Sbohem, mozkové buňky! Zítra vás zabijeme 20 milionů… | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Sbohem, mozkové buňky! Zítra vás zabijeme 20 milionů…

»Dneska to pořádně roztočíme, drahoušci!«
»Dneska to pořádně roztočíme, drahoušci!«

Co všechno se děje s naším tělem, když si užíváme na silvestrovském večírku? Jak dlouho se z našeho hýření tělesná schránka vzpamatovává? Kolik mozkových buněk obětujeme zábavě?


Na to vám odpoví panáček Nedělního Aha! Tak na zdraví!

20:00 Párty začíná

Na našeho panáčka čeká první sklenička dobrého pití. A jedno je předem jasné - poslední určitě nebude, je přece Silvestr! Vzhledem k tomu, že Vánoce jsou především svátky jídla, jeho žaludek prvním přídělem alkoholu ještě netrpí. Salát a smažený kapr prozatím první várku alkoholu absorbují celkem jednoduše. První hodinu tak tělo zvládá odbourávat alkohol, pokud samozřejmě nevypije láhev vodky naráz. V takovém případě by nepomohlo vůbec nic.

21:00 Ochutnávka dobrůtek

Cukroví, jednohubky, chuťovky, chlebíčky - to je majonéza, cukr, koření… Žaludek začíná tlačit, protože žaludeční šťávy nestíhají jídlo natrávit. Žlučník i slinivka mají spoustu práce.

22:00 Ve víru tance

Pohyb sice urychluje spalování, ale pokud je žaludek plný, bude panáček brzy unavený. Má žízeň a musí si sednout.

23:00 Na řadě jsou panáky!

Nedá se nic dělat, panáček se nechává vyprovokovat a začíná míchat alkohol. A právě v této chvíli začínají odumírat mozkové buňky. V první fázi jich vraždí jen několik málo milionů. Svaly vzdávají svou práci, přichází k nim jen alkoholem »otrávená« krev, a i když jim mozek dává příkazy, nějak přestávají poslouchat.

00:00 Půlnoc a šampaňské!

A teď přicházejí dlouho očekávané bublinky! Teprve teď to dostává ty pořádné grády! Bublinky zrychlí přísun alkoholu do mozku, panáčkovi už v tuto chvíli odumřelo přibližně deset milionů mozkových buněk. A to není zdaleka všechno! V krvi má zhruba dvě promile alkoholu. Mozek se neokysličuje, a tudíž oslabuje smysly. Panáček hůře slyší, vidí rozostřeně.

01:00 Noc je ještě mladá!

Po další dávce alkoholu mozek nezvládá motorickou koordinaci. Mozeček, který se stará o rovnováhu, už vypíná. Klesá krevní tlak, což panáčka ještě víc rozkolísá.

02:00 Trocha lásky v novém roce

Partnerka může snáze otěhotnět, protože antikoncepce po požití alkoholu nefunguje na plné obrátky. Riziko otěhotnění se zvýší zhruba o čtyři procenta. Ovšem pouze v případě, že bude fungovat panáčkova potence, protože takové množství alkoholu tomu brání. S klesajícím krevním tlakem klesá i erekce.

03:00 Jak se vlastně jmenuji?

Vzhledem k tomu, že silvestrovský večírek stál panáčka až 20 milionů mozkových buněk, jeho organismus se bude vzpamatovávat 10 – 14 hodin. Pomůže mu jen dlouhý spánek, voda a ráno silná česnečka nebo vývar. Jeho biorytmus bude však rozhozený celý měsíc, venku z toho bude definitivně až okolo 1. února.

Kliknutím zvětšeteNejčastější silvestrovské nehody

✖ Popáleniny či utržené prsty: Pokud se někdo sám snaží vyrábět silvestrovský ohňostroj nebo v průběhu večírku dostane báječný nápad plivat oheň, snadno si přivodí takový úraz. Po velkém množství vypitého alkoholu k tomu však leckdy stačí jen si zapalovat cigaretu.
✖ Otrava alkoholem: Ta přichází, když někdo pije čím dál víc ze samé radosti, že mu ještě není špatně.
✖ Monokl od manželky: Manželka bývá často sama o sobě nehoda, a když navíc vidí, co nemá, může si nějaký váš počin špatně vysvětlit a monokl je nabíledni. Nikdy nepochopí, že ta pěkná blondýnka jejímu muži na klín upadla!
✖ Absolutní ztráta paměti: I když nebýváme milosrdní ke svému mozku, náš mozek k nám milosrdný je. Ve chvíli, kdy je mu jasné, že bychom se příliš trápili vědomím toho, jak jsme se veselili a co všechno jsme vyváděli, nám to prostě zatají a máme »okno«.
Kliknutím zvětšete✖ Promrznutí: Člověk upadne do příkopu a rozhodne se, že když už je tam, chvíli si odpočine. Usne a vzbudí se zimou. Organismus trpí v závislosti na tom, jak dlouho v příkopu odpočíval.
✖ Zlomeniny všeho druhu: Vzhledem k tomu, že leckdo si zařídí dobrým pitím vratký krok, uklouznout, spadnout nebo do něčeho narazit není žádný problém. Samozřejmě, že hlavně tzv. nehody z blbosti nejsou právě tento den ničím neobvyklým. Vznikají z toho, když někdo zkouší udělat hvězdu, kterou ještě před deseti lety bravurně zvládal, nebo se snaží skákat z okna do sněhu, aniž by si předem ověřil, kolik sněhu vlastně pod okny je.


Autor: (ded)
Foto Profimedia.cz, infografika Aha! Rastislav Bujna

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.