Češi a kafe - Nejoblíbenější je stále turek!

PRAHA – Nejoblíbenějším způsobem přípravy kávy v Česku zůstává stále obyčejný »turek«. Obliba nahrubo namleté nejlevnější zrnkové kávy zalité vroucí vodou, je českým specifikem a v cizině se mu hanlivě říká »Barbarian coffee – káva barbarů«.
Jakou pijeme nejčastěji kávu...
Nikde jinde ve světe se tolik »barbarsky« připravené kávy nevypije. Ale i v Česku milovníků »turka« ubývá. Zatímco před 30 lety jsme jiný způsob přípravy kávy neznali, dnes už si stále více dopřáváme espresso, kávu instant či cappuccino.
Češi také častěji sahají po kávě s vyšším podílem arabiky, která je oproti robustě (druhému typu kávy, používanému v Česku) kvalitnější. Má větší zrna a obsahuje méně kofeinu.
Kávu pije 66,2 % Čechů, z nich více než 71 % lidí jednou nebo víckrát denně. Češi tak vypijí ročně v průměru 379 šálků kávy na osobu. Každý Čech, včetně kojenců, vypije v průměru šálek kávy denně.