Podnikatelé si mnou ruce: Cím větší vedro, tím víc peněz! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Podnikatelé si mnou ruce: Cím větší vedro, tím víc peněz!

Jeden z majitelů půjčovny lodiček na Žofíně si letošní sezonu také pochvaluje.
Jeden z majitelů půjčovny lodiček na Žofíně si letošní sezonu také pochvaluje.  (Aha!: Ján Tropp, Kateřina KALIBÁNOVÁ)

PRAHA – Některé profese tropické teploty doslova živí. Loni provozovatelé koupališť plakali nad ztrátovou sezonou, letos k nim počasí bylo milostivé, na tržby si stěžovat ani v nejmenším nemohou.

A jak bude v následujících dnech? Dnes nás čeká zatažená obloha a přijdou i deště, maximální teplota nepřesáhne 26 ºC, stejně jako ve středu.

Žně mají například v pivovarech. V jednom z nich na moravsko–slovenském pomezí v Uherském Brodě si místní sládek Jaroslav Horehleď mne ruce: „Červencová čísla nás těší, jsou téměř o polovinu vyšší než v loňském roce ve stejném období. Skvěle se navíc rozjel export k sousedům na Slovensko. Zajímavostí je, že Slováci si libují v desítce, u nás jde zase více na odbyt jedenáctka.“

Zmrzliny se ve městech prodá nejvíce večer. Má to ovšem logiku, přes den ve velkých vedrech lidé město dokonale vyklidí, a tak největší tržby byly v poslední červencový den, kdy zůstal teploměr na osmadvaceti stupních a lidé tolik neprchali z měst.

„Zažíváme dobré časy, o tom, že bychom červenec považovali za měsíc, který nás dostane za vodu, ale nemůže být řeč,“ říká majitel jedné ze zlínských zavedených restaurací Drahomír Juřena. Každopádně jsou tržby velmi slušné, ve vedrech se vypije třeba až dvakrát více piva i nealkoholických nápojů, žízeň prudce navyšuje horko posledních týdnů.

„O návštěvníky rozhodně nemáme nouzi,“ chlubí se plavčík na největším zlínském koupališti Na Zeleném. „Napočítali jsme až dva a půl tisíce lidí za den, kapacita je přitom v podstatě poloviční, lidé se třeba po půl dnu střídají. Žízeň mají všichni, ledové osvěžení hledá skoro každý, pivo jde na odbyt výborně.“ Zkrátka letošní červenec naplnil kapsu prakticky každému, kdo mu šel naproti.

Patrik Berg (28), spolumajitel půjčovny plavidel na Žofíně
Patří mu kontroverzní šlapadlo, které proplouvá Vltavou, bílá labuť. Patrik Berg, spolumajitel Slovanky, jedné půjčovny lodiček a šlapadel, si nemůže letošní sezonu vynachválit. „Máme vyšší tržby asi tak o dvacet procent,“ svěřil se osmadvacetiletý podnikatel s úspěchem v letošní sezoně. Není to o tolik více, jako mají provozovatelé koupališť. Proč? „Když je více než třicet stupňů, lidé se jdou radši vykoupat, než aby se »dřeli« na lodičkách či šlapadlech,“ svěřil se podnikatel. Ideální teploty jsou kolem pětadvaceti stupňů. Letošní rok je přece v jednom ohledu rekordní. Ještě nikdy se majitel nesetkal s takovým zájmem zákazníků, kteří si chtěli plavidlo půjčit ve večerních hodinách. „Nejvíc zákazníků chodilo hlavně, když se trochu »ochladilo«,“ dodal Patrik Berg. Denní návštěvnost při »dobrém kšeftu« dosáhla třeba dvou stovek zákazníků za den. Jedna hodinová jízda na lodičce stojí 80 korun, na šlapadle 100 korun. Za půl hodiny na lodičce poháněné motorem zaplatí zákazníci 150 korun.

Raymond Husum (45), majitel restaurace a baru
Ani majitelé restaurací a barů si nemůžou stěžovat, zvláště ti, kteří mají ve svém podniku venkovní zahrádku. Jedním z nich je i Raymond Husum, jemu extrémní teploty pomáhají k vyššímu výdělku restaurace Tulip Cafe v centru Prahy. Přes léto mu podle jeho slov nejvíce vydělává zahrádka pro čtyřicet lidí. „Ano, v létě to jde lépe, již teď je tržba zhruba o padesát procent vyšší než v zimních měsících, a to jsme uprostřed léta. Samozřejmě je to z toho, že se více pije. Kromě toho se zvýšil zájem i o míchané koktejly,“ pochvaluje si situaci v půli sezony Husum.Podle něho je nejoblíbenější drink mojito, který jde na dračku. „Z tvrdého alkoholu se nejlépe prodává becherovka a samozřejmě se mnohonásobně zvedla spotřeba piva,“ dodává spokojeně Husum.

Petr Benátčan (29), obchodní ředitel Go Žlutých lázní
Letošní počasí? Paráda! Libuje si obchodní ředitel Go Žlutých lázní. Letošní sezona doslova převálcovala tu loňskou. „Na začátku června, když jsme zahajovali provoz, jsme se trochu báli, protože byla velká zima. Jsme z 99 procent závislí na počasí. Ale teď už máme o sto až dvě stě procent vyšší výdělky než loni touhle dobou,“ chválil si Benátčan sluníčko a vysoké teploty, které do areálu mnohdy přilákaly až čtyři tisíce milovníků letních radovánek za jediný den. Dokonce i dodavatel piva si pochvaloval, že návštěvníci areálu měli letos »velkou žízeň«. „Máme spočteno, že 14. srpna se počet prodaných piv vyrovná spotřebě piva za loňský rok,“ doplnil Benatčan statistiku, kterou mu dodal plzeňský pivovar. Loni si provozovatel Go Žlutých lázní mohl o takových výdělcích a návštěvnosti nechat zdát. Počasí areál doslova »zařízlo«. „Jeden srpnový den bylo dokonce pouze 8 stupňů a personál v lázních neměl, koho by obsloužil,“ vzpomněl Benátčan na loňský srpen, kterému by přívlastek »letní« nikdo nedal.

1.8.2006

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.