Tak už jsme to spustili: Lisujeme majora Zemana! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Tak už jsme to spustili: Lisujeme majora Zemana!

Každou vteřinu seriálu je nutné shlédnout a v případě potřeby vyčistit zvuk a obraz.
Každou vteřinu seriálu je nutné shlédnout a v případě potřeby vyčistit zvuk a obraz. (: Martin Pekárek, archiv)

Jak už jsme vás informovali, Nedělní Aha! pro vás připravilo v edici DVD Nedělního Aha! seriál 30 případů majora Zemana. Samotné nás překvapilo, jaký ohlas náš záměr vydávat kontroverzní seriál přinesl. Kromě několika negativních reakcí jsme se ale setkali spíš se sympatiemi a podporou.

A proto jsme spustili výrobu prvních nosičů! Zajímá vás, co všechno se děje při výrobě takového DVD? Co všechno se musí vyrobit a udělat, aby se seriál dostal až k vám? Jak se vyrábí tahle »placka«, jak dlouho to trvá? Reportáž z lisovny hudebních a filmových nosičů firmy GZ Digital Media v Loděnicích u Berouna na tyto otázky odpoví.

Všechno začíná ve studiu

Prvním krokem při výrobě DVD je tzv. authoring. Výrobce filmu nebo seriálu, v tomto případě Česká televize, dodá seriál na kazetách beta. Ty připomínají klasickou videokazetu.(foto 1) Pomocí nejmodernější techniky se záznam z kazety přepíše do počítače, a pokud je potřeba, vyčistí se obraz a zvuk. Tomuto procesu se říká premastering. Potom už přichází na řadu samotný authoring (foto 2), tedy výroba menu, znělky atd. A můžeme vám prozradit, že menu vypadá opravdu hezky! Souběžně s prací na samotném menu se hned ve vedlejším DTP studiu vyrábí grafické zpracování obalu (foto 3), tzv. pošetky a potisku DVD. Když je grafika hotová, vytiskne se, pošetky se oříznou na velikost A5 a ve speciálním stroji bez zásahu lidské ruky se skládají a lepí. Obal je tedy hotov a připraven.

Matka a otec majora Zemana

Když je obrazový záznam přepsán do počítače, zvuk a obraz je vyčištěn a authoring hotov, pomocí optických vláken jsou data poslána na tzv. Glass mastering. Data filmu jsou vypálena laserem na skleněnou destičku s fotocitlivou vrstvou (foto 4), která zatím jenom velmi vzdáleně připomíná hotové DVD. Galvanickou cestou je potom Glassmaster (pozitiv) změněn na tzv. niklového otce (negativ, který se dá rovnou použít jako matrice pro lisování s životností max. 50 000 vylisovaných kopií). Pokud je náklad vyšší (jako v případě majora Zemana), nebo se lisuje na více strojích, musí se z otce otisknout tzv. matka (pozitiv). Z této matky je možné vyrobit libovolný počet matric. Data na této matrici jsou opět negativ. Je to trochu komplikované, avšak otcové, matky a matrice vypadají na první pohled téměř stejně, jako tenký niklový plíšek s velmi lesklým povrchem. Tento proces vyžaduje přísně hygienické prostředí a precizní práci, protože jakákoliv nečistota nebo nepřesnost může celou výrobu zhatit. Potom už může sériová výroba DVD vypuknout naplno.

Za 25 vteřin je hotovo

DVD jsou vlastně dva k sobě slepené disky. Materiál, ze kterého se placky vyrábějí, se jmenuje opticky čistý polykarbonát. Celý proces výroby je automatizován a je to opravdu fofr! (foto 5) Placky jsou kopie matrice (foto 6), na které jsou data přenesena galvanickou cestou, a při bližším zkoumání pomocí mikroskopu zjistíme, že data vypadají jako malinké plastické důlky různých délek. Polykarbonát je rychlostí blesku vstříknut do lisovací formy, potom bleskurychle zchlazen a tím uchován tvar. V tuto chvíli jsou tyto tzv. transparentní nosiče ještě nehratelné polotovary (foto 7). Teď přichází ke slovu nejdůležitější operace – každou jednotlivou placku poprášit hliníkovou vrstvou o čistotě 99,9%. Přehrávání totiž funguje tak, že laserový paprsek v přehrávači prosvítí data na disku, odrazí se od hliníkové vrstvy a vrací se zpátky do tzv. čtecí hlavy. Hliníková vrstva tedy funguje jako odrazová plocha pro laserový paprsek. Pak jsou obě části slepeny k sobě a DVD je hotové. Celý tento proces, od vylisování transparentního nosiče, pokovení, slepení obou dílů a elektronické kontroly trvá pouhých 25 vteřin! Nosiče dále pokračují do místnosti, kde jsou potištěny (foto 8). Používá se buď sítotisk, nebo ofsetový tisk a k dispozici jsou kombinace až sedmi přímých barev. Potištění jednoho DVD netrvá déle než 1 vteřinu!

Zkontrolovat, zabalita vyexpedovat

Poslední fází výroby je samozřejmě výstupní kontrola, která je stejně jako celý předchozí proces plně automatická. Vadné nosiče končí ve stroji, kterému zaměstnanci lisovny říkají kazisvět. Všechna DVD, která nejdou na expedici, musí být v tomto stroji zničena. Je tím zaručena především ochrana autorských práv. DVD, která projdou výstupní kontrolou už stačí jenom zabalit. Na nekonečném pásu přijíždí z jedné strany hotové pošetky a z druhé nosiče. Tlakem vzduchu jsou pošetky otevřeny, dývýdýčko do nich zajede, průhlednou samolepkou je slepena otevřená strana, a je v podstatě hotovo. DVD se potom balí do krabic (foto 9), skládají se na palety, mohou jít k expedici. Lisovna umí vyrobit až 180 000 DVD nosičů denně. Major Zeman vychází v nákladu 250 000 kusů, takže výroba zabere skoro dva dny! Celý náklad se vejde na 21 palet a rozvézt ho musí jeden velký kamion.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.