Vousy, kosti, nehty, kůže… Jak rychle se tělo obnovuje? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Vousy, kosti, nehty, kůže… Jak rychle se tělo obnovuje?

 (: profimedia.cz)

Na rozdíl od ještěrky mají lidé pořádnou smůlu. Když jí totiž někdo přišlápne třeba ocásek, zanedlouho jí zase doroste a ještěrka se dál neporušená vesele prohání po světě. Ani lidé na tom nejsou ale zase tak úplně špatně. Nová noha jim sice nenaroste, ovšem určitým způsobem se lidské tělo téžobnovuje. S čím si naše tělo poradí a kdy už máme smůlu?

VlasyDenně nám jich vypadne sto!Vlas vyroste za měsíc asi o jeden centimetr. Vypadá to sice jako velké číslo, ale není to tak horké. Vlas se láme a třepí a kýžené délky proto jen tak snadno nedosáhne. Domněnka, že kdybychom si vlasy přestali stříhat, brzy nám dorostou až na paty, je tedy mylná. Zdravému člověku navíc vypadne každý den přibližně sto vlasů, ale další mu opět zároveň rostou.

Řasy a obočíNikdy nemohou být moc dlouhé!Zhruba každých sto dnů nám vypadne z očního víčka 150 až 200 řas, a totéž platí i pro obočí. Nové řasy i obočí dorostou v průběhu deseti měsíců. Řasy mohou dosáhnout maximální délky 12 mm, pak vypadnou.

ZubyTřetí zuby? Nesmysl!Člověku se chrup začíná vyvíjet přibližně v šestém měsíci. První jsou zuby mléčné a kolem šestého roku vypadají. Narostou nové zuby, které jsou kompletní kolem patnáctého roku života. Třetí zuby, ač by to jistě leckdo bral, již nenarostou, a tak je pak nutné dobře hospodařit s tím, co nám nadělila matka příroda či dentista.

KostiObnovují se, ale už to není onoKosti se poměrně dobře hojí a lze je i úspěšně transplantovat. V chirurgii se proto k výplni a náhradě části kostí běžně užívají kostní štěpy. Výhodou štěpu je, že se přibližně za měsíc kolem něj vytvoří nová kost. Sice o něco křehčí než ta původní, ale přece jenom kost.

Vousy a chlupyDenně o milimetr delšíDenně na našem těle přibude přibližně jeden milimetr ochlupení. Chloupky na těle dorůstají do délky 2 3 centimetrů, pak se růst zastaví. To se však netýká mužských vousů, ty totiž dorostou jen do délky půl milimetru denně. Na rozdíl od chloupků rostou až do smrti.

KůžeKaždý den o část přicházímeKůže je nejtenčí na očním víčku, kde má pouhých 0,1 mm. Nejsilnější je naopak na ploskách nohou, kde měří v průměru 0,4 mm. Svrchní část pokožky se každý den v šupinkách odlupuje.

NehtyNové nejdříve za čtyři měsíceNehet tvoří nehtová ploténka, která vyrůstá z kořene nehtového lůžka. Nehet se zvolna posunuje po nehtovém lůžku a za den vyroste o 0,045 mm. Na rukou nehty odrostou za 4 až 7 měsíců, na nohou za 8 až 12 měsíců. Po této době tedy máte na končetinách zbrusu nové nehtíky.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.