Nebezpečné mýty o jídle

Zelenina nemusí být vždy k nakousnutí. (Aha! – Profimedia.cz)
26. srpna 2008 • 02:00
PRAHA – Bláto prý čistí žaludek – to je jen jeden z mnoha obecně rozšířených zdravotních omylů, které mohou být i životu nebezpečné. Deník Aha! se vám nyní pokusí ty nejnebezpečnější mýty vyvrátit…
-
Půstem se hubne a půst je zdravý
Špatně! Při půstu tělo šetří energii, kterou potřebuje k tomu, aby fungovalo. Organismus může díky energetické rezervě fungovat bez problémů jeden den. Kdo chce hubnout půstem, měl by vědět, že jako první mizí voda a svaly, ale ne tuk. Tělo si to navíc pamatuje a dělá si rezervy tuku pro další pokus (jojo efekt). Pokud se už chcete postit, tak pod lékařským dohledem. Postit by se vůbec neměly těhotné, chronicky nemocní a staří lidé. -
Přísady jsou vždycky nebezpečné
Špatně! Všechny u nás přípustné přísady (např. barviva, konzervační prostředky, chuťové a aromatické přídavky) podléhají přísným testům nezávadnosti. Jsou povoleny, jen když našemu organismu neškodí. -
Sůl zvyšuje krevní tlak
Špatně! Dříve se vycházelo z toho, že průměrně za den spotřebujeme 15 gramů soli. Ve skutečnosti je to jen asi 7 gramů. Dokonce ne vždy je smysluplné bránit pacientům s vysokým krevním tlakem v přísunu soli. Studie prokázaly, že to může krevní tlak dokonce snížit. -
Plnohodnotné potraviny jsou vždycky zdravé
Jen částečná pravda! Ovoce, zeleninu, obiloviny, tedy plnohodnotné potraviny, považuje spousta lidí za ty nejzdravější. Tu a tam ale můžou mít nepříjemné následky jako nadýmání nebo průjem. Některé potraviny obsahují přírodní jedy (nezralá rajčata nebo brambory). Ani celozrnné produkty nejsou vždy nezávadné. Obsahují kyseliny, které našemu tělu brání v přijímání železa, zinku, vápníku nebo hořčíku. Strava složená jen z obilnin může vést až k podvýživě.5 -
Vápník způsobuje kornatění tepen
Chyba! Při kornatění tepen (arterioskleróze) vznikají na žilních stěnách nenadálé usazeniny, příčinou ale není vápník, který přijímáme například v mléce či jogurtech. Vápník je pro tepny škodlivý až v případě, že už jsou poškozeny. Za prvotní poškození mohou vysoký krevní tlak, nikotin, nedostatek pohybu nebo nadváha. -
Syrové potraviny v žaludku kvasí
Špatně! Člověk je přežvýkavec, a proto mu jídlo v žaludku nemůže zkvasit. -
Coca-cola pomáhá při průjmu
Špatně! Pít colu při průjmu je nebezpečné. Vysoký obsah cukru v nápoji způsobuje ještě větší vylučování vody – to je ale při průjmu kontraproduktivní, protože toto onemocnění samo o sobě způsobuje vysoké ztráty tekutin. A nejen to – tělo ztrácí i životně důležitý draslík. Mnoho lidí si myslí, že cola je vynikajícím zdrojem draslíku, ale je to právě naopak. U konzumentů coly byl prokázaný nedostatek této látky. -
Máslo zvyšuje hladinu cholesterolu
Špatně! Množství cholesterolu v potravinách (másle, margarínech, vejcích) je tak nízké, že jeho hladinu v krvi neovlivňuje.
26.8.2008