Každý Čech: 128 žvýkaček ročně
PRAHA – Téměř žádné ženě nechybějí v kabelce a většina z nás je nosí v kapse nebo se nám povalují v šuplíku. Podle nejnovějších průzkumů společnosti Wrigley jsou Češi ve spotřebě žvýkaček ve střední a východní Evropě na třetím místě. Každý z nás ročně vyžvýká 128 žvýkaček.
V oblíbené činnosti nás ze zemí bývalého východního bloku předběhli jen Slovinci a Chorvati. Podle průzkumů nejvíce žvýkáme v práci, milujeme praktická velká balení a nejvíce nám chutná mátová příchuť. Za žvýkačky ročně utratíme zhruba 1,42 miliardy korun.
Průzkum ukázal, že největšími »žvýkačkomily« jsou v Evropě Švýcaři, kteří vyžvýkají průměrně 186 kousků.
Nejvíce žvýkají mladí lidé od 18 do 29 let. Nejčastěji lidé žvýkají v práci a také po obědě, po každé svačince a ve chvíli, kdy jsme zavalení prací a musíme se soustředit.
Žvýkačka nám pomáhá pečovat o zdravé zuby a poskytuje svěží dech.
A kde žvýkačky obvykle ukrýváme? 33 % je nosí v kapse, 32 % je má v tašce u stolu a 20 % lidí v šuplíku.
Nejoblíbenější chutí jsou u nás různé varianty mátové příchutě. Na jihu Evropy si potrpí spíše na tropické ovoce, v severní Americe frčí příchuť skořice a lékořice.
Kde žvýkačka pomáhá:
● Zlepšuje soustředění. Při žvýkání se zvyšuje proudění krve do mozku, mozek dostává více kyslíku, a tím se zlepšuje koncentrace.
● Snižuje míru stresu a úzkosti, zvyšuje spokojenost a uvolněnost.
● Pomáhá proti vzniku zubního kazu. Voda obsažená ve slinách zuby omývá a podporuje tvorbu minerálů v zubní sklovině. Slinami jsou také odváděny choroboplodné zárodky, čímž je zabráněno vzniku infekce v dutině ústní.
● Pomáhá při hubnutí, protože má jen 8 kJ, omezuje chuť na sladké a oslabuje nutkání přejídat se mezi hlavními jídly.
Takhle se vyrábí
-
Gumový základ je rozpuštěn při teplotě vyšší než 100 °C
-
Poté se gumový základ filtruje a pomocí centrifugy se od něj oddělí nežádoucí látky.
-
Horký základ se přelije do nádrží, ve kterých se mísí s cukrem (u žvýkaček bez cukru s umělým sladidlem).
-
Přidá se glukóza a kukuřičný sirup, dále změkčovadla, barviva, příchuti a konzervační látky. Hmota se ve formách chladí.
-
Po 24 hodinách se nalakuje, ponoří do tekutého cukru a voskuje.
12.6.2009