Stavby, které pobouřily svět! Pražská »chobotnice« není jediným jablkem sváru | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Stavby, které pobouřily svět! Pražská »chobotnice« není jediným jablkem sváru

Muzeum ve španělském Bilbau. Kvůli téhle budově chtěli separatisté z organizace ETA rozpoutat krvavá jatka!
Muzeum ve španělském Bilbau. Kvůli téhle budově chtěli separatisté z organizace ETA rozpoutat krvavá jatka! (: Archiv)

Nová budova Národní knihovny, takzvaná »chobotnice« z dílny architekta Kaplického už hezkou řádku týdnů rozděluje obyvatele Česka. Zatímco jedni jsou netradiční stavbou nadšeni, druhé supermoderní ráz stavby dohání k nepříčetnosti. Taková hrůza jen pokazí starobylý ráz Prahy, ozývají se hlasy.

-Americká kasárna ve tvaru hákového kříže
-Muzeum, kvůli kterému hrozilo krveprolití

Kliknutím zvětšete

Myslíte si, že podobné tahanice jsou typické jen pro Česko? Kdepak! »Chobotnice« není zdaleka jedinou stavbou, o kterou se vedly nebo stále vedou zuřivé boje. Nedělní Aha! vypátralo i další stavby po celém světě, kvůli kterým vznikly nepříjemné tahanice…

Bilbao (Španělsko)
Atentáty kvůli novému muzeu
Když byl v roce 1993 položen základní kámen nového muzea v baskickém Bilbau, málokdo tušil, že tahle budova vyvolá tolik vášnivých reakcí. Bilbao bylo do té doby spíše průmyslovým městem, o které se turisté příliš nezajímali. Supermoderní stavba ale pobouřila veřejné mínění. Ozvala se dokonce i Baskická separatistická organizace ETA, která patří na seznam mezinárodních teroristických organizací. Vyhrožovala atentáty, pokud nebude stavba zastavena! Podle ETA muzeum zesměšňuje klasickou baskickou architekturu a je pouze snahou centrální španělské vlády o potvrzení toho, že Baskicko je součástí Španělska.

Kliknutím zvětšeteDublin (Irsko)
Rocková hvězda provokuje
Uprostřed irského hlavního města Dublinu, na břehu řeky Liffey, stojí nijak veliký, díky jménu svého majitele však nesmírně populární hotel Clarence. Vlastní ho jistý David Evans, známější spíš pod svým uměleckým jménem The Edge. Projektem byl pověřen architekt Norman Foster, který proslul třeba návrhem londýnského mrakodrapu, tzv. »okurky«, která během stavby také vyvolala mnoho negativních reakcí. Hotel Clarence by měl po rekonstrukci připomínat vesmírnou loď. Spolky zabývající se kulturní a památkovou péčí už nyní budoucí stavbu tvrdě označují za bastarda. Pokud dublinská radnice dá projektu zelenou, jsou dokonce jeho odpůrci ochotni hnát vše před mezinárodní soudní dvůr.

Kliknutím zvětšeteBarcelona (Španělsko)
Chrám Sagrada Familia v ohrožení
V Barceloně stojí chrám Sagrada Familia, vrcholné dílo španělského architekta Andoniho Gaudího. Základní kámen chrámu byl položen v roce 1882. V poslední době se zvedla vlna odporu proti plánu postavit pod touto jedinečnou stavbou železniční tunel. Na španělských univerzitách probíhají podpisové akce, bouří se církev i obyčejní lidé. Sagrada Familia je totiž vůbec nejnavštěvovanější španělskou památkou, ročně tento monument vysoký 170 metrů zhlédne více než 2,5 milionu turistů z celého světa! Vysokorychlostní železnice, která má podle plánů jezdit pod chrámem, by mohla stavbu nenávratně poškodit. Zdá se, že protesty budou slavit úspěch. Architektonický klenot Španělska nejspíš zůstane zachován.

Kliknutím zvětšetePeking (Čína)
Olympijské hry pohřbí Peking
Příští rok se čínský Peking stane svědkem největší sportovní události světa – olympijských her. A tato událost změní tvář čínského hlavního města k nepoznání. Miliardy, které čínská vláda na nové stavby vydala, jsou vidět už teď. Ultramoderní sportoviště, stovky nových hotelů, nákupních center a dalších architektonických vymožeností dost možná zakryjí na chvilku fakt, že obyčejní Číňané stále živoří na periferii velkoměsta. Jednotlivé stavby už mají dokonce i svá jména. Hlavní plavecký areál se jmenuje Vodní kostka, ceremoniálnímu stadionu se říká Ptačí hnízdo. Spory o novou podobu Pekingu se vášnivě vedou na mezinárodních architektonických seminářích, v komunisty ovládané Číně hlasů proti mnoho nezaznívá. Odvahu našel čínský umělec Aj Wejwej, který se na designu Ptačího hnízda také podílel. Nyní od celé akce dává ruce pryč a vyzývá svět k bojkotu her. Důvod? Porušování lidských práv v Číně!

Petrohrad (Rusko)
Válka o Gazprom city!
Gazprom je ruská firma zabývající se těžbou a prodejem zemního plynu. Její hlavní centrála sídlí v Petrohradu. Návrhy na novou budovu tohoto plynárenského giganta v Rusku rozvířily nevídané vášně. Vítězný návrh má být vysoký kolem 300 metrů. A právě to je kamenem úrazu! Podle pravidel pro výstavbu pocházejících ještě z dob cara Petra Velikého (1672 – 1725) nesmí být nově stavěné budovy vyšší než socha anděla na zvonici chrámu svatého Petra a Pavla. A zvonice dosahuje výšky »jen« 122,5 metru. Proti plánům na stavbu tzv. Gazprom city se zvedla velká vlna odporu jak ze strany UNESCO (organizace OSN pro podporu výchovy, vědy a kultury), tak od ruských odborníků. Projekt ovšem podporuje petrohradský rodák, ruský prezident Vladimir Putin, takže s tím těžko někdo cokoliv udělá. Panorama Petrohradu zřejmě v brzké době utrží těžkou ránu.

Kliknutím zvětšeteSan Diego (USA)
Kasárna ve tvaru hákového kříže
V 60. letech postavilo americké námořnictvo v Coronadu u San Diega kasárna, která o čtyři desítky let později vyvolala velkou vlnu protestů. Ve chvíli, kdy na internetu bylo možno vidět satelitní snímky, se zjistilo, že kasárna jsou postavena do tvaru svastiky, symbolu známějšího pod názvem hákový kříž. Proč Američané postavili vojenská kasárna ve tvaru nacistického symbolu, se dnes už asi nepodaří zjistit. Celosvětové protesty v nedávné době donutily Američany investovat skoro 12 milionů korun do rekonstrukce, která by měla tento nechutný symbol zamaskovat.

Most, který může znamenat válku!
Chorvatská vláda se před řadou měsíců rozhodla, že v jižní Dalmácii, konkrétně z mysu Medjed, postaví 2,3 km dlouhý most na pobřeží poloostrova Pelješac. Stavba má spojit dvě chorvatská území, která jsou jinak oddělena 15 km širokým územím patřícím Bosně a Hercegovině. Chceteli toto území svírající průliv Malého Stonu projet, musíte absolvovat dvě hraniční kontroly. Tuto komplikaci se Chorvaté rozhodli vyřešit právě stavbou mostu. Bosenská vláda ovšem důrazně protestuje a je rozhodnutá vše hnát až před mezinárodní soud. Mluví se dokonce o vojenských manévrech!

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.