30 případů Majora Zemana - Radoslav Brzobohatý (75): Dostal vyhazov! Protože ho lidé měli rádi! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 2. května 2024

Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej

30 případů Majora Zemana - Radoslav Brzobohatý (75): Dostal vyhazov! Protože ho lidé měli rádi!

 (Prague promotion.cz, ČTK)

Před jedenáctým dílem s názvem Křížová cesta, kterým startujeme druhou desítku, si musel režisér Jiří Sequens (85) se svým štábem udělat roční přestávku. Během té doby se totiž zotavoval z infarktu hlavní představitel neohroženého šéfa pražské mordparty a »správného komunisty« Vladimír Brabec (72). Rok také trvaly politické pře a rozhodování o tom, jak by se měl seriál dál vyvíjet.

První nové díly především vykreslují pokroucený charakter agenta Bláhy (Radoslav Brzobohatý), Zemanova osudového nepřítele a komunistického antihrdiny. A právě tahle postava se ideologické komisi seriálu moc nepovedla – místo padoucha se z Bláhy stal hrdina, kterého jako vzor odporu proti komunismu obdivovaly statisíce diváků…

Takhle vypadal komunistický antihrdina:

● Pavel Bláha je dobře stavěný, charizmatický muž, který na první pohled budí respekt. Potud jsou si s postavou majora Zemana podobní.
● Zatímco Janova minulost je čirá jako voda ve sklenicích soudruhů z Ústředního výboru KSČ, minulost Bláhy je obestřena tajemstvím a na povrch z ní vyplouvá jen málo. Dá se usuzovat, že byl vojákem cvičeným v mnoha disciplínách. Má tvrdou a neústupnou povahu.
● Na »scénu« přichází Bláha v díle Hon na lišku, a aby splnil úlohu zloducha, hned chladnokrevně zabíjí.
● Zeman se Bláhu snaží chytit, ale v první desítce seriálu se mu to nedaří. Bláha tak může pokračovat v protistátní činnosti. Spolupracuje se samými kriminálníky, s lidmi, kteří lační po penězích, a samozřejmě i církví.
● Jako hezounký padouch je velmi oblíben u žen a umí toho využívat.
● Každý zloduch musí dokonat své dílo a tak tomu bylo i s Pavlem Bláhou, který při přestřelce zastřelí Zemanovu ženu Lídu. Vzápětí ho ale Zeman také nemilosrdně »sejme« a postava seriálu na rozkaz ideové komise mizí ze seriálu dříve, než měl režisér v plánu. Diváci přece měli obdivovat komunistu Zemana!

Obsah dílů:

Kliknutím zvětšete11. díl Křížová cesta
Ve vesnici Krásné Pole je kostel a ženský klášter. V klášteře se schovává agent Bláha, kterému matka představená jakožto jeho komplic zařizuje plastickou operaci. Přichází muž kontrolovat varhany a právě za obrazem Křížové cesty nechává list pro Bláhu. Několik lidí také obchoduje s cennostmi z kostela. Farář je zavražděn a v tuto chvíli přijíždí Zeman vše vyšetřit. Vyslýchá celou vesnici, a dokonce i jeptišky. Jedna z nich nevydrží tíhu svědomí a prozrazuje Bláhu…

Kliknutím zvětšete12. díl Kleště
Sanitkou do Prahy cestuje agent Bláha po plastické operaci, je v úkrytu u primáře sanatoria. Přesto ho poznává Inka Čadková, která měla s Bláhou milostný poměr a kvůli němu teď byla ve vězení. Společně chtějí utéct. Inka se jistí dopisem, kde o Bláhovi napsala pravdu. Její manžel se vydává za Zemanem, aby mu to nahlásil…

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.