Jak zvítězit nad hladem!

BERLÍN – S hubnutím je to těžká věc. Chvíli se nám to daří s nízkokalorickou stravou a cvičením. Jenže za chvíli jdou veškerá naše předsevzetí stranou a my dostaneme hlad. Ten je nejlepší kamarád »jojo efektu« a zkazí každou dietu.
Přesto se nad ním dá vyhrát. Hlad totiž vzniká v hlavě, a ne kručením břicha…
Co drží hlad na uzdě
1. Pravidelná strava.
Když se organismus naučí, že dostane v určitou hodinu dávku, neukládá si tukové zásoby na »horší časy«.
2. Volba jídla.
Vybírejte potraviny, které vás zasytí, ale neobsahují mnoho energie – zeleninu, saláty, libová masa.
3. Malé porce.
Jezte pomalu a s rozmyslem. Popíjejte k tomu vodu.
4. Teplé nápoje.
Signalizují mozku, že máte plný žaludek.
5. Pohyb.
Optimalizuje látkovou výměnu a posiluje imunitu.
6. Cílené odvádění pozornosti.
Např. když vás v kině praští do nosu vůně popcornu, kupte si nízkokalorický nápoj a pijte ho vždy, když váš soused sáhne do pytlíku.
7. Příjemné zážitky coby odměna.
Místo zákusku si prostě kupte ty šaty, které mlsně pozorujete za výlohou.
Co hlad povzbuzuje
1. Sladkosti.
Cukr zvyšuje hladinu inzulinu. To je látka, která signalizuje mozku, že už zase máte hlad.
2. Vůně jídla.
Aktivují limbický systém (část mozku, která zodpovídá za emoce) a my si myslíme, že nás uspokojí jen jídlo.
3. Reklama na potraviny.
Snaží se nám namluvit, že si zasloužíme odměnu a zrovna tento výrobek je to pravé.
4. Pochoutky mezi hlavními jídly.
Nenasytí, ale obsahují sacharidy a tuk. A navíc jsou to často chuťové povzbuzovače. Např. brambůrky obsahují glutamát sodný. Tato látka zmanipuluje náš mozek tak, že naše tělo pak vyžaduje víc a víc brambůrek.
5. Lenost.
Oslabuje vnímání těla a člověk se nudí – oboje zvyšuje pocit hladu.
6. Stres.
Narušuje rovnováhu mezi hladem a sytostí a narušuje komunikaci mezi mozkem a tělem.
7. Starosti.
Klasickým případem jsou trampoty s láskou, které jsou často doprovázeny nedostatkem hormonu štěstí v mozku, a tělo se to pak snaží vyrovnat jídlem (nejlépe sladkým).
Autor: (muf)
Foto: Profimedia.cz