10 věcí, které byste měli vědět o rakovině prsu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

10 věcí, které byste měli vědět o rakovině prsu

 (: Archiv)

PRAHA – Rakovina prsu je stále větším strašákem žen! Ročně se objeví více než 4600 nových případů onemocnění a na následky umírají dva tisíce žen. Podle nejnovějších statistik žije pět let po stanovení diagnózy asi 79 procent postižených žen. Přesto je rakovina prsu ve věkové kategorii 20 až 55 let nejčastější příčinou úmrtí.

1) Rakovinu na první pohled nepoznáte. Ženy by si měly prsa prohmatávat alespoň jednou měsíčně od puberty. Ideální by bylo mezi 7. a 12. dnem cyklu!
2) Ženy ve věku mezi 50. a 69. rokem života by se měly nechat pravidelně vyšetřit mamografem, protože trpí častěji rakovinou prsu. Zkušení lékaři dokáží pomocí mamografie rozeznat i nádory menší než jeden cm.
3) K nejdůležitějším diagnostickým metodám patří prohmatání prsu gynekologem, mamografie a další vyšetření sonografie nebo počítačová tomografie.
4) Pokud vyšetření ukážou uzlík v tkání, musí se provést vyšetření prsní tkáně (biopsie). Při kontrole (mamografie nebo sonografie) bude pomocí ostré jehly odebrána tkáň nebo (zřídka) bude domnělý uzlík – nádorek odstraněn při celkové narkóze.
5) Dnes se rozhodují lékaři i pacienti zpravidla pro operaci, při které je prs zachován. Velké naděje vkládají vědci do speciálního medikamentu (blokátor aromatázy Anastrozol), který byl už několikrát úspěšně použit.
6) Operace je možná, když nádorek je menší než 2 – 3 cm, vzdálenost mezi nádorem a bradavkou je dostatečně velká a nejsou propojené (v prsní tkáni není zánět).
7) Po operaci následuje ozařování (asi 6 týdnů). Někdy se také nádor před operací zmenší chemoterapií a pak může být prs zachován.
8) Odstranění prsu (mastektomie) je nutné v případě, kdy nebezpečí, že by se rakovina bez tohoto opatření vrátila, je příliš vysoké.
9) V návaznosti na odstranění následuje zpravidla znovu vytvoření prsu – buď během té samé operace, nebo o pár měsíců později.
10) Nezastupitelnou roli hraje i hormonální terapie. Velkou část prsního nádoru ovlivňuje estrogen a gestagen. Pomocí preparátu se sníží hladina těchto hormonů v těle, a tedy i hormonální účinky na nádor. Při terapii protilátkami (Herceptin) se může stát, že určitým druhům rakoviny (Her_2pozitivní tumory) zabrání v dalším růstu.

Samovyšetření prsu:

Jemně stiskněte bradavku.
Nesmí se vtáhnout. Nesmí uniknout žádná tekutina.
Dávejte pozor na to, jak se časem tvar bradavky mění.

Vleže si stiskněte podpažní jamku.
Máte opuchlé lymfatické uzliny? Pak znovu prohmatejte prs ve směru hodinových ručiček.
Doba prohlídky je asi dvacet minut.

Položte ruku na stranu prsu, kterou chcete vyšetřit.
Prohmatávejte prs ve směru hodinových ručiček. I nad a pod klíční kostí.
Prohlídku provádějte po sprše.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.