Blondýnky, cigára, sníh… Vnoučata, to už nezažijete! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Blondýnky, cigára, sníh… Vnoučata, to už nezažijete!

Zašli jste si dnes ráno s pár drobnými v kapse do trafiky pro noviny a cigarety? Možná vám to přijde jako nejběžnější věc na světě, ale za padesát let bude všechno jinak. Najít v roce 2050 trafiku a požádat prodavače o cigarety by vás mohlo přivést rovnou do basy.

Zkusili jsme předpovědět blízkou budoucnost. Řeč však nebude o vyspělých strojích, zázračných lécích či cestování v čase. Pozornost si totiž zaslouží mnoho věcí, které nám dnes připadají naprosto samozřejmé. Ale budou tak běžné i pro naše vnoučata? Těchto třináct téměř jistě ne!

BLONDÝNY
Pravou blondýnku už za pár desítek let na ulici asi nepotkáte. Geny mající na starosti světlou barvu vlasů jsou totiž »slabé« a mizí z naší genetické výbavy. Ostatně jeden vědecký výzkum varuje pány už dnes – pokud máte blonďatého potomka, i když vaši rodiče byli tmavovlasí, pak zcela jistě není váš!

TRADIČNÍ VESNICE
Češi vymírají už dnes, v roce 2050 nás bude o jeden milion méně. Navíc se většina obyvatel přestěhuje do velkoměsta. Na venkově zbudou jen zemědělci, z malebných vesniček se časem stanou plevelem zarůstající ruiny.

POŠTOVNÍ SCHRÁNKY
Nebudou už dávno potřeba, pomalu cestující obálky nahradí elektronická pošta.

NOČNÍ OBLOHA
Zamořený vzduch, rozrůstající se velkoměsta, jejich stále silnější pouliční osvětlení a zářivé reklamní billboardy vytvoří na nočním nebi neprostupný žlutý opar.

HOSPODY
Nemyslíme restaurace nebo bary, ale klasické české pajzly. Ty houfně mizí už dneska, když ustupují uhlazenějším, a hlavně dražším podnikům. Místo piva se v nich pijí barevné koktejly, místo panáků energy drinky. Za padesát let budou tradiční putyky, a s nimi též zavináče nebo utopenci, minulostí.

BENZINOVÁ AUTA
Strach ze znečištění ovzduší a nedostatek ropy pošle většinu dnešních aut do muzea. Lít benzin do automobilů budou jen ti nejbohatší, jestli vůbec. Poslední zásoby ropy budou patřit farmaceutickým fi rmám pro výrobu nejdůležitějších léků. Auta samozřejmě nezmizí, jen je budeme krmit elektřinou, vodíkem nebo třeba sluníčkem.

MALÉ SAMOOBSLUHY
Už dnes malé krámky v centrech měst ustupují obřím hypermarketům, kde se dá pořídit vše – od jídla po jízdní kolo. Rozhodně se nezdá, že by se tihle otesánci začali v růstu uskromňovat. Ostatně naše země je se šestnácti hypermarkety na jeden milion obyvatel už nyní na prvním místě ve střední Evropě. Obyčejné samoobsluhy tak budou už brzy raritou, stejně jako dnes už těžko potkáte třeba mlékárnu.

BANKOVKY A MINCE
Pamětníci budou vzpomínat, že se v Česku kdysi platilo korunami. A to ještě předtím, než Evropu zaplavilo univerzální euro. Termíny jako bankovky, mince, směnárny nebo kurzy lidé zapomenou. Vše, co si člověk bude pořizovat, prostě vymění za »kredity« nebo »jednotky«.

PAPÍROVÉ NOVINY
Kdo by se pral s plachtami novinových stránek, když bude mít neustále k dispozici aktuální zpravodajství ve svém přenosném počítači?

VRABCI
Bývala jich obrovská hejna, a za jejich hubení se dokonce vyplácela odměna. Za posledních dvacet let ale vrabci záhadně vymizeli. Potkat jen jediného je opravdu velká náhoda. Zřejmě za to mohou výfukové plyny aut, které hubí malý hmyz. A právě ten je nejdůležitější potravou malých vrabčáků. Za padesát let bude vrabec vzácností v zoologických zahradách.

SNÍH
Naši vnuci ho budou znát jen z obrázků! Rtuť na teploměrech stoupá už desítky let, a to je teprve začátek. Do padesáti let se u nás oteplí o několik dalších stupňů. Na sníh tak děti narazí už jen v ledničce. Možná se výjimečně, tak dvakrát za zimu, objeví bílý poprašek na vrcholu Sněžky. Za pár hodin nebo dní ale bude zase pryč.

ŠKOLY A UČITELÉ
Proč cestovat hodiny za studiem, když počítač s připojením na internet bude mít každý? Lepší je pak zůstat doma a věnovat se na míru šitým virtuálním kurzům. Kdyby se přesto člověk v záplavě učiva ztratil, nechá si na dálku poradit od odborníka.

CIGARETY
Státní kasa se už nebude plnit daněmi z prodeje cigaret. Jejich zdražování a postupné zákazy kouření na veřejných, později i uzavřených místech je defi nitivně vytlačí z našeho světa. Za tuhle zálibu si za padesát let možná leckdo posedí za mřížemi.

28.5.2006

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.