Šokující zjištění vědců: Máslo + citron = rakovina!
PRAHA – Vitamin C posiluje imunitu, chrání před nachlazením a zachycuje volné radikály, které umožňují vznik rakovinových buněk. Vědci z univerzity v Glasgow teď ale přišli se šokujícím zjištěním: Kombinace vitaminu C a tuku v žaludku způsobuje pravý opak: přispívá k množení rakovinotvorných látek!
Vitamin C posiluje imunitu, chrání před nachlazením a zachycuje volné radikály, které umožňují vznik rakovinových buněk. Vědci z univerzity v Glasgow teď ale přišli se šokujícím zjištěním: Kombinace vitaminu C a tuku v žaludku způsobuje pravý opak: přispívá k množení rakovinotvorných látek! Kombinace čaje s citronem a rohlíku s máslem nebo oblíbený uzený losos s citronem tak mohou být smrtelně nebezpečné…
Na základě pokusů zjistili britští vědci, že »céčko« ve spojení s tukem zvyšuje podíl rakovinotvorných látek nitrosaminů až 140krát! Vědci radí: ve spojitosti s vitaminem C se vyvarujte sladkostí (čokoláda, sladké pečivo), másla, ztužených tuků a všeho, co se smaží. A také jinak zdravého rybího tuku.
Co se vlastně děje v žaludku? Žaludeční kyseliny mění soli v rakovinotvorný nitrosamin. Vitamin C této přeměně brání. Pokud je ale v žaludku ve stejné době i tuk, dochází k nebezpečné řetězové reakci. V těle se tvoří oxid dusíku, který ve spojení s kyslíkem obnovuje výrobu nebezpečného nitrosaminu.
Nebezpečný nitrosamin v potravinách: pivo, rybí produkty, uzeniny, nakládané potraviny.