Jak správně používat mikrovlnku?
PRAHA – První mikrovlnná trouba byla vyvinuta v USA koncem 40. let 20. století. Byla téměř dva metry vysoká, vážila kolem 400 kilogramů a stála okolo 63 tisíc Kč. Používala se výlučně v restauracích, jídelních vagonech a na oceánských parnících.
První mikrovlnná trouba byla vyvinuta v USA koncem 40. let 20. století. Byla téměř dva metry vysoká, vážila kolem 400 kilogramů a stála okolo 63 tisíc Kč. Používala se výlučně v restauracích, jídelních vagonech a na oceánských parnících. První trouby určené pro domácnosti se v prodeji objevily až v roce 1955. Dodnes se těší velké oblibě. Kolem užívání mikrovlnky panuje několik nejasností.
-
Jak funguje?
Tepelná úprava pokrmu je prováděna za pomoci elektromagnetického záření. To se podobá záření z mobilního telefonu, je ale mnohem silnější. Obecně je trouba konstruována tak, aby ohřívala vodu, která se v potravinách nachází ve velké míře. -
Je její záření pro lidi nebezpečné?
V mikrovlnné troubě je záření zachyceno díky kovovému pouzdru (tzv. Faradayově kleci). Uživatelům tedy nevzniká žádné nebezpečí. -
Jsou starší typy horší než ty novější?
Staré přístroje jsou nezávadné, dokud se nepoškodí. Musíte dávat pozor na to, aby sklo na dvířkách (protkáno jemnou kovovou mřížkou) zůstalo nepoškozeno. -
Jaké nádoby v ní mohu používat?
Nejlepší je nádobí, které je přímo určeno pro mikrovlnky. Odolává teplotě a neničí se. Neohřívejte jídlo v uzavřených nádobách (například dětské přesnídávky)! Víčko každopádně sundejte! Jinak vznikne velký tlak a hrozí exploze. -
Co se do ní nesmí dávat?
Hrnce nebo příbory z kovu. To by mohlo v přístroji zapříčinit jiskření a hrozilo by vám popálení, až byste se dotkli žhavého kovu! Také byste nikdy neměli zapínat mikrovlnnou troubu, aniž jste dovnitř dali žádanou potravinu. Hrozil by elektrický zkrat, v horším případě nebezpečí požáru. -
Musím ji během ohřívání tekutin sledovat?
U relativně čistých tekutin (např. voda, rajčatová šťáva) hrozí nebezpečí přehřátí kapaliny. Při ohřívání dejte do kapaliny lžičku (plastovou či skleněnou). -
Kdy se její použití vyplatí?
U menšího množství jídla. To se totiž rychle ohřeje během několika málo minut. Velké porce pro celou rodinu je lepší ohřívat v hrnci. -
Jaké potraviny do ní nepatří?
Vajíčka (mohla by explodovat). U stolního oleje a alkoholických nápojů vzniká nebezpečí, že se vznítí. Suché potraviny – jako pečivo – v mikrovlnce ztvrdnou. Pozor u dětské výživy. Mléko v lahvičce se může zahřát nerovnoměrně či může dojít k požáru. -
Zničí mikrovlnka všechny vitaminy?
Ztráty vitaminů během ohřívání jídla na 1 až 2 minuty na středním stupni jsou nepatrné. U intenzivnějšího zahřívání je mikrovlnka méně škodlivá než hrnce.
2.2.2009