Takhle se do vás zakousne PIJAVICE! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Takhle se do vás zakousne PIJAVICE!

Pijavka lékařská (hirudo medicinalis) - Uprostřed přední kruhové přísavky má pijavice ústní otvor se třemi trojúhelníkovými čelistmi. Na každé čelisti je okolo osmdesáti ostrých zoubků. - Tělo pijavice se skládá ze 33 článků.
Pijavka lékařská (hirudo medicinalis) - Uprostřed přední kruhové přísavky má pijavice ústní otvor se třemi trojúhelníkovými čelistmi. Na každé čelisti je okolo osmdesáti ostrých zoubků. - Tělo pijavice se skládá ze 33 článků.

PRAHA – Léčba pijavicemi se vrací! Krvežízniví tvorečkové by vám měli pomoci minimálně u tří desítek neduhů. Musíte však být ochotní vzdát se trochy vlastní krve a mít odvahu na první pohled poněkud hororovou léčbu podstoupit.


Staronová léčba

Hirudoterapie, jak se léčba pijavkami lékařskými odborně nazývá, je populární zejména v Polsku, Rusku a na Ukrajině. Pijavice tam koupíte v lékárnách a přiloží vám je i doktor.

U nás se léčbou pijavicemi zabývá jen několik lidí, patří mezi ně i Lilja Paslavská (44). Kliknutím zvětšeteKliknutím zvětšeteVystudovaná zdravotní sestra a porodní asistentka se o pijavice začala zajímat zhruba před rokem a nyní na tuto alternativní metodu nedá dopustit.

A jak to vlastně funguje? Nejde o žádné šarlatánství, účinek lze lékařsky zdokumentovat. Pijavice vypouštějí do krve svého hostitele hirudin, který ředí krev a brání jejímu srážení, a další protizánětlivé a analgetické látky. Kliknutím zvětšetePomáhají například při vysokém tlaku, bolestech hlavy, nespavosti, zánětech kloubů. Léčí i hemoroidy nebo zbytnění prostaty, ale při představě, kam by se v takovém případě pijavice Kliknutím zvětšetepřikládaly, člověka zamrazí...

Největším úspěchem Lilji Paslavské bylo, když dokázala zachránit mladému muži prst. „Chlapec přišel při nehodě o malíček. Lékařům se ho sice podařilo přišít zpět, ale prst začal odumírat. Přikládali jsme pravidelně tři pijavice a za čtyři dny se tkáň krásně prokrvila, Kliknutím zvětšetezánět zmizel a malíček zrůžověl,“ líčí hirudoterapeutka nadšeně.

Kliknutím zvětšetePro pijavice si Lilja Paslavská jezdí na speciální farmu do Polska, kde je pěstují ve sterilní vodě. Přiložení jedné pijavice stojí okolo sto padesáti korun, obvykle se při jednom sezení »spotřebují« čtyři, může jich být ale až dvanáct. Napité pijavice se pak musí jako kontaminovaný lékařský materiál zlikvidovat.


Autor: Kristýna PIVODOVÁ
Foto Aha! – Martin Přibyl, Martin Pekárek, Profimedia.cz

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.