Vědci šokují: Rakovina se nedědí! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Vědci šokují: Rakovina se nedědí!

Ilustrační foto
Ilustrační foto (: IT)

PRAHA – Experti ze Světového fondu pro výzkum rakoviny přišli s překvapujícím odhalením. Zjistili, že za vznik rakoviny mohou naše geny jen minimálně. Hlavní podíl na tomto onemocnění totiž má náš nezdravý životní styl!

Experti ze Světového fondu pro výzkum rakoviny přišli s překvapujícím odhalením. Zjistili, že za vznik rakoviny mohou naše geny jen minimálně. Hlavní podíl na tomto onemocnění totiž má náš nezdravý životní styl!

Podle rozsáhlé řady expertíz vyšlo najevo, že nedostatek pohybu, nadváha, nevhodný jídelníček, kouření a přílišné holdování alkoholu způsobuje třikrát více nádorových onemocnění než geny. „Je naprosto nezbytné, abychom vyvrátili tento mýtus, že rakovina je ovlivněna geneticky. Lékařské záznamy totiž dokazují, že nezdravý jídelníček a nedostatek pohybu zvyšují riziko rakoviny až třikrát více než genetické pozadí,“ varovala Rachel Thompsonová ze Světového fondu pro výzkum rakoviny. Pokud by lidé dodržovali principy zdravého životního stylu, bylo by podle ní na světě o 39 procent rakoviny tlustého střeva a prsu méně.

Našli dvě smrtící látky

V cigaretovém kouři odhalili vědci z univerzity v americké Minnesotě dvě látky, které způsobují rakovinu plic. Jde o nitrosamin a cotinin!

U lidí, kteří mají v moči velké množství látky nitrosamin, je riziko propuknutí rakoviny plic dvojnásobné ve srovnání s kuřáky, kteří mají koncentraci nitrosaminu nízkou.

Druhou zákeřnou látkou je cotinin. Při jeho zvýšeném množství v moči jsou kuřáci ohroženi nádorovým onemocněním až osminásobně.

Podle vědců by právě objev těchto látek mohl přispět ke zjištění, proč někteří kuřáci rakovinou onemocní a jiní ne. Podle statistik propukne rakovina u každého desátého z nich, ročně zemře celosvětově na rakovinu plic 1,2 milionu lidí.

Češi na zhoubné nádory umírají méně, nemocných je ale víc!

Na rakovinu umíráme méně, ale... „Nádorovým onemocněním jednou onemocní každý třetí Čech,“ říká profesor Jiří Vorlíček z České onkologické společnosti. A statistiky mu dávají za pravdu. Podle nejaktuálnějších údajů nemocných s karcinomem opět přibylo. V roce 2006 lékaři sdělili 71 913 pacientům diagnózu: RAKOVINA!

Téměř tři čtvrtiny nádorů zjistí lékaři u lidí nad šedesát let. Rakovinou však onemocní i děti. „V roce 2006 onemocnělo 176 dětí mladších 14 let a 44 jich zemřelo,“ konstatuje Blanka Nechanská z Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR.

Kliknutím zvětšete

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.