Postiženou holčičku zachránil šimpanz - 7 příběhů přátelství zvířete a člověka | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Postiženou holčičku zachránil šimpanz - 7 příběhů přátelství zvířete a člověka

Jediným kamarádem malé Rusty je šimpanzí mládě.
Jediným kamarádem malé Rusty je šimpanzí mládě.

Často si myslíme, že jen my, lidé, se umíme vcítit do pocitů druhých lidí, vzájemně si pomáhat a projevovat své pocity a nálady. Následujících sedm příběhů vám dokáže, že zvířata dokáží mnohem víc.


Jsou totiž schopna milovat, pomáhat, a dokonce obětovat svůj život, aby pomohla příteli. V uvedených příbězích byl tím přítelem vždy člověk, který takzvané němé tváři vděčí za svůj život...

1. Ká – šimpanz psycholog

Holčička Rusty (4) žije se svými rodiči v národním parku v Jižní Africe. Je autistka, takže má velké problémy s komunikací. Jejím jediným přítelem se stalo mládě šimpanze, kterému všichni říkají Ká. Ká je sirotek, rodiče mu zabili pytláci. „S Ká se Rusty směje. Jinak nikdy, to jen sedí, kouká do zdi a kýve se ze strany na stranu. Pak přijde Ká a z Rusty se najednou stává zdravá holčička. Je to zázrak,“ vypráví Rustyina maminka. Vypadá to, že Rusty a Ká od sebe už nikdy nikdo neoddělí.

2. Příběh odvážné korely

Kliknutím zvětšeteKliknutím zvětšeteMalá Australanka Britney (7) vděčí za svůj život kamarádce, kterou je korela Justin. Jednoho dne si Britney hrála na verandě domu své babičky uprostřed australské divočiny. Náhle ochočená Justin začala poletovat kolem Britney a snažila se na něco upozornit. Pak se snesla a začala zběsile klovat do země. Jak se později ukázalo, v trávě u dřevěné verandy se plazil jedovatý had. Britney si ho vůbec nevšimla, a když se přiblížila příliš blízko a hrozilo nebezpečí, Justin se rozhodla zakročit a svou malou kamarádku ochránit. Ji samotnou to však stálo život, protože had Justin uštkl. Malá Britney od té doby pravidelně chodí k malému hrobečku, který odvážné Justin vykopala jen pár metrů od verandy, kde skončil její statečný život.

3. Pes v roli dohazovače

Kliknutím zvětšeteSedmnáctiletý John a stejně stará Rachel pocházejí z amerického města Springfield. Oba měli vždycky problémy s navazováním známostí. Oba jsou sice pohlední, ale pomalu přestávali doufat, že by k sobě našli vhodný protějšek. Rachel jednou našla před svým domem zraněného psa, kterého zřejmě porazilo auto. Se psem v náručí běžela k veterináři. V tu chvíli jel čirou náhodou kolem John a Rachel i se zraněným psíkem naložil a odvezl k lékaři. Operace trvala několik hodin, během kterých měli oba mladí lidé dost času si popovídat. Sympatie byly oboustranné. Oba se pak několik měsíců o psa, kterého pojmenovali Ron, starali, až mezi nimi vznikla láska, která trvá dodnes.

4. Záchrana z ledového pekla

Kliknutím zvětšeteBrett Norton (48) žije odmalička na Aljašce a jeho celoživotní vášní jsou závody psích spřežení. Před dvěma lety při jednom závodě Bretta a jeho psy překvapila uprostřed zasněžené planiny obrovská sněhová bouře. Orientace byla takřka nemožná, široko daleko nikdo, kdo by trosečníkům pomohl. Po několika hodinách marného bloudění v teplotách hluboko pod bodem mrazu to začínalo vypadat, že psům docházejí síly a začínají boj s přírodou vzdávat. Brett byl také na pokraji života a smrti. Jediný Run, vůdce psí smečky, souboj nevzdal. Neustále popoháněl ostatní psy, a když Brett vysílením spadl ze saní, vrátil se pro něj a dokázal ho svým teplým jazykem opět přivést k vědomí. Nakonec Run dokázal celou smečku dotáhnout do civilizace a zachránit tak všem život. „Nikdy to nevzdá. Radši umře vysílením, než aby si lehl a čekal na smrt. Je neuvěřitelný. Je to můj nejlepší přítel,“ mluví o Runovi jeho pán.

5. Statečný Blesk

Kliknutím zvětšeteŠestnáctiletá Karen z americké Montany vyrůstala na farmě a celý život se starala o koně. Nejvíc na světě ji bavilo vyrazit se svým nejoblíbenějším koněm, kterému říkala Blesk, na projížďku daleko do divoké přírody. Jednou se ovšem stala nehoda a Karen spadla z Bleska tak nešťastně, že si zlomila nohu a uhodila se do hlavy, takže ztratila vědomí. Blesk to ovšem jen tak nenechal a po několika minutách se mu podařilo Karen probrat z bezvědomí. Dokonce si klekl, aby mohla Karen nasednout i se zlomenou nohou. Dívka však utrpěla otřes mozku, takže znovu omdlela. Blesk s omráčenou Karen na hřbetě musel najít cestu k více než 20 kilometrů vzdálené farmě sám. Navíc se začalo smrákat a vypadalo to, že bude brzy hustě pršet. Cestu nakonec našel a Karen tím zachránil život. Lékaři totiž zjistili, že má krvácení do mozku a pravděpodobně by v divočině do rána nepřežila. „Vůbec nic si nepamatuji. Probudila jsem se ve své posteli a vůbec jsem nevěděla, jak jsem se do ní dostala,“ vypráví sympatická dívka, které její kamarád zachránil život.

6. Kocour, který cítí záchvaty

Kliknutím zvětšeteExistují psi, kteří dokáží půl hodiny předem poznat, že na jejich páníčka přijde epileptický záchvat. V německém Duisburgu ovšem žije takový kocour. Jmenuje se Richard a bez jakéhokoliv tréninku či výcviku je schopen hodinu předem upozornit malou Nicole (6), že bude mít záchvat. Nicole tak má čas se připravit a záchvat mnohem snáze přečkat. „Vždycky přijde, sedne si mi na klín a začne příst a mávat mi packou kolem obličeje. Chvíli to vypadá, že mě loví, ale on mi přitom říká, že si mám lehnout a čekat na záchvat,“ vypráví malá Nicole a její maminka dodává: „Je to neuvěřitelné. Jinak se Richard moc nedruží, ovšem když vycítí, že se blíží záchvat, nemůže ho Nicole od sebe odtrhnout,“ říká maminka holčičky.



7. Delfín v roli záchranáře

Kliknutím zvětšeteSportovní potápěč Raymond Drury (25) poznal na vlastní kůži, jaké to je, když na něj zaútočí žralok. Byl doslova krůček od smrti, protože u australského pobřeží se na něj vrhl hladový bílý žralok a zakousl se mu do levé nohy. Na poslední chvíli se objevila záchrana v podobě delfína, jemuž dnes Ray neřekne jinak než Hope (Naděje). Vší silou se vrhl na žraloka, a navíc začal svolávat své delfíní kolegy. Během několika minut se jich přiřítilo kolem dvaceti. Nebohý žralok vzal ploutve na ramena. Těžce zraněného a krvácejícího Raymonda delfíni doprovodili až k pláži. „Celou cestu mi pomáhali. Když jsem se začal vysílením topit, pomohli mi delfíni nad hladinu. Bylo to neuvěřitelné,“ vypráví Ray. Dodnes se na ono místo vrací a s Hope se potkává. Delfínovi vozí ryby a společně dovádějí ve vlnách.


Autor: Martin KIML
Foto Profimedia.cz

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.