Pálí vás v očích, máte je zarudlé? Můžete oslepnout! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Pálí vás v očích, máte je zarudlé? Můžete oslepnout!

Libor používá sprej místo obvyklých kapek.
Libor používá sprej místo obvyklých kapek. (Aha! – Kateřina Kalibánová)

PRAHA – Pálí vás v očích? Máte je často zarudlé? Připadá vám, že v oku máte cizí předmět? Jenže ke specialistovi s tím prostě nepůjdete? Chyba! Můžete totiž trpět nepříjemným syndromem suchého oka, který může skončit vážnými problémy a dokonce i oslepnutím!

Syndrom suchého oka je přitom častý problém, s nímž se podle odhadů potýká až 40 procent lidí. „Nemocní si stěžují na různé pálení, řezání či svědění, často udávají i pocity »cizího tělesa v oku«. Občas říkají, že mají pocit, že jim víčka po povrchu oka nekloužou,“ uvádí doktor Petr Rezek z Fakultní nemocnice Na Bulovce v Praze. Pokud nejsou oči včas správně léčeny, může být onemocnění příčinou vážných problémů. „Například vředů na rohovce a dokonce i kritického ohrožení zraku,“ upozorňuje Rezek.

Stejným problémem trpí i Libor Pícha (34) z Prahy. Ten měl při vší smůle štěstí. „Od dvou let se léčím s cukrovkou prvního typu, mám inzulinovou pumpu, která mi dávkuje inzulin. Musel jsem na oční operaci, protože jsem měl kvůli diabetu krvácení do oka,“ popisuje Libor, jenž je proto na očním skoro jako doma. „Oči jsem měl stále hrozně suché a ke všemu jsem měl úraz, při němž jsem si větvičkou poranil rohovku, kde se mi udělala jizvička. Ta se mi kvůli nedostatku slz často strhla, musel jsem k lékaři a podstupovat týdenní léčbu,“ vypočítává další problémy Libor.

Doktoři mu při několika speciálních vyšetřeních zjistili, že trpí syndromem suchého oka. „Používal jsem mastičky, kapičky, ale účinek nikdy nevydržel dlouho. Před několika měsíci jsem dostal novinku: sprej, který si stříkám na zavřené oko a stačí, když ho použiju dvakrát denně,“ tvrdí Libor.

„Dlouhá léta se používaly masti a roztoky s olejovou bází, jejichž aplikace měla nevýhody – zhoršené vidění, krátký účinek,“ potvrzuje Milan Odehnal, primář Oční kliniky Fakultní nemocnice Motol s tím, že současné preparáty, které stačí opravdu stříknout na zavřené oči, dokážou velmi rychle bez vedlejších účinků pomoci.

Kliknutím zvětšete

Jaké jsou příznaky?

● Pocit suchosti při mrkání.
● Pocit cizího tělesa pod víčkem.
● Pálení a řezání v očích.
● Nesnášení kontaktních čoček.
● Zčervenání oka.

Kdo je nejvícohrožený?

● Lidé pracující v klimatizovaných prostorách.
● Všichni, kdo často soustředěně koukají do počítače.
● Nositelé kontaktních čoček.
● Ženy po přechodu.
● Profesionální řidiči.
● Lidé po operacích oka laserem.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.