriminále ve Valdicích na Královehradecku. Od svobody je přitom oddělují jen tři klíče. Těmi lze totiž odemknout téměř všechny cely a mříže věznice. Deníku Aha! se podařilo získat povolení nahlédnout i do nejstřeženějších prostor valdické věznice. Známe čísla cel nejbrutálnějších vrahů, a dokonce víme, co celé dny v base dělají…

Doživotní odsouzenci prožívají zbytek života na nejstřeženějším, třípatrovém bloku E. A vlastně na »záchodě«. I tak se dají popsat cely, ve kterých po jednom bydlí. Jsou velké přibližně 2,5 x 4 metry, zamřížované okno začíná ve výšce očí. Vybavení? Kovová postel, přišroubovaný stolek, dvě stoličky, hned za nimi umyvadlo a za igelitovým závěsem toaleta. Nechybí ani »televizní stěna«, jak říkají plechové krabici s plexisklem, ve které mají televizi. „Skříň chrání televizor před tím, aby do něho vězni zasahovali,“ vysvětluje tiskový mluvčí věznice Josef Witschel. Movitější vězni mají televizi vlastní, ti chudší půjčenou od správy věznice. Mezi »bohaté« patří vlastně všichni doživotně odsouzení vrazi, s výjimkou Ivana Roubala. Před několika dny dostal od tatínka televizi i »lesní« vrah Viktor Kalivoda.

V prvním patře na cele číslo A.25 »bydlí« nejznámější český vězeň Jiří Kajínek. Ráno se probouzí světlem. Na cimře se přesně v šest rozsvítí zářivka. Hned po ranní hygieně dostává snídani. „Většinou pak celý den věnuje psaní dopisů, čte si, cvičí, v určené době sleduje vybrané pořady v televizi a pravidelně chodí na vycházky. Ale nepracuje,“ popisuje jeden z dozorců. Lepení pytlíků Kajínek odmítl. Doživotní vězni mohou z bezpečnostních důvodů pracovat jen v cele a nic jiného než lepení pytlíků v ní dělat nejde.

Na dvě hodiny denně má nárok na vycházku. Na malý dvorek obehnaný třímetrovými zdmi ho pokaždé doprovází dva dozorci. Sluníčko a modré nebe ale i tam vidí jen přes mříže ze silných drátů. „Po celém bloku musí odsouzené vězně kvůli bezpečnosti doprovázet dva dozorci,“ poodkrývá jedno z bezpečnostních opatření Witschel. Kolem 11 h se obědvá a večeře je už v 16 h. Do hajan chodí vězni se »slepicemi«, v devět večer.

Návštěva za nimi může přijít jednou za měsíc na tři hodiny. Dvakrát týdně mohou vězni využívat i posilovnu. S tou klasickou, kterou známe třeba z fitness center, ale nemá nic společného. Ta valdická je zřízena ve volných celách. V jedné je žíněnka, ve druhé rotoped, v další žebřiny.

Dny ubíhají odsouzencům monotónně jeden za druhým a »doživoťáci« přemýšlí nad životem venku, kam se už nikdy nepodívají. „Žijí úplně normální život, jen jsou zavření. Člověk si tady musí zvyknout. Když se setkají, povídají si, smějí se,“ dodává dozorce.

Jaroslav Stodola (40)- sedminásobný vrah - Cela číslo A.21
Jaroslav a jeho žena Dana (37) přepadávali a okrádali staré lidi. Aby je nemohl nikdo usvědčit, tak babičky a dědečky zabíjeli. Zavraždili jich celkem osm, další tři staroušci jejich útok přežili. Patří k největším sériovým vrahům v ČR.

Ivan Roubal (55) - pětinásobný vrah - Cela číslo A.26
Bylo mu prokázáno pět vražd, které spáchal od prosince 1992 do března 1994. Byl podezřelý i z dalších dvou vražd, ale ty se mu nepodařilo prokázat. Všechna obvinění stále odmítá, dosud se nepřiznal ani k jedinému mordu.

Viktor Kalivoda (28) - trojnásobný vrah - Cela číslo A.28
V lese na Kladensku a Brněnsku zastřelil tři náhodně vybrané lidi, proto se mu přezdívá »lesní vrah«. U soudu řekl, že chtěl spáchat masovou vraždu, vystřílet pražské metro a lidi ve vlaku. Měl připraveny dvě pistole a na 400 nábojů.

Jiří Kajínek (45) - dvojnásobný vrah - Cela číslo A.25
Spáchal dvoujnásobnou nájemní vraždu. Stále tvrdí, že je nevinný. Podle ministra spravedlnosti Pavla Němce obsahuje Kajínkův případ nejasnosti, a podal proto k Nejvyššímu soudu v jeho prospěch stížnost. Jeho proces se tak asi obnoví.

Ludvík Černý (41) - pětinásobný vrah - Cela číslo A.20
Nejzákeřnějším z gangu »orlických vrahů«, který má na svědomí životy pěti podnikatelů. Jejich těla vrazi ukládali do sudů a shazovali z mostu do Orlické přehrady. V jednom případě do sudu nasypali i louh, který tělo »rozpustil«.

Kajínek zůstane v base
Zločiny po česku. 10 nejbrutálnějších masakrů
»Lesní vrah« Kalivoda (28): Chtěl jsem vystřílet metro!
Drama v ruzyňské věznici: »Lesní vrah« se podřezal

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.