30 otázek, 30 odpovědí - Jak řešit sousedské spory | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

30 otázek, 30 odpovědí - Jak řešit sousedské spory

Neshody s vlastním sousedem vás mohou poznamenat na celý život.
Neshody s vlastním sousedem vás mohou poznamenat na celý život. (Profimedia.cz, ara)

PRAHA – Sobota ráno, konečně máte volno a můžete se v klidu prospat... Bzzzzzz! Z poklidného dřímotu vás vytrhne pronikavý zvuk cirkulárky. To snad ne! Váš soused vás prostě nenechá v klidu ani dneska. Může vás ale vůbec o víkendu takhle rušit? A co když vám navíc stíní jeho vzrostlé stromy? Deník Aha! radí, jak řešit nejběžnější sousedské spory a kam se obrátit ve chvíli, kdy už domluva nic neřeší.

Sobota ráno, konečně máte volno a můžete se v klidu prospat... Bzzzzzz! Z poklidného dřímotu vás vytrhne pronikavý zvuk cirkulárky. To snad ne! Váš soused vás prostě nenechá v klidu ani dneska. Může vás ale vůbec o víkendu takhle rušit? A co když vám navíc stíní jeho vzrostlé stromy? Deník Aha! radí, jak řešit nejběžnější sousedské spory a kam se obrátit ve chvíli, kdy už domluva nic neřeší.

  1. Soused pravidelně začíná s vrtáním do stěn krátce po šesté hodině ranní. Můžu mu v tom nějak zabránit?
    Zákonný noční klid bohužel platí pouze mezi 22. a 6. hodinnou ranní. V případě, že se váš soused chová takto neohleduplně, obraťte se na sdružení vlastníků nebo družstvo a navrhněte, aby dobu klidu v domě upravili ve stanovách.
  2. Lze u nás provozovat hlučné činnosti, jako je sekání trávy sekačkou, řezání dřeva, i o víkendu?
    Na rozdíl od sousedního Německa víkendový klid u nás zákon neupravuje. Podobné zákazy však najdeme v obecních vyhláškách a některé menší obce už se k nim přiklonily.
  3. Soused vysázel svoje stromky příliš blízko u plotu. Bojím se, že až vyrostou, budou stínit mému domu.
    Ačkoliv se můžete domýšlet, že stromky jednou budou stínit, v jejich výsadbě sousedovi nezabráníte. Můžete ho však upozornit, že budete situaci řešit ve chvíli, kdy stromy vyrostou.
  4. Kliknutím zvětšeteMám právo prořezat větve, které od souseda přesahují ke mně?
    Teoreticky ano, ale pouze ve vhodném vegetačním období a nesmíte stromu ublížit. Vzhledem k tomu, že je velmi těžké toto dokázat a váš soused bude argumentovat tím, že jste poškodil jeho majetek, což nesmíte, je lepší přimět k úpravě stromů jejich majitele.
  5. Listí ze sousedových stromů padá za můj plot. Má povinnost ho odklidit?
    Vlastník sousedního pozemku vás nesmí omezovat při užívání vašeho majetku. Proto by měl nejen odstranit ovoce a listí, které vám na zahradu napadá, ale také zajistit své stromy, aby se už nic podobného nedělo.
  6. Obtěžuje mě zápach z pálení trávy ze sousedova pozemku. Co s tím?
    Stěžujte si na obecním úřadě. Takovou činnost může obecní úřad vyhláškou omezit, nebo úplně zakázat.
  7. Soused topí v domě tuhými palivy a z komína jde takový kouř, že nemůžu pořádně vyvětrat, natož venku sušit prádlo.
    Ideální je najít se sousedem určitou dohodu, například aby omezil vytápění způsobující kouř na určité hodiny, popřípadě využil jiné možnosti vytápění. Je-li takto obtěžovaných v místě více, využijte toho a jednejte se sousedem společně.
    Pokud urovnání dohodou není možné, pak se budete muset obrátit na soud. Půjde o žalobu o stanovení povinnosti zdržet se nadměrného obtěžování kouřem nebo pachy.
  8. Kliknutím zvětšeteMám podle nepříjemného kouře podezření, že soused pálí plastové lahve, gumu a další věci, které do kamen nepatří. Kouř z nich je navíc zdraví škodlivý.
    Na místě je oslovit Českou inspekci životního prostředí nebo obecní úřad. Ten může kontrolovat, zda je dodržena takzvaná tmavost kouře (posuzuje se vizuálně podle kouřové vlečky v porovnání se stupnicí) a zda nedochází k nadměrnému obtěžování kouřem či zápachem. V případě porušení zákona se jedná o přestupek a hrozí uložení pokuty až do výše 150 tisíc korun.
    Kromě toho je možné přezkoumat, zda nedochází ke spalování odpadu. Pokud ano, byl by na místě postih podle zákona o odpadech za nedovolené zbavování se odpadu. Odpad vzniklý v domácnosti totiž musíte ukládat na místa k tomu určená!
  9. Soused si blízko plotu postavil novou stavbu, která přesahuje až na můj pozemek. Jak to mám řešit?
    Tady vám mohou pomoci pracovníci stavebního úřadu. S největší pravděpodobností totiž soused na takovou stavbu nemá povolení. To mu totiž stavební úřad v takovém případě poskytnout nemůže.
  10. Sousedův pes neustále štěká a vniká na můj pozemek, kde ničí záhony.
    Soud může nařídit oplocení pozemku. Pokud vám sousedovo zvíře poničí trávník nebo záhony, můžete u soudu žádat i finanční náhradu za výlohy potřebné k navrácení do původního stavu.
  11. Z přilehlých a věčně otevřených stájí mě obtěžuje zápach zvířat.
    Mohl by zasáhnout stavební úřad a nařídit nezbytné úpravy na stáji tak, aby se zápach nešířil.
  12. Hluk doléhající ze sousední restaurace a její venkovní zahrádky mě budí noc co noc.
    V tomto případě je třeba obrátit se na stavební úřad s žádostí o prověření, zda a k jakému účelu byla stavba povolena a kolaudována (např. zda se jedná o restauraci, v níž je možné provozovat hudební produkce). Vedle toho je možné obrátit se na krajskou hygienickou stanici s žádostí o provedení měření hlučnosti. Měření zjistí, zda restaurace neporušuje platné limity hluku pro denní a noční dobu.
  13. Rodiče bydlí v domě, který dříve patřil tátově babičce. Asi 30 let je oplocení u domu stejné. Ale soused najednou tvrdí, že část předzahrádky patří jemu. Jedná se asi o půl metru. Tvrdí, že na to má starý katastrální výpis. Má soused nárok na vrácení části pozemku?
    Rozhodující je, jak je pozemek na katastru veden nyní (někde se dělalo nové vyměřování, letecké snímkování apod., takže staré snímky pozemkové mapy nemusí platit). Pokud je to vaše, soused na to nemá právo. Pokud část pozemku vaše není, ale 30 let jste to užívali v dobré víře, mohli jste na to nabýt právo vydržením.
  14. Soused způsobuje škody v domě i ve svém vlastním bytě, kde schraňuje odpadky. Z jeho bytu se line pach a otravuje sousedy. Co mám dělat?
    Okamžitě to nahlaste pronajímateli – tedy fyzickému majiteli, obci nebo družstvu. Pokud tak neučiníte, vystavujete se nebezpečí, že budete spoluodpovědní za škody, které napáchá někdo jiný. Pronajímatel má pak povinnost zjednat nápravu.
  15. Nájemník v našem domě neustále rozbíjí okna, čmárá ve výtahu a vylamuje dveře. Jak devastování zabránit?
    Pokud někde objevíte problém, ohlaste jej majiteli domu. Ten by měl vyzvat viníka k odstranění závad a předat mu výstrahu před podáním žaloby k soudu.
    Soud může rozhodnout o vyklizení z bytu.
  16. Ke svému pozemku se vzhledem k jeho nevýhodné pozici nedostanu jinak než průchodem přes sousedův pozemek. Soused mi ale brání v přístupu.
    Jedná se o složitý problém, který je závislý na tom, na základě jakého práva byl sousedův pozemek jako přístup využíván. Především je možné podat návrh na ochranu pokojného stavu. Ten se podává u obecního úřadu.
  17. Kliknutím zvětšeteSoused mi zabránil v přístupu k mé nemovitosti tím, že postavil plot přes veřejnou příjezdovou komunikaci.
    V takovém případě se jedná o zásah do pokojného stavu a poškozený soused má právo se obrátit na obecní úřad. Ten má sousedovi nařídit, že musí plot odstranit a vše uvést do předešlého stavu.
  18. Můj soused je včelař, já se ale jeho včel bojím, protože jsem těžký alergik a v případě bodnutí mi hrozí vážné nebezpečí.
    Tady se jedná o vážné ohrožení vašeho práva, protože se můžete ocitnout v ohrožení života. Na takovou situaci občanský zákoník pamatuje a vy se můžete domoci nápravy.
  19. Může mi stavební úřad nařídit, abych strpěl vstup souseda na můj pozemek?
    Ano, v případě, že mezi sousedy nedojde při provádění stavby nebo jejích úprav k dohodě, může stavební úřad nařídit vlastníkovi sousední stavby nebo pozemku, aby umožnil provedení prací ze svého pozemku nebo stavby. V rozhodnutí musí být přesně vymezen způsob užití pozemku, doba jeho užití a ukončení užívání. Po skončení prací je stavebník povinen uvést sousední pozemek nebo stavbu do původního stavu.
  20. Přes plot k nám zasahují větve sousedovy jabloně, mohu si bez dovolení jablka otrhat?
    Podle zákona patří ovoce majiteli stromu, proto je nesmíte otrhat ani z větví, které už se nacházejí nad vaším pozemkem. Pokud ale ovoce spadá na zem, klidně ho můžete posbírat. V takovém případě totiž patří tomu, jehož je pozemek, na který spadlo.
  21. Plot, který patří sousedovi, je rezavý a ošklivý. Chtěl bych ho alespoň trochu vylepšit a nechat ho porůst popínavými rostlinami. Můžu to udělat?
    V žádném případě! Ploty nebo zdi přiléhající k vašemu pozemku jsou majetkem souseda a vy na nich nesmíte dělat vůbec žádné úpravy. Pokud vám to soused povolí, samozřejmě to není problém.
  22. Dozvěděl jsem se, že si soused chce v části svého domu otevřít hospodu. Můžu mu v tom nějak zabránit?
    V první řadě vás musí soused požádat o písemný souhlas se záměrem provozovat na svém pozemku restauraci. Pokud se navíc rozhodne pro stavební úpravy, musí mít povolení stavebního úřadu. Provoz hospody by vás neměl nijak omezovat – například rušením nočního klidu. Pokud by se tak dělo, klidně se obraťte na městskou policii.
  23. Soused chová jedovatého hada. Musí mě o tom informovat?
    Ne. Každý chovatel jedovatých nebo exotických zvířat ale musí mít zvláštní povolení úřadů. Ty by pak měly dohlédnout nejen na to, jestli je zvíře chováno v optimálních podmínkách, nebo jestli neobtěžuje sousedy pachem a hlukem. Pokud se jedná o nebezpečné zvíře, třeba právě o jedovatého hada, musí být v zajištěném teráriu a v dobře uzavřené místnosti.
  24. Můj soused si našel přítelkyni, která má malé dítě. Teď si ji k sobě nastěhoval. Neměl by mi o tom dopředu říct?
    Ne. Pokud se jedná o byt v soukromém vlastnictví vašeho souseda, může si do něj nastěhovat koho chce a nemusí o tom říkat nikomu. Pokud jde ale o byt ve vlastnictví družstva nebo o obecní byt, musí novou osobu v bytě bezpodmínečně nahlásit majiteli.
  25. Zjistil jsem, že do mé popelnice vyhazuje odpad i můj soused. Můžu mu v tom nějak zabránit?
    Zkuste se se sousedem domluvit. Pokud ho ale s vyhazováním svých odpadků do vaší popelnice nepřestane, nezbude vám než obrátit se na soud. Otázkou také je, jestli váš soused vůbec popelnici vlastní. To by totiž měl, přímo mu to ukládá zákon.
  26. Když jsem se vrátil z práce domů, zjistil jsem, že mě soused, který bydlí o patro výš, úplně vytopil. Teď se odmítá postarat o uhrazení škody.
    V případě, že vás soused vytopí, musí vám zaplatit veškerou vzniklou škodu. Úhrad škod by měla jít z jeho pojistky domácnosti. Může se ale stát, že ji nebude mít a vám bude tvrdit, že nemá z čeho zaplatit. V takovém případě vám nezbývá, než se obrátit na soud.
  27. Kliknutím zvětšeteZjistil jsem, že se mi soused připojil na elektrickou přípojku. Když jsem mu řekl ať se odpojí, popřel to. Kam se mám obrátit?
    Na nelegální připojení upozorněte policii, nebo přímo svého dodavatele elektrické energie. Ten by pak měl celou záležitost prošetřit.
  28. Soused neustále parkuje přímo před mojí brankou. Můžu mu v tom nějak zabránit?
    Pokud neparkuje přímo na vašem pozemku, nemáte právo ho nijak omezovat. Jestliže pak parkuje na místě, kde se parkovat smí, je všechno v pořádku. Záleží jenom na vás, jestli se se sousedem dohodnete a on svůj vůz postaví o kousek dál.
  29. Soused je holubář. Jeho holubi ale často létají nad mojí střechou a kálejí na ni. Mohu tomu nějak zabránit?
    Zkuste se se sousedem domluvit, jak humánně holuby odehnat. Pokud to nepůjde, stěžujte si na obecním úřadě. V každém případě by u chovu měly být splněny přísné hygienické podmínky.
  30. Soused a jeho partnerka spolu často a velmi hlučně souloží. Navíc si nezatahují rolety. Pohoršuje mě to. Co s tím?
    Pokud se nejedná o rušení nočního klidu, nemá smysl volat na vášnivé sousedy policii. Zkuste je taktně upozornit, že vás ruší.
Jak řešit sousedské spory - Krok za krokem
  1. Zkuste se se sousedem rozumně a v klidu domluvit.
  2. Obraťte se na obecní úřad. Tady vám ale pomohou jen s některými problémy, které jsou upravovány obecními vyhláškami (například pálení trávy).
  3. Volejte městskou policii. Ta vám pomůže ve chvíli, kdy vás bujará oslava u sousedů budí ještě ve tři ráno. Noční klid trvá od 22. hodiny do 6. hodiny ranní. Policie může spor řešit domluvou, nebo na místě udělit blokovou pokutu až 1000 korun.
  4. Soud. Možná nejkrajnější řešení, ale často jediné možné. Obraťte se na soud s tzv. sousedskou žalobou, a to ať už jde o přerostlé stromy, které vám stíní, nebo třeba o psa, který se k vám podhrabává a zakusuje vám slepice...
Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.