Jak správně používat mikrovlnku? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Jak správně používat mikrovlnku?

Použití mikrovlnné trouby se značně rozšířilo. Doznala i řady technických vylepšení.
Použití mikrovlnné trouby se značně rozšířilo. Doznala i řady technických vylepšení. (Profimedia.cz)

PRAHA – První mikrovlnná trouba byla vyvinuta v USA koncem 40. let 20. století. Byla téměř dva metry vysoká, vážila kolem 400 kilogramů a stála okolo 63 tisíc Kč. Používala se výlučně v restauracích, jídelních vagonech a na oceánských parnících.

První mikrovlnná trouba byla vyvinuta v USA koncem 40. let 20. století. Byla téměř dva metry vysoká, vážila kolem 400 kilogramů a stála okolo 63 tisíc Kč. Používala se výlučně v restauracích, jídelních vagonech a na oceánských parnících. První trouby určené pro domácnosti se v prodeji objevily až v roce 1955. Dodnes se těší velké oblibě. Kolem užívání mikrovlnky panuje několik nejasností.

  • Jak funguje?
    Tepelná úprava pokrmu je prováděna za pomoci elektromagnetického záření. To se podobá záření z mobilního telefonu, je ale mnohem silnější. Obecně je trouba konstruována tak, aby ohřívala vodu, která se v potravinách nachází ve velké míře.
  • Je její záření pro lidi nebezpečné?
    V mikrovlnné troubě je záření zachyceno díky kovovému pouzdru (tzv. Faradayově kleci). Uživatelům tedy nevzniká žádné nebezpečí.
  • Jsou starší typy horší než ty novější?
    Staré přístroje jsou nezávadné, dokud se nepoškodí. Musíte dávat pozor na to, aby sklo na dvířkách (protkáno jemnou kovovou mřížkou) zůstalo nepoškozeno.
  • Jaké nádoby v ní mohu používat?
    Nejlepší je nádobí, které je přímo určeno pro mikrovlnky. Odolává teplotě a neničí se. Neohřívejte jídlo v uzavřených nádobách (například dětské přesnídávky)! Víčko každopádně sundejte! Jinak vznikne velký tlak a hrozí exploze.
  • Co se do ní nesmí dávat?
    Hrnce nebo příbory z kovu. To by mohlo v přístroji zapříčinit jiskření a hrozilo by vám popálení, až byste se dotkli žhavého kovu! Také byste nikdy neměli zapínat mikrovlnnou troubu, aniž jste dovnitř dali žádanou potravinu. Hrozil by elektrický zkrat, v horším případě nebezpečí požáru.
  • Musím ji během ohřívání tekutin sledovat?
    U relativně čistých tekutin (např. voda, rajčatová šťáva) hrozí nebezpečí přehřátí kapaliny. Při ohřívání dejte do kapaliny lžičku (plastovou či skleněnou).
  • Kdy se její použití vyplatí?
    U menšího množství jídla. To se totiž rychle ohřeje během několika málo minut. Velké porce pro celou rodinu je lepší ohřívat v hrnci.
  • Jaké potraviny do ní nepatří?
    Vajíčka (mohla by explodovat). U stolního oleje a alkoholických nápojů vzniká nebezpečí, že se vznítí. Suché potraviny – jako pečivo – v mikrovlnce ztvrdnou. Pozor u dětské výživy. Mléko v lahvičce se může zahřát nerovnoměrně či může dojít k požáru.
  • Zničí mikrovlnka všechny vitaminy?
    Ztráty vitaminů během ohřívání jídla na 1 až 2 minuty na středním stupni jsou nepatrné. U intenzivnějšího zahřívání je mikrovlnka méně škodlivá než hrnce.

2.2.2009

 

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.