Kouříte? Odečtěte si 15 let života! aneb Co třeba nevíte o cigaretách... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Kouříte? Odečtěte si 15 let života! aneb Co třeba nevíte o cigaretách...

 (Aha! – Profimedia.cz, archiv)

PRAHA – Slastné potažení ze zapálené cigarety a následné vyfouknutí obláčku dýmu. V Česku takový rituál miluje kolem 2,5 milionu lidí. Už koncem ledna budou ale čeští poslanci projednávat úplný zákaz kouření v restauracích, barech a diskotékách.

Slastné potažení ze zapálené cigarety a následné vyfouknutí obláčku dýmu. V Česku takový rituál miluje kolem 2,5 milionu lidí. Už koncem ledna budou ale čeští poslanci projednávat úplný zákaz kouření v restauracích, barech a diskotékách. Pokud ho schválí, platit by pak měl od 1. ledna 2009. Víte, proč se vlastně člověk rozhodne sáhnout po cigaretě? Lze přestat kouřit najednou, nebo je lepší přestávat postupně? O kolik kilogramů se při odvykání zloustne? A pomohou k odvykání šarlatáni? Poznejte celou cestu, na niž se vydali všichni kuřáci…

1. PRVNÍ CIGARETA – PROČ ZAČÍNÁME KOUŘIT?

První cigareta většina kuřáků si ji dala ještě jako dítě. Chtěli si připadat dospěleji. Kouření je stále bráno jako symbol dospělosti a nezávislosti.

Lékař: Dnes děti začínají kouřit už ve 12 letech!
Lékař: 90 % všech kuřáků začne kouřit před 18. rokem věku.
Lékař: Oproti minulosti začínají dnes častěji kouřit mladé dívky a ženy. Důvodem jsou propagační aktivity tabákových firem zaměřené na ženy. Krabičky jsou v pastelových barvách a je na nich vyobrazeno krásné mladé a štíhlé tělo ženy.
Lékař: Kuřáci si nikdy u první cigarety neřekli: „Mňam, cigareta mi chutná!“

2. ŠLUK Z CIGARETY – SLAST PLNÁ JEDŮ!

Je kouření opravdu tak nebezpečné? Nejsou upozornění na krabičkách jen zbytečné výhrůžky doktorů?

Lékař: Tabákový kouř obsahuje 5000 různých chemických látek, většinou jedovatých.
Lékař: Minimálně 64 z nich jsou karcinogeny, látky způsobující rakovinu.
Lékař: Cigareta obsahuje dokonce i radioaktivní polonium! Pokud kouříte 40 cigaret denně, dávka záření, kterou z polonia v cigaretovém kouři dostáváte, je stejná, jako byste šli každý třetí den na rentgen plic!

Co je také v kouři?
ARZEN: jako v jedu na krysy
DEHET: jako v sazích v komíně
MOČOVINA: jako ve výkalech
NIKOTIN: jako v jedu na mšice
DIOXINY: jako ve spalovnách odpadů
KYANID: jako v jedu na myši
FORMALDEHYD: jako v kuličkách proti molům
OXID UHELNATÝ: jako ve výfukových plynech
POLONIUM: zdroj radioaktivního záření

3. KOUŘÍTE? ODEČTĚTE SI 15 LET ŽIVOTA!

O 15 let dříve skončí život většiny kuřáků. Každý rok zabíjí jen v Česku nemoci, které jsou prokazatelně způsobeny kouřením, 20 000 kuřáků a 3000 nekuřáků…

Kouření má na svědomí:
25 % všech srdečních infarktů a mozkových mrtvic
90 % zhoubných nádorů plic
30 % jiných druhů rakoviny – jazyka, hrtanu, ledvin, močového měchýře, slinivky, prsu, kůže
75 % chronických plicních onemocnění, které jsou nevyléčitelné

Lékař: Zhoubným nádorem jsou ohroženy i orgány, které nepřijdou s tabákovým kouřem do styku. Na rozdíl od plic, ústní dutiny nebo hrtanu se do nich smrtící látky dostávají po vstřebání v plicích krví.
Lékař: Smrti kuřáků většinou předchází dlouhodobá nemoc, která z něj udělá invalidu. Třeba v posledním stadiu rakoviny plic se často neobejde bez dýchacího přístroje a umírá udušením!

4. KOUŘENÍ JE NEMOC!

Můžete si připadat zdraví a v pohodě, přesto jste nemocní! Kouření je závislost a bylo zařazeno mezi onemocnění. Má i své číslo diagnózy – F17.
Psychická závislost – vzniká po určité době společného života s cigaretou. Když chcete přestat, musíte např. »zaměstnat ruce« (párátkem, sirkou).
Fyzická (drogová) závislost – je způsobena působením nikotinu v mozku kuřáka. Trpí jí 80 % kuřáků.
Abstinenční příznaky? Deprese, nespavost, podrážděnost, zlost, úzkost, neschopnost soustředění, zvýšená chuť k jídlu.

5. PŘESTÁVÁM KOUŘIT!

Kuřák se může pokusit přestat kouřit bez pomoci. Pokud ale vyhledá pomoc a rady odborníka, je pravděpodobnost, že bude úspěšný, až desetinásobná! Co tedy dělat?

1. Den »D« jste si už zvolili. Přestaňte ale kouřit naráz a jednou provždy! Více než 90 % kuřáků, kteří cigarety nejprve postupně omezují, se totiž ke kouření opět vrátí.
2. Zpočátku se vyhýbejte situacím, které máte spojeny s cigaretou – ranní káva, odpočinek u televize, návštěva restaurace.
3. Některé denní rituály ze svého denního režimu ale odstraníte těžko. K ranní kávě si proto dejte třeba jogurt.
4. Abstinenční příznaky může pomoci odstranit tzv. náhradní nikotinová léčba – žvýkačky, náplasti, inhalátor apod. Od léčby není ale možné čekat zázraky. Přilepení náplasti nebo spolknutí tabletky za kuřáka samo kouřit nepřestane.

6. PŘESTANU A ZTLOUSTNU? TO NECHCI!

Přibývání na váze bývá jedna z překážek, proč odmítají kuřáci cigaretu zahodit. Zvýšená chuť k jídlu je jeden z abstinenčních příznaků, které jsou projevem toho, že kuřák byl na nikotinu závislý jako na droze.
Pravda je, že nikotin ovlivňuje metabolismus. Pohyb střev je rychlejší, je méně času na vstřebávání živin. Zároveň se zpomaluje vyprazdňování žaludku, čímž se později dostaví pocit hladu.

Lékař: Léčba abstinenční příznaky výrazně oslabuje. Pokud je kuřák pod dohledem lékaře, je příbytek na váze minimální, nejvíce 2 kg během roku. Tedy pokud cigaretu nenahrazuje neustálým uzobáváním oříšků nebo čokolády.

7. JEDNU SI PŘECE DÁT MŮŽU, NE?

Sejít z nové cesty nekuřáka se nevyplácí. Jestli se necháte v hospodě u piva přemluvit kamarády a dáte si jako odnaučený kuřák jednu cigaretu, můžete všechno snažení zahodit.

Lékař: Mozkové receptory, které byly zvyklé na přísun nikotinu, jen »spí«. I jediná cigareta je dokáže aktivovat a s celým odvykáním můžete začít znovu. Návrat ke kouření bývá téměř jistý.

8. ŠARLATÁNI KOUŘIT NEODNAUČÍ

Nabídky typu »odnaučíme vás kouřit z oharku cigarety, magnetoterapií, pomocí akupunktury či hypnózy« jsou prý nesmyslné.

Lékař: Ale pokud je člověk o účincích alternativních metod pevně přesvědčen, pak mu víra opravdu pomoci může. Může to účinkovat asi v 5 procentech.

Mýty kolem kouření

Cigarety light jsou méně škodlivé!
Hloupost! I když při laboratorním strojovém kouření vykazovaly nižší obsah nikotinu, člověk při závislosti na nikotinu dělá vše pro to, aby dostal svoji dávku – nasává déle, hlouběji, častěji a déle drží kouř v plicích. Do těla tak dostane jednak žádané množství nikotinu, jednak větší množství dalších škodlivých látek. Bylo dokonce zjištěno, že »lajtky« navíc obsahují i daleko agresivnější látky způsobující rakovinu. Označení »light« a »mild« bylo proto v Evropské unii už zakázáno.

Cigarety s menším množstvím tabáku jsou zdravější!
Hloupost! U hřebíčkových, jahodníkových a dalších tzv. verbálních cigaret, které jsou prezentovány jako méně škodlivé, je riziko dokonce větší než u cigaret tabákových. Obsahují větší množství dehtu a dalších rakovinotvorných látek.

Náhradní nikotinová léčba způsobuje rakovinu!
Hloupost! Látky v lécích, žvýkačkách a náplastech, které pomáhají překonat abstinenční příznaky při odvykání, nejsou rakovinotvorné. Jejich bezpečnost potvrdily studie na tisících lidí.

Kdo nešlukuje, nedostane rakovinu!
Hloupost! Pokud člověk kouř nevdechne do plic nebo ho do nich dostane jen v malém množství, snižuje tím sice pravděpodobnost onemocnění rakovinou plic, stále mu ale hrozí rakovina hrtanu, dutiny ústní a dalších orgánů.

Kouření cigarety z tzv. špičky je bezpečnější!
Hloupost! Nemá to na škodlivost cigarety vůbec žádný vliv.

Kouřit se má až k nedopalku!
Hloupost! Čím více se kuřák přibližuje nedopalku, tím více nikotinu přijímá. Mj. je to jeden ze znaků, podle něhož se určuje míra závislosti na nikotinu.

Kouření mentolových nebo aromatických cigaret je bezpečnější!
Hloupost! V takové cigaretě je až 700 látek přidaných výrobci, nečiní ale cigaretu bezpečnou.

Vodní dýmka škodí méně než cigareta!
Hloupost! Platí naprostý opak, vodní dýmka vykouřená jedním člověkem vydá škodlivostí za 40 – 50 cigaret.

Kouřím »slimky«, pomáhají mi hubnout!
Hloupost! Označení »slim« je jen dalším reklamním trikem. Škodlivin mají stejně jako obyčejné cigarety. Označení »slim« (v angličtině »štíhlý«) má přitáhnout ke kouření ženy, kterým slibuje krásnou figuru.

Byla vaše babička kuřačka? Hrozí vám rakovina plic!

Jedy v cigaretovém kouři se podle americké studie dokáží podepsat i na zdraví vnoučat kuřáků. Jestli patřila mezi kuřáky vaše babička, jste i vy ohroženi rakovinou plic. A to můžete být zapřisáhlý nekuřák…

Lékař: Kouření ovlivňuje tzv. genetický materiál v zárodečných buňkách – ve vajíčkách a spermiích.
Lékař: Kuřáci mají vzhledem k poškození vajíček a spermií častěji problém s početím potomka. U mužů navíc cigarety způsobují impotenci.
Lékař: Kouření způsobuje ženám komplikace v těhotenství jako mimoděložní těhotenství, samovolné potraty, odloučení placenty, předčasný porod.
Lékař: Miminka, která po porodu zemřou na tzv. syndrom náhlého úmrtí kojenců, jsou v 50 procentech děti kuřaček.
Lékař: Kouření matky zvyšuje riziko onemocnění nádorem potomka v dětství!

Kouříte jen na záchodě? I tak kouř ohrožuje rodinu! Dým umí vyvětrat jen orkán...

Nemusíte patřit mezi kuřáky, a přesto se vaším osudem může stát tabákový kouř. Ročně v Česku zabije 3000 nekuřáků!

Lékař: Nekuřáka ohrožuje nejen kouř vydechovaný kuřákem, ale i doutnající oharek cigarety – některé rakovinotvorné látky jsou v něm dokonce ve vyšší koncentraci.
Lékař: Představa, že když chodí člen domácnosti kouřit jen do kuchyně nebo na WC a neohrožuje tak rodinu, je mylná. Zplodiny se do bytu dostanou i z balkonu!
Lékař: Dokonalé vyvětrání v místnostech, kde se kouří, zajistí jen proudění vzduchu o rychlosti 120 km/h, tzn. síly orkánu! Otevřené okno ani filtry nekuřáka neochrání.

Co hrozí nekuřákovi z pasivního kouření

O 82 % vyšší riziko, že dostane mozkovou mrtvici.
O 23 % vyšší riziko, že dostane infarkt.
O 20 % vyšší riziko, že onemocní rakovinou plic.
3krát častější rakovina nosních dutin.
Onemocnění astmatem.
Dětem hrozí 2krát častěji infekce dýchacích cest.
Děti pobývající v zakouřených prostorách 3krát častěji trpí zánětem středního ucha, kašlem, sípotem a zahleněním.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.