Glutaman, zázračný zesilovač chuti: To on může za obezitu? A tajemství dalších »éček« v potravinách?
BERLÍN – Najdete ho všude – v pytlíku brambůrek, pytlíkových polévkách, polotovarech, čínských jídlech. Glutaman, zázračný zesilovač chuti. Chutná skvěle. Ale už dlouho je podezříván, že může za nadváhu a další onemocnění.
Najdete ho všude – v pytlíku brambůrek, pytlíkových polévkách, polotovarech, čínských jídlech. Glutaman, zázračný zesilovač chuti. Chutná skvěle. Ale už dlouho je podezříván, že může za nadváhu a další onemocnění. Výrobci potravin používají ale i další látky, které mohou být zdraví škodlivé. Aby jejich výpis nezabral celou etiketu, označují se jako »éčka« s příslušným číslem. My vám prozradíme, co se skrývá pod kterým číslem a co vám můžou způsobit…
Glutaman – E620
Nechutná sladce, slaně, kysele ani hořce, ale prostě kořeněně. Objevil ho v roce 1908 japonský vědec, když zkoumal polévku z mořských řas.
Použití: masné a rybářské výrobky, polévky, omáčky, nápoje, cukrovinky, pochoutky, polotovary, bujóny, mleté koření…
Možné vedlejší účinky: obezita, bolesti hlavy a končetin, znecitlivění šíje, bušení srdce.
Kyselina guanylová – E626
Polotovary a kořenicí směsi, rajčatová polévka, omáčky, mleté koření…
Možné vedlejší účinky: u lidí, kteří trpí dnou, může vyvolat bolesti.
Amoniakový karamel – E150c
Tmavé barvivo vznikající rozehřátím cukru (např. karamel). Používá se i při pečení chleba.
Možné vedlejší účinky: je považován za neškodný.
Kyselina citronová – E330
Antioxidační a kyselící přípravek. Získává se pomocí plísně z hroznového cukru.
Možné vedlejší účinky: může poškodit zuby. U alergiků na plísně může spustit alergickou reakci.
Emulgátor – E472c
Zabraňuje slepení surovin.
Možné vedlejší účinky: je považován za neškodný.
Kyselina inosinová – E630
Silné chuťové plnidlo používané v omáčkách, polévkách, mletém koření, polotovarech a hluboce zmražených výrobcích.
Vedlejší účinky: mění se v kyselinu močovou a může způsobit dnu.
Sorban vápenatý – E203
Zesiluje chuť chleba, jogurtů a mléčných výrobků.
Možné vedlejší účinky: žádné.
Benzoan vápenatý – E213
Uměle vyráběná látka. Používá se při výrobě džusů a ovocných dření.
Možné vedlejší účinky: může spustit alergickou reakci, především u lidí s astmatem, sennou rýmou nebo kožním ekzémem.
Hydrogensiřičitan sodný – E222
Používá se u sušeného ovoce, bramborových jídel, ovocných šťáv, marmelád, pochutin, bělí potraviny jako křen a cukr. A především u vín.
Možné vedlejší účinky: u citlivých osob může už malé množství způsobit nevolnost, průjem, nadýmání a bolesti hlavy. Dráždí žaludeční a střevní trakt.
Umělé vitaminy: Můžou i zabít!
Experti varují před nadměrným požíváním potravinových doplňků. Některé mohou místo pomoci spíše uškodit. Některé obsahují nadměrné množství vitaminů a stopových látek.
Co raději nebrat:
Multivitaminové preparáty:
Nepřinášejí absolutně žádný užitek – některých vitaminů je více a některých méně.
Umělý beta karoten:
Nadměrné užívání poškozuje srdce a krevní oběh. Pokud jste ještě kuřáci, může vás i zabít hrozí totiž zvýšené riziko rakoviny.
S čím opatrně:
Preparáty obsahující zinek a vitamin C:
Údajně mají chránit před nachlazením. Ale přemíra zinku může vést k nedostatku mědi a následkem toho k poruchám krvetvorby. A přemíra umělého vitaminu C zase k bolestem břicha.
Co lékaři doporučují:
Kyselina listová (vitamin B9):
Patří k tomu málu stopových prvků, které je dobré (především např. během těhotenství) tělu navíc dodávat. Vědci navíc zjistili, že nedostatek kyseliny listové u důchodců 3,5x zvyšuje riziko stařecké demence a Alzheimerovy choroby. Potraviny, které obsahují nejvíc vitaminu B9: luštěniny, játra, kvasnice, ořechy, vejce, mléko, celozrnné obiloviny.