České zoo: Zvířecí prázdninový baby boom! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

České zoo: Zvířecí prázdninový baby boom!

PRAHA – Do konce prázdnin zbývají ještě dva týdny, a pokud marně přemýšlíte, co byste během nich ještě chtěli podniknout, máme pro vás jeden tip: Zavítejte do některé z českých zoologických zahrad! Většina z nich totiž hlásí hotový prázdninový baby boom!


V Praze poznávají životní slasti a strasti gepardí mláďata, v Plzni levharti sněžní, ve Dvoře Králové zase žirafy, v Liberci si na obdiv návštěvníků začne zvykat samička lachtana hřívnatého. Tak pečlivě vybírejte... P. S.: Mláďata ledních medvědů Billa a Toma z brněnské zoo jsme do našeho přehledu již nezařadili (jsou příliš velcí).

Klokan rudý

Na výpravy z mámina vaku se už vydává mládě klokana rudého. Jakmile ale ucítí nebezpečí, hupne pro jistotu zase zpět. Ve vaku se navíc může stále ještě posilnit mateřským mlékem. V dospělosti je klokan rudý schopen skočit tři metry vysoko, 10 metrů daleko a vyvinout rychlost téměř 50 km/h.

Kliknutím zvětšeteOsel somálský

Čerstvý přírůstek má v liberecké zoo stádo vzácných afrických oslů somálských. V přírodě žijí na nepřístupných skalnatých místech ve výškách až 2000 m nad mořem. Osel somálský je velmi opatrný a plachý. V zoo se ale lidí nebojí a rád se předvádí. Nezbedné mládě neustále zaměstnává svou matku.

Kliknutím zvětšeteVelbloud dvouhrbý

Na mláděti velblouda budete teď těžko dva hrby hledat. Postupně se ale i jemu zaplní tukem. Z jeho zásob v době, kdy nemají dostatek potravy, čerpají energii. Malému velbloudovi dvouhrbému stejně jako jeho rodičům se vůbec nelíbí letní vedra. Domovem těchto zvířat jsou totiž mrazivé pouště střední Asie.

Kliknutím zvětšeteMangusta liščí

Veselé mládě mangusty liščí vždy návštěvníky pobaví. Právě teď se učí pravé mangustí řeči. Když ho táta kouše do zátylku, říká mu »já jsem šéf« a malý už ví, že když rodiče olízne, dává jim najevo, že uctívá jejich převahu. Když zazlobí a chce si je udobřit, musí se k nim plížit bokem.

Kliknutím zvětšeteTamarín vousatý

Dvě mláďata v plzeňské zoo vychovávají vzácné drápkaté opičky tamaríni vousatí. Patří mezi nejmenší opice na světě. Batolatům se věnuje zejména táta, který je téměř celý den nosí na vlastních zádech. Mámě je dává jen na kojení. Tu a tam prckové už ochutnají i ovoce, červy či sarančata.

Kliknutím zvětšeteLachtan hřivnatý

Samička lachtana hřivnatého se narodila 24. července a k vidění bude zřejmě už koncem srpna. Prozatím je s mámou Lízou ve vnitřní ubikaci a chová se jako pravé mimino. Jí, spí, sílí. Až získá tzv. nesmáčivou srst, bude se moci vrhnout do hry s dalšími lachtany ve vnějším bazénu.

Kliknutím zvětšeteGepard

Gepardům se narodila hned čtyři mláďata. Vážila 300 – 500 g. Denně zpočátku vypila cca 100 – 150 ml mateřského mléka. Na svět geparďata přišla slepá a s dlouhou světlou hřívou na hřbetě. Ta jim v dospělosti zmizí. Jsou to nejrychlejší sprinteři světa. Při běhu dosahují rychlosti až 120 km/h.

Kliknutím zvětšeteKrokodýl čelnatý

Dvouměšíční mláďata měří přes 30 cm. Zuby mají zatím velké jen asi 3 mm. Pohlaví se určí, až budou větší. Zatím jedí malá sarančata, myší holátka nebo cvrčky. Vajíčko měří kolem 7 cm, uvnitř je ale stočený 30 cm dlouhý krokodýl. V dospělosti mláďata dorostou do velikosti zhruba 1,7 metru.

Kliknutím zvětšetePes ušatý

Raritou psů ušatých nejsou jen obrovská ušiska, ale také zuby. Mají jich 48 a hned po delfínech a pásovcích tak patří k »nejzubatějším« savcům na naší planetě. Navzdory tomu nejsou na rozdíl od ostatních psovitých šelem nadšenými lovci. Nejraději si pochutnávají na všekazech a mravencích.

Kliknutím zvětšeteIrbis

Pýchou plzeňské zoo jsou dvojčata vzácných levhartů sněžných neboli irbisů horských. S mámou už lezou na obří skálu. Když dostanou hlad, ještě se rádi napijí mléka, ale už zbaští i kus syrového masa. Irbisové jsou skvělí skokani. Při lovu horských ovcí a koz dokážou s rozběhem skočit na vzdálenost až 10 metrů.

Kliknutím zvětšeteNosál

Komicky působí rypáčkovitý čenich malého nosála. Dokáže s ním otáčet až o 45 stupňů, je vybaven dokonalým čichem, a navíc má hmatové vousky. Neustále s ním hledá v různých skulinách něco na zub. Mlsný není, spořádá ovoce, ořechy, ale i pavouky, vejce, ještěrky a drobné savce.

Kliknutím zvětšeteNilgau pestrý

Podle pruhů na nohou se jim říká antilopy v podkolenkách. Výborně skáčou a běhají, aby unikly predátorům. Vyplašené jsou schopny běžet až 50 km/h. Spolu s antilopou čtyřrohou a jelení to jsou jediné »pravé« antilopy žijící v Asii.

Žirafy ve Dvoře Králové: 5 mláďat je na světě

Kliknutím zvětšeteKliknutím zvětšeteDVŮR KRÁLOVÉ – Nehledejte nikde na světě větší specialisty na odchov žiraf než ty v zoo ve Dvoře Králové. Už se tu narodilo 212 kusů! Momentálně jich tu ve dvou poddruzích (žirafy síťované, žirafy Rothschildovy) žije 37, včetně čerstvě narozených pěti mláďat. Čtyři z nich se už začlenili do stáda a normálně se pohybují ve výbězích. „Páté se narodilo ve čtvrtek. Zatím ale nevíme, jakého je pohlaví,“ prozradila mluvčí zoo Jana Myslivečková.

Prozraďte, jak takový porod žirafy probíhá?
„Žirafa rodí vestoje, takže mládě vyklouzne z asi dvoumetrové výšky na zem. Dopad je pro novorozeně impluzem k prvnímu nádechu. Proto když víme, že bude žirafa rodit, oddělujeme ji od stáda do boxu a dáváme jí tam tzv. hlubokou podestýlku.“

Kolik mláďata po narození měří?
„Mláďě je většinou vysoké od 160 cm až do dvou metrů.“

Je žirafí porod něčím zvláštní?
„Žirafy mají růžky. Kdyby se ale rodily rovnou s nimi, mohly by matku poranit. Proto žirafí mláďata mají růžky chrupavčité a mají je složené na hlavě proti sobě. Později, jak mládě roste, se mu růžky narovnávají a kostnatí.“

Jak dlouho jsou žirafy březí?
„Zhruba 14 měsíců.“

Jak vypadá první rok života mláděte?
„Matka je zhruba celý rok kojí. Žirafy jsou zpravidla velmi dobrými matkami. Malé žirafy se po týdnu až čtrnácti dnech začleňují s matkou zpět do stáda. Musíme postupovat opatrně. Samci většinou ve stádu mohou být, výjimečně se ale stává, že jsou mláďatům nebezpeční, tak se na dobu než odrostou, oddělují. V tom nejhorším případě by je totiž mohli i zabít.“


Autor: SAŠA VETKOVSKÁ
Foto pro Aha! – Tereza Mrhálková, Jaroslav Vogeltanz, Marcela Durasová, Jana Myslivečková, zoo Liberec, Luďek Čulík

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.