Unikátní muzeum: Tyhle panenky vyjdou i na 500 000 Kč | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 29. dubna 2024

Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav

Unikátní muzeum: Tyhle panenky vyjdou i na 500 000 Kč

 (Aha! – Martin Pekárek)

TROSKOVICE – Leží v postýlce, jsou maličké a vypadají úplně jako živá novorozeňata a miminka. Unikátní panenky sběratelky Nadi Šimkové jsou věrnými kopiemi skutečných dětí. Tento typ panenek je obrovským hitem a ceny některých kousků dosahují statisícových částek.




Nejen panenky novorozeňata, ale i další zajímavé exponáty uvidíte od 1. května v Muzeu panenek v Troskovicích v Českém ráji.

Kliknutím zvětšetePanenky novorozeňata

Naprostým pokladem muzejní sbírky jsou panenky novorozeňata a miminka. Jsou vyrobeny špičkovými světovými výtvarníky a přesně kopírují podobu čerstvě narozených dětí. Mají často pravé vlasy a dokonalé skleněné oči, které dodávají pohledu skutečnou živost. Cena takových panenek se na aukcích může vyšplhat až k půl milionu korun!

Kliknutím zvětšete Kliknutím zvětšete

Další vzácné kusy...

Kliknutím zvětšeteDcera Baracka Obamy

Velkou novinkou letošní sezony je panenka v životní velikosti vytvořená podle portrétu sedmileté dcery amerického prezidenta Baracka Obamy Sashy.


Kliknutím zvětšeteNejstarší panenka

Celoporcelánová křehká panenka pochází z roku 1840 a sloužila mladým šlechtičnám jako učební pomůcka. Dívky se na ní učily správné péči o dítě.


Kliknutím zvětšetePro paní prezidentovou

Panenka v kroji měla být dárkem pro ženu prezidenta Edvarda Beneše Hanu. Paní prezidentová ji měla dostat na plese v Třebíči, kterého se ale manželé nakonec nezúčastnili.


Kliknutím zvětšeteKuriózní panenka

Americká panenka je raritou, protože má na hlavičce rovnou tři obličeje. Jeden znázorňuje úsměv, druhý pláč a třetí spánek.


Kliknutím zvětšeteHororová panenka

Panenka Chuckie je vraždící postavička z amerického hororu. Sběratelka získala kousek z první limitované série v Německu jako dárek pro svou dceru. Panenka se pod vánočním stromečkem hned pomstila. Když dívka rozbalovala dárek, nůžky jí sjely a ošklivě jí poranily ruku.


Kliknutím zvětšeteOlympijská panenka

Panenka Inge byla vyrobena v roce 1936 a měla přinášet štěstí při olympiádě v Berlíně. Účes panenky se jmenuje »olympijské ruličky« a v té době zdobil hlavu každé filmové hvězdy.


Kliknutím zvětšeteSe smutným osudem

Otlučená panenka z křehkého a hořlavého celuloidu prošla se svou malou majitelkou polským koncentračním táborem. Nástrahy války obě přežily a paní z Karviné panenku věnovala muzeu.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.