Česká vlajka na cestě do vesmíru! A další krásné fotky z dobývání kosmu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Česká vlajka na cestě do vesmíru! A další krásné fotky z dobývání kosmu

 (– NASA)

Americký Národní úřad pro letectví a kosmonautiku, známý pod zkratkou NASA, se již dlouhá desetiletí zabývá výzkumem vesmíru a hlavně hledáním nových a stále vyspělejších technologií, které mají umožnit zkoumat i vzdálená místa vesmíru.

Veškerou svou činnost samozřejmě odborníci v NASA dokumentují, tedy natáčí a fotí. A dokonce pravidelně zveřejňují nejkrásnější snímky z dobývání kosmu! Které to jsou? Na to se můžete právě teď podívat!

Česká vlajka do vesmíru

V pondělí 11. května odstartoval z amerického Kennedyho vesmírného centra na Floridě raketoplán Atlantis. Hlavním cílem mise je oprava Hubbleova vesmírného teleskopu, která má jeho životnost prodloužit ještě o 5 až 10 let. Zajímavostí je, že na palubě Atlantisu je v tuto chvíli díky českým kořenům manželky jednoho z členů posádky i česká vlajka a výtisk Písní kosmických od Jana Nerudy.

Kliknutím zvětšeteJdu se trochu projít

Neodmyslitelnou součástí života na vesmírné stanici jsou i výstupy do volného prostoru. Takhle hledáček fotoaparátu zachytil amerického kosmonauta Richarda Arnolda při montáži solárního panelu na Mezinárodní vesmírné stanici během expedice STS-119 v březnu tohoto roku.

Kliknutím zvětšeteModrá planeta je vážně modrá

Na první pohled to tak nevypadá, ale tahle fotografie je stará 37 let. Pořídila ji posádka vesmírné lodi Apollo 16 těsně před svým přistáním na Měsíci. Země je opravdu modrá planeta!

Kliknutím zvětšeteMount Everest z vesmíru

Takhle vypadá nejvyšší hora světa Mount Everest při pohledu z oběžné dráhy. Fotografie, která je výjimečná tím, že je všechno skvěle vidět (drtivou většinu času je vrchol světa ukryt v mlze a mracích), vznikla v roce 2003 a pořídil ji satelit Landsat 7.

Kliknutím zvětšeteBydlení, zn.: Ve vesmíru

Takhle vypadá Mezinárodní vesmírná stanice z pohledu prolétávajícího satelitu. Zde žijí astronauti i několik měsíců.

Kliknutím zvětšeteS raketoplánem na zádech

Když se loni ze své cesty k Mezinárodní vesmírné stanici vracel raketoplán Endeavour, nad Kennedyho vesmírným střediskem, kde měl přistávat, zuřilo špatné počasí. Proto raketoplán nakonec přistál na Edwardsově letecké základně v Kalifornii. Zpět na Floridu ho musel doslova na »zádech« dopravit Boening 747.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.